Коментар | Назначенията в "Шейново": Началникът каза да не си директор

Начинът на инсталиране на удобни някому хора обезсмисля желанието на всеки кадърен лекар да остане и да работи в България

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управлението на държавни и общински болници в България все още става по един и същ маниер, въведен от ГЕРБ - обикновено кандидатства един човек, а ако случайно се появи неканен конкурент, специално назначената от министъра или кмета комисия го порязва на минутата.

Във втората по популярност за раждане сред майките в цяла България АГ клиника след "Майчин дом" - софийската "Шейново", обаче не се получило съвсем така. Общинският съвет решил да "обновява" директорите още през декември и процедурата продължила чак до месец май. Резултатите пък били гласувани на последната сесия. Въпреки че в протокола била вписана оценка отличен 6, директорът на "Шейново" д-р Румен Велев не бил класиран, независимо че е единствен кандидат. От общината се чу, че бил получил 5.25. Но това не е всичко, Велев не само не бил назначен, но на негово място била инсталирана като временно изпълняващ директор д-р Таня Андреева, здравен министър по времето на Пламен Орешарски. Тя кандидатствала за член на борда, но не за директор.

Докторът не бил получавал забележки, глоби, порицания, общината застана зад него и екипа му в случая с разменените бебета.

Тъй като няма мотиви и логично обяснение за фалшификацията на резултата, неговото отстраняване и внезапния финал на конкурса, който е спечелен от човек, който не е кандидатствал, в "Шейново" получили позивна, че това е решено от най-високо място.

Без да дочака каквито и да било процедури, общината се разбързала и веднага тръгнала да вписва д-р Андреева за директор.

Високото място в случая е ГЕРБ, която управлява общината от 18 години. "Спечелилата" благоволението на високото място е бивш БСП министър, известен с неособено доброто си управление, семейна приятелка на Моника Станишева и гинеколог, който не практикува и видно си търси работа. Кое от тези качества е надделяло в политическия пъзел не е ясно. Ясно е обаче, че този начин на инсталиране на удобни някому хора обезсмисля желанието на всеки кадърен лекар да остане и да работи в България, обезсмисля закони, наредби, процедури, конкурси и всички начини да се търси най-добрият. И е ясно, че това трябва най-после да спре.

Все още няма коментари
Нов коментар