🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Създателите на роботи

Машините на пловдивската "Милара интернешънъл" не са от евтините. Това е цената на тяхната надеждност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Над 15 000 робота с марката Milara безотказно вършат работата си някъде по света. Ценят се там, където са по-бързи и по-прецизни от човешката ръка и око. Всъщност индустриалният робот на пловдивската фирма прави едно и също нещо милион пъти с прецизност до микрон и с изключителна бързина. Ако спре - загубите са големи. "Затова го правим надежден", обяснява прокуристът на компанията Тодор Ставрев.

"Милара" прави роботи и за американската армия. Едни от най-известните са тези, които обезвреждат взривни устройства. Поръчките за цели роботи "под пагон" обаче силно са намалели, защото Milara Inc. е наситила пазара с надеждни машини, които се нуждаят само от подмяна на някои износващи се части.

В България например се произвеждат електродвигателите, задвижващи всички компоненти на роботите миночистачи, и всяка година към САЩ пътуват по 1000-1500 електродвигателя Made in Bulgaria. "Това е една от най-важните части на робота и със сигурност най-скъпата му част", уточнява производственият директор Николай Димитров.

Съсобственикът на компанията Красимир Петков обаче все по-малко иска да се занимава с военни роботи. Ето защо в компанията майка Milara Inc. в Бостън, Масачузетс, виждат развитието на бизнеса си чрез "мирните" роботи.

По данни на Николай Димитров, който ръководи монтажа на новите машини в "Милара интернешънъл", в Пловдив се произвеждат две серии роботи - "Диамант", която е от 12 години на пазара, и "Екип" (Equipe), купена в края на 2013 г. Втората марка е американска и досега под това име са произведени и работят по света 300 000 робота. "Милара" я купува, за да й вдъхне нов живот. Цената на пловдивските роботи варира от 18 000 до 40 000 долара в зависимост от функциите им.

Нова задача - нова сграда

Съсобственикът на компанията Красимир Петков обаче все по-малко иска да се занимава с военни роботи.

Пловдивската фирма произвежда не само роботи, но и части за тях. "Милара интернешънъл" специализира в CNC струговането и фрезоването. Това е извършването на дейности с предварително зададени серии от команди, които не изискват човешка намеса. Фирмата е снабдител на комплексни механични части и компоненти в сферите на електрониката, роботиката, както и в автомобилната, медицинската, оптичната и полупроводниковата промишленост.

През 2017 г. плановете на мениджърския екип на компанията включваха две важни цели, свързани с диверсификацията на произвежданите изделия. За пръв път се усвоява ново производство - отливки от композитни материали за клиенти от ЕС. По тази причина старата сграда на компанията "отесня" и тя купи нова в съседство, за да я ремонтира и там да изнесе част от новите си дейности.

Рязък скок на работниците

Голямо конкурентно предимство на компанията е нейният конструктивен отдел. Има постоянна група, чието задължение е да мисли как да усъвършенства роботите на компанията. Това са машини не за масово производство, а за точно определени дейности.

Развитието на робостроенето в пловдивската компания идва от нуждите на клиентите, които искат да им се конструира робот специално за тях. "Ние трябва да го измислим, да го конструираме и да им го доставим общо за месец-месец и половина. Иначе някой друг по света ще свърши тази работа. Но засега изпреварваме именно в бързината на реакция и в съзидателното мислене на конструкторите", разказва Тодор Ставрев.

Това инженерно мислене е най-важното качество на всеки от хората, които работят за "Милара интернешънъл", твърдят мениджърите й. Независимо дали това са операторите на машини, хората от конструкторския отдел или онези четирима суперспециалисти, които се занимават със "съживяването" на роботите. В компанията са наясно, че "роботици по мярка" няма откъде да намерят на нашия пазар на труда.

Решението е сами да си ги произведат. Професията е престижна и от нея се интересуват най-вече ученици от професионална гимназия по механотехника в Пловдив и студенти от филиала на Техническия университет. Тъй като професията е свързана с постоянно учене на нови неща, се търсят хора, които обичат да се усъвършенстват.

За да запазят работниците си, "Милара интернешънъл" се опитват да са конкурентни в област Пловдив. Редовият работник получава около 1200 лева, а най-добрите достигат заплащане от 2000 до 3000 лева и върху тях се правят социални начисления.

Отчетите на компанията показват рязко нарастване на персонала от 2015 до 2016 г. - от 136 на 183 заети. Разходите за възнаграждения през 2015 г. са били общо за фирмата 2.6 млн. лв. (в това число за заплати 2.2 млн. лв.), а през 2016 г. достигат 3.7 млн. лв., от които 3.2 млн. лв. за заплати.

Профил

Продажбите на фирмата са тръгнали от 2 млн. лв през 2007 г., за да достигнат над 16 млн. лв. през 2016 г. Голямата година е 2015 г., когато компанията удвоява продажбите си. Пловдивската фирма за роботи е достигнала близка до максималната си ефективност за своя размер, защото този скок в производството е постигнат със съвсем малко увеличение на активите.

През 2014 г. тяхната стойност е 21 милиона евро, а през 2015 и 2016 г. са купени още 7-8 прецизни японски машини с цифрово-програмно управление за близо 4 милиона евро. През 2015 г. текущата печалба на фирмата е 2 млн. лв., а през 2016 - 1.5 млн. лв.
Все още няма коментари
Нов коментар