🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-ефективните дигитални решения ще открои третият пореден конкурс Digitalk&A1 Awards

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конкурсът Digitalk&A1 Awards, който се провежда за трета поредна година, отново ще събере и отличи най-добрите технологични проекти в България. Целта на инициативата е да стимулира българските корпоративни потребители и държавни организации да внедряват технологии, които да ускорят дигиталната им трансформация и да им позволят да се развиват по-успешно в днешния свят на сериозни и бързо променящи се предизвикателства. Освен това чрез тази инициатива се създава общност на най-напредналите в технологично отношение организации, които могат да продължат да споделят своя опит и добри практики.

За да изпълнят заложените цели, съорганизаторите DigitalK и А1 ще проследят и тази година тенденциите, които стоят в основата на корпоративните проекти, както и предпочитаните от потребителите и внедрителите ИТ решения и платформи. Проектите ще бъдат оценявани от компетентно жури, включващо специалисти от различни области, по критерии като стратегия и визия, имплементация и ефективност, иновативност и креативност, въздействие и перспективи за развитие.

"Организираме този конкурс, защото вярваме, че като лидер в дигитализацията и вече най-голям системен интегратор имаме отговорност не само към нашите акционери и клиенти, но и към обществото като цяло - да оказваме подкрепа, като повишаваме информираността за ползите от дигитализацията за постигането на устойчив ръст и ефективност. Тези награди правят именно това - отдават признанието на малки и големи фирми, които променят средата със силата на иновациите и технологиите", коментира Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации", "А1 България".

Ефективност чрез технологии

Фокусът на конкурса през тази година ще бъде дигитализация и устойчивост. Темата "Ефективност чрез технологии" се стреми да представи организациите, които успешно са използвали дигитални решения, за да оптимизират операциите си, да подобрят преживяванията на клиентите си, да допринесат за общия растеж на бизнеса и да подчертаят ключовата роля на устойчивите практики за растеж/запазване на бизнес стойност по време на форсмажорни обстоятелства.

"По този начин даваме възможност на мениджърите и собствениците да се отличат с визионерското си управление и иновативните стратегии - последните години са предизвикателство в управлението на бизнеса. Затова устойчивост, независимост, оптимизация на процеси и качествен екип са ключови фактори за успеха", сподели Александър Бойчев, главен редактор на Digitalk.bg.

Кои са потенциалните участници

Digitalk&A1 Awards е насочен към компании, които през 2023 г. са реализирали успешни внедрявания на нови технологии в своите организации. В него могат да участват представители на всички сектори на икономиката, без ограничения на размера на техния бизнес и персонал - от микро- и малки предприятия, средни фирми, големи компании до корпорации. И в третото издание на конкурса специално внимание ще бъде обърнато на стартъп компаниите, чиято динамичност и ефективност са белег за жива икономика и необходимост от реализиране и подкрепа на смели бизнес идеи. Заедно с корпоративния сектор в инициативата и тази година могат да се включат също държавни и общински организации със свои иновативни проекти, независимо от източника на финансиране.

Методология и жури

Методологията за оценяване на участниците в конкурса Digitalk&A1 Awards е разработена специално за проекта от консултантската компания PriceWaterhouse Coopers. В методологията са заложени четири основни критерия: "Стратегия и визия", "Имплементация, ефективност и резултати", "Иновативност и креативност" и "Въздействие и перспективи за развитие". Опитни лидери в сферата на иновациите, в т.ч. представители на бизнеса, академичните среди, организациите с нестопанска цел, браншовите асоциации, start-up общността и други, влизат в състава на журито. Те ще гарантират, че всички кандидатури ще бъдат внимателно оценени при най-високи стандарти и независими гледни точки съобразно заложените критерии.

Третият конкурс Digitalk&A1 Awards ще събира заявки за участие до март 2024 година Регистрацията за предлагане на иновативни проекти вече е отворена за всички компании.

В миналогодишното издание на конкурса победители станаха платформата Swipe.bg, улесняваща обратното изкупуване на смартфони, решението на "АгроВар" с изкуствен интелект с приложение в селското стопанство и решение за мултибанкинг на "Инвестбанк". Специалната награда на организаторите получи приложението FoodObox, което спасява непродадената храна. В инициативата през 2023 г. участваха над 60 проекта, като 51 достигнаха до фазата да бъдат оценени от експертно жури, съставено от водещи имена в ИТ сектора.

В първия конкурс Digitalk&A1 Awards също бяха отличени четири иновативни ИТ проекта. По критерия "Въздействие и перспективи за развитие" наградата бе за "Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия" за холограмни модели, имплементирани с помощта на технологията HoloMedical Assistant (Holoma). Проектът на Paysera, въвеждащ нов платежен метод, който улеснява онлайн търговията и надгражда възможностите за приемане на плащания във виртуалното пространство, бе награден за постигнатите резултати, ефективност и имплементация. Дентална клиника "Д-р Парушева" получи третата награда по критерия "Стратегия и визия". Специална поощрителна награда получи проектът на НАП за надграждане на основните системи на агенцията за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи.

Организатори на наградите са Digitalk.bg, медията за технологии на "Капитал", и "А1 България", най-големият системен интегратор за 2023 година по данни на класацията Digitalk 101.