Какви са новите специфични правила за трансферно ценообразуване

EY Bulgaria    ©  EY Bulgaria
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отклоняват ли се вътрешните трансферни цени и рентабилността на компаниите, част от група, от тези, реализирани на свободния пазар? Води ли това до неточно определяне на данъчни задължения? Какъв е установеният ред за обективен анализ, поставен в контекста на особеностите в сектора, в който групата оперира? Ако ви интересуват отговорите на тези въпроси, ще ги научите по време на специализиран семинар, организиран от EY Bulgaria на 11 октомври.

Промяната

През 2017 г. организацията за икономическо сътрудничество и развитие публикува нови Насоки за трансферно ценообразуване, които отразяват промените, предложени с проекта BEPS (от англ. Base Erosion and Profit Shifting).

През юли 2018 г. ОИСР допълни насоките, като издаде експозиция за публично обсъждане, обхващаща множество аспекти в трансферното ценообразуване на финансовите транзакции. Новите концепции и допълнителни препоръки към данъчните администрации и данъкоплатците в рамките на анализа на трансферните цени наложиха промяна в досегашните подходи и изискват по-задълбочен анализ, отчитайки специфични браншови и транзакционни фактори.

Семинарът

За втора поредна година EY Bulgaria организира поредица от обучителни семинари, по време на които ще бъдат разгледани важните моменти в новите правила за ценообразуване на сделки в рамките на групи, опериращи в различни сектори. Те са от значение както за проверяващите данъчни администрации и международни институции, предлагащи по-ефективни и осъвременени правила, така и за финансовите мениджъри, които проектират правилния модел на отношения в групата.

Програмата на първия семинар започва в 13:00 ч. с регистрация, половин час по-късно е Модул А с представяне на важните моменти и практически очерк - общи насоки на ОИСР за ценообразуване на финансови транзакции, трансферно ценообразуване в банковия сектор, централизирани дружества за финансиране и групови синергии и др. След пауза Модул Б продължава със специфики за България, практика на НАП и съдилищата – защита при спорове във връзка с трансферни цени, практика на НАП и българския съд по казуси, касаещи трансферни цени по финансови транзакции, изисквания и очаквания за документация и защита при спорове с НАП.

Съдържанието на първия семинар ще е полезно за банки, застрахователи, компании за потребителско кредитиране, инвестиционни посредници, компании, част от групи със сложни финансови взаимоотношения, кеш-пулинг, гаранции и други.

Темите ще представят специалисти от EY Bulgaria. Това са: Евгения Ценова, директор в данъчната практика на EY Bulgaria с повече от 18 години практика в областта на консултирането и прилагането на данъчното и осигурителното законодателство, Виктор Митев е старши мениджър в данъчната практика на EY Bulgaria с дългогодишен опит в страната и чужбина в сферата на данъчното облагане и финансовата отчетност, Светлана Стоилова е мениджър в данъчната практика на EY Bulgaria с осем години опит в консултирането по данъчни въпроси на местни компании и чуждестранни инвеститори в страната и Виктор Борисов е старши консултант в данъчната практика на EY Bulgaria.

Първият от поредицата семинар на EY Bulgaria ще се състои на 11 октомври от 13:00 до 17:30 ч. в хотел "Хилтън София", зала "Алеко". Работният език на обучението ще бъде български.

Повече за програмата на събитията можете да научите тук.

Таксата за участие 120 лв. без ДДС. За да потвърдите участие, моля, попълнете и изпратете регистрационната форма тук.