Доклад: ЕС трябва да реформира единния си пазар, за да не изостане много от САЩ и Китай

Бившият италиански премиер Енрико Лета смята, че съюзът трябва да интегрира финансовите, телекомуникационните и енергийните пазари

Според Енрико Лета са нужни и промени в законодателството относно сливанията и придобиванията.
Според Енрико Лета са нужни и промени в законодателството относно сливанията и придобиванията.
Според Енрико Лета са нужни и промени в законодателството относно сливанията и придобиванията.    ©  Reuters
Според Енрико Лета са нужни и промени в законодателството относно сливанията и придобиванията.    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) има нужда от реформиране на единния си пазар, се казва в доклад, изготвен по молба на Брюксел. Според автора Енрико Лета, който беше премиер на Италия в периода април 2013 г. до февруари 2014 г., трябва да бъдат взети мерки, защото в противен случай изоставането от САЩ и Китай ще нарасне.

"Проблемът е, че в този нов свят ние сме твърде малки. И ако не се интегрираме, ще отпаднем", каза Лета преди публикуването на своя доклад пред Financial Times. "Инерцията на единния пазар означава спад", добави той.

Лета твърди, че Брюксел трябва да използва следващите пет години, за да преследва интеграцията на националните пазари за финансови услуги, енергия и телекомуникации. Той също така ще призове за промяна на правилата за сливания на ЕС, за да позволят по-голяма пазарна консолидация. Ограничителните правила за това как големите компании в ЕС могат да растат чрез придобивания са дългосрочен проблем на страни като Франция и Германия, които искат да създадат европейски индустриални шампиони чрез мегасливания.

"Имаше фалшива комуникация, която имахме в продължение на 20 или 30 години... Това не е единен пазар", каза Лета. "Ако не сте в състояние да интегрирате единния пазар за енергия, финанси, телекомуникации, нямате никаква икономическа сигурност", допълни бившият премиер.

Интеграцията в тези области също би помогнала за отключването на повече частно финансиране за политическите приоритети на Европа. Най-важните цели на Брюксел в момента са превръщането на икономиката в значително по-зелена, разширяване на членството в ЕС на Украйна, Молдова и Западните Балкани и увеличаване на разходите за отбрана.

Нуждите от финансиране за озеленяване на европейската икономика се оценяват на 500 млрд. евро годишно, твърди бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който изготвя отделен доклад за това как да се подобри конкурентоспособността на Европа. "Ако не намерим начин да използваме частни пари, тези нужди няма да бъдат покрити", каза Лета. "Би било много сложно да се намери решение, основано само на обществени пари."

Освен финансиране от страна на обществото обаче ще са необходими и публични ресурси. Това означава, че общият бюджет на ЕС ще трябва да се увеличи над нивото от 1% от БВП, на което е в момента, твърди Лета.

За да покрие нуждите на по-слабо развитите страни, които се присъединяват към блока, той предложи да се създаде "инструмент за разширяване", който изплаща пари съгласно строги критерии, предназначени да смекчат опасенията относно неправилното изразходване на средства от новодошлите членове на ЕС. "Разширяването е тласък, това е нещо положително", каза той. Държавите, които членуват сега в съюза, трябва да "влязат в този процес на разширяване без идеята, че ще загубят всичко."