🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След заем от правителството: "Александровска болница" отново трупа дългове

Просрочията на клиниката пак нарастват, а това се случва и в други държавни болници

Така изглеждат част от коридорите в Александровска болница
Така изглеждат част от коридорите в Александровска болница
Така изглеждат част от коридорите в Александровска болница    ©  Надежда Чипева
Така изглеждат част от коридорите в Александровска болница    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-задлъжнелите държавни болници в страната - "Александровска" в София, отново трупа дългове. През първото тримесечие на тази година задълженията ѝ са над 73 млн. лв., по което тя е лидер в сектора. Задълженията са се увеличили с 15 млн. лв. спрямо същия период на 2022 г. и с 2.5 млн. лв. спрямо предишното тримесечие. Просрочията са 1.977 млн. лв., тъй като това е периодът, в който болницата се разплаща с получения заем от държавата за покриване на просрочията й, които бяха с най-голям размер в целия сектор. Според резултатите, които болниците отчитат на тримесечие обаче, положението на болницата отново се влошава.

Милионните дългове на "Александровска" бяха натрупани основно при управлението на проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който сега оглавява парламентарната здравна комисия. В момента тя се управлява от проф. д-р Атанас Йонков, който е близък до Ангелов и бе назначен на поста изпълнителен директор преди малко повече от година от служебния министър Меджидиев.

"Александровска" не е единствената държавна болница с лоши финанси, а в повечето случаи задлъжнелите болници от години се управляват от кадри, близки до ГЕРБ. Досега обаче техният фактически собственик - Министерството на здравеопазването, не е предприело мерки, въпреки че то назначава бордовете им и има всички инструменти да изследва какво се случва в болницата и да извърши смени, ако държавната собственост не се управлява добре. До момента здравният министър проф. Христо Хинков опита да направи само една смяна - на директора на врачанската областна болница, но не успя.

Спирала от дългове

На 12 декември 2022 г. "Александровска" получава заем 35 млн. лв. от Министерството на здравеопазването, за да покрие просрочията си към доставчици. Условието кредиторите да получат парите, които болницата им дължи от години, беше да вземат само главницата и да не търсят по съдебен път лихви и неустойки по тези просрочия. Не всички от кредиторите обаче са се съгласили да кредитират безлихвено болницата и от МЗ отбелязват, че от 12 декември 2022 до 31 март 2023 г. са разплатени 33 441 675.39 лв. просрочени задължения към доставчици. Остатъкът - 1 558 324. 61 лв., е върнат по сметка на министерството.

По време на отпускането на заема задълженията на "Александровска" към доставчици са 44.893 млн. лв., от тях просрочени са 39.229 млн., съобщават от министерството.

През второто тримесечие обаче задълженията на болницата са вече 48.1 млн. лв., което представлява 105% от приходите й. След изплащането на част от просрочията болницата става втора по дългове измежду държавните болници след "Пирогов", която обаче няма просрочени задължения. За сметка на това просрочията на "Александровска" са нараснали с 3.6 млн. за тримесечие и са достигнали 5.6 млн. лв.

Състоянието на "Александровска" като цяло е тежко - има клиники, неремонтирани с години, срутени сгради и известни в цялата държава специалисти, които работят в изключително неуютни места. Извън това обаче броят на болничните легла е увеличен, а приходите и пациентите - също.

Според данните средно 50% от растящите приходи на болницата, или 23 млн., отиват за заплати на персонала през второто тримесечие. Издръжката поема 9% от приходите, а лекарствата и медицинските изделия - около 30%.

Приетите болни също се увеличават с над 3000 в сравнение с второто тримесечие на 2022 г. и надхвърлят 18, приходите също растат.

В резултатите е посочено, че единствено лекарите и сестрите намаляват като бройка в сравнение с 2022 г. - лекарите вече не са 440, а 428, а сестрите - падат на 390 от 412.

Министерството не вижда проблем

Законът за публичните предприятия гласи, че при лоши финансови резултатите принципалът трябва да вземе мерки да опази предприятието. Здравното министерство обаче отговаря уклончиво за резултатите на "Александровска". Министерството обяснява, че разликата през годината в просрочените задължения се "получава от динамиката на отчитане и фактуриране на доставчиците към болницата".

Те допълват, че вероятно причината за увеличените задължения по информация от болницата е, че "Александровска" е увеличила разходите си за закупуване на апаратура със собствени средства. През миналата година Министерството на здравеопазването отпусна и 5 млн. лв. за капиталови разходи на болницата. С тях тя си купи последно поколение скенер, но и множество респиратори със спорна нужда в момента.

Според регистъра за обществени поръчки болницата е купувала основно ток, лекарства, консумативи и апаратура за работата си, купила си е три линейки, осъвременила е киберзащитата си и е започнала да осъвременява системата за платения паркинг.

От министерството казват, че през 2023 г. има увеличение на заплатите, което също се поема със средства на болницата, а цените на всички консумативи и услуги - комунални, ремонти, поддръжка и консумативи за медицинска апаратура, медицински консумативи, са се увеличили. Болницата отбелязва, че вече е платила и 893 хил. лв. лихви по отпуснатия от МЗ заем.

Броят на лекарите в момента е с двама повече от този към края на 2022 г., а сестрите са с 10% по-малко, тъй като са навършили пенсионна възраст, казват от болницата.

Министерството отбелязва, че наскоро агенция "Медицински надзор" е проверила дейността на "Александровска" и не е констатирала нарушения. "Вътрешен одит" също е одитирал усвояването на заема и е отбелязало, че ръководството на болницата е допуснало да не се възползва в максимална степен от получения кредит и че болницата е върнала с един ден закъснение на министерството неусвоените 1.5 млн. лв. заради липса на ефективен контрол.

Другите задлъжнели държавни болници

С най-големи просрочия и в тежко финансово състояние продължава да бъде болницата във Враца с 9.2 млн. лв., следвана от УМБАЛ "Св. Анна" - Варна, която дължи 7.8 млн. лв., а назначението на нов директор в нея е блокирано от две години от община Варна, която е миноритарен акционер. С тежки просрочия е МБАЛ - Ловеч. Сред софийските болници УМБАЛ "Лозенец", въпреки че получи миналата Коледа 15 млн. лв. грант, за да покрие дълговете, наследени от управлението на проф. Любомир Спасов, все пак е с 5.7 млн. лв. просрочени задължения към доставчиците си.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    donkeyhot avatar :-|
    donkeyhot
    • - 1
    • + 4

    Кой къде и кога е източвал болници е ясно. Друго нещо е интересно. ГЕРБ не са в управлението от две години и половина. Но не се виждат никаква промени към по-добро, дори обратното. ПП-ДБ е оставило управлението на големите болниците на хора близки до икономическите кръгове на президента и ДПС. Пример - задлъжнялата правителствена болница Лозенец, където съвсем наскоро министър Хинков вкара в борда бивш депутат от ГЕРБ и настоящ съдружник в ДПС бизнес. В „Майчин дом“ няма промени, въпреки че болницата има задължения, а печалбата ѝ е десетки пъти по-ниска от приходите на директора. Той си получава милиони по утвърдени от самия него правила. Александровска ще продължи да трупа дългове, защото се видя, че това не води до последици. Най-много да получи още заем, който няма да върне никога. ПП имаха министър, имат друг сега. Но далавери в Александровска не бяха открити и оповестени. Знаковите смени от страна на ПП бяха на директори, чиито болници нямаха никакви задължения и проблеми. С това им се изчерпа потенциала за промени.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Като за журналист, който от години обговаря темата, тази статия е пълна халтура.
    Проблемът на Александровска и идентичен с този на в Пирогов (или Мис Стоун, както искаха да го прекръстят ПП-ДБ), на Шейново, на Майчин дом, на Педиатрията, на Правителствена и всички държавни и университетски болници.
    Защо не го обясните, Десислава, а продължавате да си го осребрявате в подобни текстчета?

    Проблемът е НЗОК!
    Болниците реално имат договори за "здравна грижа" с касата за половината от капацитета си. Т.е. след 1 юли те вече са в надвишаване на лимита си и НЗОК не им плаща извършеното по пътеките. Така болниците трупат дълг цяла половин година, защото през това време текат заплати, плаща се ток, парно, лекарства, изделия, храна за лежащо белните, има външни договори и пр. Болниците, естествено, съдят касата и я осъждат. И те след година-две им плаща, ама през това време те са се набълбукали с кредити, за да не тръшнат кепенците.

    Не знам дали знаете, Десислава, ама болниците за разлика от капанчетата по плажовете, не са сезонни, а работят целогодишно. Помагат целогодишно.
    Съвсем друга тема е защо предболничната помощ е оставена да си умре сама от глад.
    Темата за БГ здравеопазването е много дълбока, тежка и е абсолютно безсмислено да се бълбука хонорарно им нея.

    Нередност?
Нов коментар