Агенция за медицински рекет

Без изричен текст в закона директорът на медицински надзор Иванка Динева забави регистрациите и поиска трудовите договори на лекарите в извънболничната помощ

Неизвестен брой лаборатории и поликлиники остават празни от началото на годината заради това, че държавата бави регистрациите им без аргументи.
Неизвестен брой лаборатории и поликлиники остават празни от началото на годината заради това, че държавата бави регистрациите им без аргументи.
Неизвестен брой лаборатории и поликлиники остават празни от началото на годината заради това, че държавата бави регистрациите им без аргументи.    ©  Надежда Чипева
Неизвестен брой лаборатории и поликлиники остават празни от началото на годината заради това, че държавата бави регистрациите им без аргументи.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • Изпълнителната агенция "Медицински надзор" забави с пет месеца регистрациите на лечебни заведения в извънболничната помощ, за да поиска трудовите и гражданските договори на лекарите
  • Агенция въведе в разрешителните за работа на лекарите и текст, който не съществува в закона
  • Въпреки това няма жалби от лекари и лечебни заведения срещу новите практики

Когато ГЕРБ и ДПС за броени минути отстраниха управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, съмненията бяха, че целта е да овладеят институцията, която разпределя 8 млрд. лв. бюджет. Сумата наистина е внушителна и няма как да не предизвика вниамние. Но има и една друга здравна институция, която рядко се забелязва въпреки, че може да проверява въпросната здравна каса и всеки лекар. Тя също така отговаря за регистрацията на всяка лекарска практика, лечебно заведение и болница, за разследването на медицински грешки и неправомерно взети суми.

Това е Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН), а нейният директор е Иванка Динева, беше назначена на поста миналия август от здравния министър на ПП-ДБ Христо Хинков за компенсация, че трябваше да си изтегли документите за управител на НЗОК в деня на гласуването й в парламента. Динева, както и управляващият касата в момента Момчил Мавров са кандидатури на ГЕРБ, издигнати и защитавани последователно от проф. Костадин Ангелов, член на изпълнителната комисия на партията и председател на парламентарната здравна комисия.

През последните месеци Динева забавя регистрациите и пререгистрациите на нови лекарски практики, медицински центрове (поликлиники), зъболекарски клиники, лаборатории и хосписи. Когато ситуацията става нетърпима, защото лекарите не могат да заработят и да сключат договор със здравната каса, процесът се забавя още повече, защото Динева им връща документите и въвежда ново изискване - да й бъдат представени за служебно ползване копия от всички трудови и граждански договори на работещите в лечебното заведение лекари.

Медиците обаче се притесняват от теч на информация от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и ИАМН и се съмняват, че с иначе конфиденциалната информация по договорите им може да има злоупотреби. Засега, обаче, освен протестни писма от съсловните организации на лекарите и зъболекарите, няма сигнали някой да обжалва новите заповеди на Динева в съда и да иска да ги отмени като незаконни. Недоволството сред медиците е шумно, но публично протест няма. А причината за това вероятно е, че агенцията може не само да откаже регистрация или промяна в удостоверението, но и да проверява дейността на всяка лекарска практика или болница и ако пожелае - да открие множество "нарушения". С две думи - ИАМН, наричана медицинската ДАНС, може да затвори всяко лечебно заведение.

По информация на "Капитал" през миналата седмица инспекторатът на Министерството на здравеопазването е започнал проверка на работата на ИАМН по казуса със забавените удостоверения в извънболничната помощ. Иванка Динева потвърди, че я проверяват, но засега не й е ясно за какво и дали заповедта на министъра е по жалба, сигнал, планова проверка или по друга причина.

"Капитал" поиска, но не получи заповедите на Динева за въвеждане на нови образци за регистрация с договорите на лекарите, нито броя на забавените и върнатите обратно преписки, като тя ни насочи да ги поискаме по ЗДОИ. От писмения й отговор става ясно, че месечно в ИАМН постъпват около 300 заявления за регистрация и пререгистрация, което означава, че от декември до сега са забавени около 1500 лекарски и зъболекарски практики, лаборатории и поликлиники. В извънболничната помощ в момента работят над 37 хиляди лечебни заведения, които при идване на нов лекар, влизане на нова специалност, смяна на адрес и др. се нуждаят от пререгистрация, което означава, че трябва да представят договорите на лекарите, за да получат разрешително.

Динева обяви в отговор до "Капитал", който разпространи и до всички медии, че новите изисквания са само в полза на пациентите, защото ще са сигурни, че лекарят им наистина работи там, където работи, че се въвежда нов електронен регистър на лечебните заведения и, че това се е наложило, защото е "разбила схема за незаконна регистрация в самата агенция". Това с "разбиването на схемата" се е "случило" през януари и досега не беше публично известно. В отговора на Динева се твърди, че електронният регистър е заработил за рекордно кратко време и е на линия от 15 февруари, което също не е вярно, защото доработките продължават и през март, а регистърът не е напълно електронизиран.

Динева посочва като основание да спре регистрациите и да иска договори "оперативната самостоятелност на изпълнителния директор, която способства за гарантиране истинността на заявените обстоятелства и осигурява пълнота на индивидуалните досиета на лечебните заведения".

Кой ще им даде пари

Д-р Х. инвестира стотици хиляди в изграждането на нов медицински център (поликлиника) с 10 специалисти, които ще преглеждат в него. В края на 2023 г. плаща 92 лева на Регионалната здравна инспекция и подава документи да регистрира центъра, чака 10 дни, през които РЗИ идват на проверка, за да се уверят, че всичко е наред и препращат документите в Изпълнителната агенция "Медицински надзор", която на свой ред има 30 календарни дни да регистрира центъра и иска за това 104 лева.

Да, но регистрацията не се случва и никой не връща документите за отстраняване на непълноти. Коледните празници минават и изведнъж през януари ИАМН спира регистрациите и пререгистрациите, защото е решила, че ще въведе нови документи и ще премахне част от старите. Двама от лекарите не издържат да чакат повече от три месеца, без да са вписани и напускат. Един пък не е съгласен да си оповестява доходите в РЗИ и ИАМН, защото смята, че двете институции са напълно пробити и информацията за него ще се разпространи.

"По закон ИАМН има срок от 10 дни да прецени има ли непълноти в подадените документи и да уведоми подателя. Това означава, че ИАМН няма право по всяко време да си констатира непълноти в преписките, особено при условие, че към момента на проверка те са били изрядни, а в последствие се издават нови заповеди и нови образци при заварено положение. Освен това изпълнителният директор няма правомощия да спира произнасяния по преписки и да дерогира посочените в закона срокове. Връщането на висящи напълно окомплектовани и редовни преписки обратно, за да подадат новоприети заявления е административен произвол и директен рекет към собствениците на лечебни заведения, които явно трябва да "подпомогнат" ИАМН, за да се разбърза. А произнасянето по тези преписки не е извършено своевременно, защото преди това изпълнителният директор е забранил произнасянето", коментира адвокат на един от медицинските центрове, който не иска името му да бъде споменавано, за да не навреди на клиента си.

"В допълнение, телефоните в ИАМН, предоставени за справки по преписките за регистрация, дават свободно през целия ден и никога не е възможна връзка", казва адвокатът.

Дописването на закона

В края на януари, с натрупан неизвестен брой закъснели преписки на бюрото, Динева решава, че едното от исканите до този момент приложения към документите за регистрация - с имената и специалностите на лекарите, е ненужно и незаконно, а на негово място трябва да се попълни нов образец, в който да се впишат трудовите и гражданските договори на медиците с лечебното заведение. Изричен текст да се представят договори при регистрация в Закона за лечебните заведения отсъства.

Динева пише писмо до премиера, здравния министър, председателя на парламентарната здравна комисия, съсловните организации и управителя на здравната каса, в което на 23 януари 2024 г. им съобщава, че временно е преустановила издаването на удостоверения като се мотивира с две съвместни проверки между агенцията и сектор "Противодействие на корупцията в администрацията", отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция".

Проверките са по два случая - Динева сочи, че в регистъра е вписан лекар в медицински център в София, за който не са представени диплома и документ, че членува в лекарския съюз. Според източник на "Капитал" става въпрос за проверка на фалшиви болнични листове. Проверяваният лекар, който ги е издал, е вписан още преди 2019 г., когато регистрите на медицинските центрове се водеха от РЗИ. Там се съхранява на хартия цялата документация, включително и дипломата му.

Втората причина за искането на договори с лекарите според Динева е, че в агенцията е постъпила жалба от 1 (един) лекар, който твърди, че лечебно заведение работи с неговото име, без да има валиден договор с него.

Заради тези два случая Динева решава да замрази цялата регистрационна дейност, която и без това е забавена, като изключение прави само за промяна в управлението, името на лечебното заведение, адреса или предмета на дейност, което може да се потвърди от Търговския регистър.

Тя съобщава на институциите, че е направила вътрешна проверка и установила, че не е бил воден както трябва законово регламентираният регистър, като не са били налични всички документи и са вписвани лекари, чиито дипломи не са представени. Примери и наказани не са посочени. Освен това тя смята, че подаваните средномесечно 282 заявления за регистрация или промяна в регистрацията не гарантират, че това са реални лекари или ако са - наистина имат договор със съответния медицински център.

Динева коментира пред "Капитал", че електронният регистър за лечебните заведения е бил подготвен от "Информационно обслужване" още през 2021 г., но не е бил въведен, а е продължило издаването на удостоверения с обявеното от нея за незаконно приложение със списъци от лекари, които не са съответствали на обективните обстоятелства. Колко пропуска и несъответствия има в дотогавашния регистър, не става ясно. Не става ясна и "разбитата схема".

Според Динева досегашната работа е създала административна тежест за лечебните заведения, но "подлага на риск качеството на предоставяната медицинска помощ, живота и здравето на пациентите, както и спокойствието на лекарите, които законосъобразно изпълняват своите задължения." Затова тя казва пред "Капитал", че е изразила в писмото си до институциите "управленското си решение с цел въвеждане работата на агенцията по отношение на регистърното производство в рамките на закона". Динева не уведомява институциите колко са неприключилите преписки от началото на управлението й на ИАМН до този момент.

Още по-пълен хаос

След спирането на регистрациите на 23 януари, директорите на РЗИ е трябвало да уведомят подалите заявления, че до 1 февруари ще им бъдат изпратени новите образци на документи, в които да приложат копия от трудовите договори на лекарите.

Една седмица след това подадените и необработените до 23 януари документи се връщат в РЗИ, а оттам към подателите им и се съобщава, че трябва да попълнят нови образци, но да не ги подават рано от 15 февруари в РЗИ.

Сагата, обаче, продължава и през март, защото Динева продължава да сменя образците. На сайта на една от големите РЗИ може да се види съобщение до лечебните заведения от 15 март, което гласи, че са установени проблеми във функционалността на единия образец на ИАМН и техническа грешка в друг образец. Те са били коригирани и вече са публикувани и лечебните заведения пак трябва да попълват.

Динева съобщава пред "Капитал", че "Информационно обслужване" само за месец стартира изцяло нов електронен регистър. Което на пръв поглед е героично. Само че регистър ще стане електронен, когато цялата регистрация се извършва изцяло по електронен път, а не лечебните заведения да носят хартии и флашки с данни в РЗИ. Разликата между стария и новия регистър е, че до миналия месец старият се състоеше от 28 файла по области в pdf-формат, а новият е единен, но файлът е екселски.

Не искаме да дадем договорите

Процесът продължава да се бави и защото медиците не смятат за законно ИАМН да им иска договорите. Наскоро учредената асоциация на специализираната извънболнична помощ се събира по спешност и изпраща протестно писмо до БЛС.

"Решихме, че данните за договорите с лекарите са налични в НАП и могат да се изискват по служебен път, а не да стават публични в толкова институции. Лекарите категорично отказват да се знаят данните им и отказват да сключват договори с нас. Това е гвардия от специалисти, които намаляват катастрофално, а как ги мотивира държавата - като ги обявява за престъпници заради два случая и оповестява доходите им", казва д-р Ива Станкова, управител на медицински център "Медива".

На 8 април Динева пише до Българския зъболекарски съюз с копие до БЛС, в отговор на писмо от председателя на БЗС проф. Николай Шарков, който я пита от името на своите членове какво налага новото условие за договорите. Динева отговаря, че промените са, защото "ИАМН осъществява държавната политика в областта на контрола върху лечебните заведения, качеството и администрирането на режимите по регистрация, поради което има правомощия да иска документи, защото те дават право на служителите в съответните лечебни заведения да осъществяват дейност". "Отделно от това, при контролна дейност винаги от инспекторите се проверяват документите, доказващи правоотношенията между медицинските специалисти и лечебните заведения с оглед удостоверяване на кадровата обезпеченост", оправдава се Динева.

Тя допълва, че трудовите договори няма да са част от регистъра, ще са само за служебно ползване и че е получила положително становище от Главна инспекция по труда, че може да ги изисква.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пък пише до ИАМН с въпрос всички ли трябва да се пререгистрират, пита за новите номера и отбелязва, че има непълноти в новия регистър. Динева му съобщава, че не може да се ангажира със срок за попълване на регистъра, тъй като "това право не ни е вменено и нямаме право императивно да подложим на пререгистрация всички. Това ще бъде осъществено постепенно, като се надяваме, че следващата година Вашите договорни партньори ще пожелаят да се регистрират по новия ред."

Лечебните заведения за извънболнична помощ не се пререгистрираха през 2019 г., когато тази дейност премина от РЗИ към ИАМН. Но според управители на ДКЦ, които не искат имената им да бъдат споменавани, непрекъснатите административни изисквания, крият голям корупционен потенциал и някои практики получават по-бързо удостоверения от други.

Според финансов директор, с който "Капитал" разговаря, дори и НАП не иска в такъв вид договорите и лечебните заведения би трябвало да могат да подадат декларация, че съответните лекари са назначени при тях на договор, без да посочват числа за възнаграждение и да предоставят самия договор.

"Всеки месец пускаме декларации за изплатени възнаграждения по трудови договори, в края на годината уведомяваме НАП за изплатени възнаграждения по граждански договори поименно, заедно с внесени данъци и осигуровки по тях", казва той. Според него за гражданските договори се подава само годишна декларация, всеки месец се подава декларация по граждански договори само за тези, които имат начислени осигуровки и данъци и които не се осигуряват на максималния осигурителен доход през месеца.

Въпреки всичко едва ли някое от лечебните заведения ще обжалва заповедите на Динева и ще чака съдът да каже дали са законни, като си позволи лукса да не работи, защото няма разрешително.