Коледен подарък за Александровска болница

Лечебното заведение с най-големи просрочия на дълговете към кредиторите отново получава помощ от здравното министерство и от правителството

За разлика от останалите затънали в дългове държавни болници, през тази година "Александровска" пак ще получи средства.
За разлика от останалите затънали в дългове държавни болници, през тази година "Александровска" пак ще получи средства.
За разлика от останалите затънали в дългове държавни болници, през тази година "Александровска" пак ще получи средства.    ©  Надежда Чипева
За разлика от останалите затънали в дългове държавни болници, през тази година "Александровска" пак ще получи средства.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на здравеопазването за пореден път показа двойния си аршин към управляваните от него 65 болници с държавно участие. Спешната болница "Пирогов" няма просрочени задължения, но министър Христо Хинков искаше да уволни директора й уж за лоши финансови резултати, а всъщност по искане на екипа си в министерството, които са бивши служители на "Пирогов". Директорът на "Майчин дом" години наред беше получавал незаконно пари от болницата, а печалбата й е съизмерима с малка част от заплатата му, но в този случай министърът приема спокойно, че някой получава пари "наднормено" по неговите думи.

Изглежда, че проф. Хинков приема за нормално просрочените задължения и тежкото финансовото състояние на най-старата университетска болница, "Александровска", в София и министерството не престава да й прави подаръци, без да има каквито и да било забележки към управлението й. Точно преди Коледа болницата получи от министерството близо 3.5 млн. лв., за да си купи нов апарат СПЕКТ-КТ, който се използва за диагностика на работата на цели системи в човешкото тяло - например костната или функцията на бъбреците, включително и на онкологични заболявания.

Мотивите, с които министерството отпуска средствата точно на тази болница, а не на някоя друга нуждаеща се, са меко казано, странни. Сред тях се чете, че тъй като болницата не е могла да усвои напълно отпуснатия от държавата заем от 35 млн. лв. и е върнала над 1 млн. от тях, то й се полагат нови пари, за да прави покупки с тях и да си плати просрочените задължения. "Александровска" вече получи от служебния кабинет 5 млн. лв., като с част от парите купи спорни откъм необходимост продукти - например респиратори точно в края на ковид пандемията.

През третото тримесечие болницата има общо 22.730 млн. лв. задължения, от които 5.927 млн. са просрочени. Това я нарежда на едно ниво с най-затъналите държавни болници в Ловеч, Враца и болница "Лозенец".

Безцелно струпване на апаратура

Безцелното струпване на апаратура без стратегия дали в дадена болница ще се изгражда център, например за лечение на онкозаболявания, без икономическа обосновка и без отчитане на натовареността на апаратурата и на какво място се намират сградите, в които тя се помещава, продължава да бъде част от политиката на министерството. Например в "Александровска" СПЕКТ-КТ в момента се намира в една от сградите на медицинския факултет и далеч от основните сгради на болницата. По същия начин скенерът, ядрено-магнитният резонанс и ПЕТ скенерът се намират също в отделна сграда, до която пациентите стигат пеша или с колички. Отделно от това, тази сграда е разположена точно до болничния инсинератор, в който се унищожават болнични отпадъци, и понякога целият двор е зарит с чували.

В допълнение, през тази година стана ясно, че условията, в които в болницата се произвеждат радиоизотопите за ПЕТ скенера - високи температури през лятото и ниски през зимата, не са добри. Освен това няма вентилация и процесът не отговаря нито на нормативите за производство на лекарства, каквито са радиофармацевтиците, нито на нормите за здравословен труд. Работещите в циклотрона подадоха сигнал до здравния министър проф. Хинков, но сигналът се върна за разглеждане обратно в болницата. Част от подателите на сигнала се отказаха от него, а една от подателките - Христина Попсавова, беше пенсионирана, след като се върна от болнични. Тъй като това е саморазправа със сигнализиращо лице, по новия закон за хората, подаващи сигнали, тя има право на защита от държавата, защото е разкрила нередност и е била освободена заради това.

Защо министерството отпуска пари?

Здравното министерство предлага правителството да му отпусне средства, които да предостави на "Александровска", за да си купи нов апарат за еднофотонна емисионна томография/компютърна томография SPECT/CT. Целта е да бъде подменен старият, който е морално остарял и дава отклонения в работата. С отпуснатите средства ще се увеличи и капиталът на болницата.

Според ведомството инвестицията ще доведе до повече приходи и подобряване на финансовото състояние на лечебното заведение.

Отделно от това, ведомството предлага на правителството на болницата да бъде отпуснат нов заем от поне 1.5 млн. лв., за да покрие просрочените си задължения, което не е успяла да направи до момента.

Това ли е най-доброто решение

По информация на "Капитал" съветникът на премиера д-р Петър Грибнев е изразил сериозни опасения за адекватността на мениджърското решение на директора на болницата и е посочил като мотиви тежкото финансово състояние на болницата, натрупаните нови дългове и липсата на обосновка за покупка на апаратурата, след като наскоро със средства от държавата беше купен компютърен томограф.

Към края на 2022 г. лечебното заведение регистрира отрицателен текущ финансов резултат над 8 млн. лв., което е увеличение на загубата с 6 млн. в сравнение с предишната година. Общо натрупаната загуба към края на 2022 г. е 78.4 млн. лв., собственият капитал е 10 млн. лв., което означава, че дружеството е декапитализирано.

Последната финансова година, която болницата приключва с положителен финансов резултат (печалба 12 хил. лв.) и липса на просрочени задължения, е 2012 г. След това всяка година трупа просрочия на задълженията, като размерът им постоянно се увеличава. От 2013 г. натам, с малко изключение от лятото на 2021 до средата на 2022 г., болницата е била управлявана от проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който в момента е председател на парламентарната здравна комисия и бордове, които са близки до него.

В мотивите на директора на лечебното заведение не е посочен планът за натоварване на апаратурата и оценка на въздействието на медицинските услуги вследствие на купуването й, нито става ясно колко пациенти ще преминат годишно през тази апаратура, колко приходи се очакват от здравната каса и по кои направления. Освен това "Александровска" получава финансиране за апаратура за обучение от Медицински университет - София, и то в размери, които са съпоставими с тази инвестиция.

Така наливането на средства в Александровска болница е напълно без никакъв план и остава съмнението защо се прави. По принцип медицинската апаратура няма регулирани цени, както лекарствата, и при такива големи поръчки в здравния сектор винаги съществуват съмнения, че цената е завишена и част от нея се отчислява по веригата нагоре.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар