Икономиката на еврозоната е била в застой през четвъртото тримесечие

Свиване на германския БВП и забавяне на френския растеж компенсират представянето на другите 18 държави

Растежът на Испания и Италия надминава очакванията на анализаторите.
Растежът на Испания и Италия надминава очакванията на анализаторите.
Растежът на Испания и Италия надминава очакванията на анализаторите.    ©  Reuters
Растежът на Испания и Италия надминава очакванията на анализаторите.    ©  Reuters

Икономиката на еврозоната е била в застой през последните три месеца на миналата година, показват предварителните данни, публикувани от статистическата агенция на Европейския съюз (ЕС). Представянето на 20-те държави е силно повлияно от свиването на производството в Германия и спирането на френския растеж, които компенсират по-силното от очакваното възстановяване в Испания и Италия.

Представянето на 20-те икономики във валутния съюз беше по-добро от свиването с 0.1%, прогнозирано от икономисти в проучване на Reuters. Това последва спад от 0.1% през предходното тримесечие и означава, че еврозоната е нараснала с 0.5% миналата година, съобщи Евростат. По този начин блокът изостава от САЩ, които миналата седмица се утвърдиха като най-бързо развиващата се развита икономика в света през 2023 г. с годишен растеж от 3.1%. Китай наскоро обяви, че икономиката му е нараснала с 5.2% през миналата година.

И двете най-големи икономики в еврозоната се представиха зле в края на 2023 г., като Германия се сви с 0.3%, а БВП на Франция не отчете растеж за второ поредно тримесечие, показват данните. Тяхното незадоволително представяне обаче е компенсирано от другите два члена на "Голямата четворка на ЕС" - Италия, която се очакваше да стагнира, но отбеляза растеж от 0.2%, докато икономиката на Испания се разшири с 0.6% - три пъти повече от прогнозираните 0.2%.

От по-малките икономики в еврозоната Португалия отбелязва ръст 0.8% през последното тримесечие, Австрия се разшири с 0.2%, докато икономиката на Ирландия се сви с 0.7% - четвъртото поредно тримесечно спадане през 2023 г. Според Евростат в целия ЕС също не е отбелязан растеж през четвъртото тримесечие.

"Икономиката на еврозоната се измъкна от рецесията до края на 2023 г.", каза Диего Искаро, ръководител на европейската икономика в S&P Global Market Intelligence. "Перспективите за 2024 г. продължават да бъдат предизвикателни на фона на колебливото търсене и нарастващото геополитическо напрежение", добави той, цитиран от Guardian.

Икономистите очакват икономиката на еврозоната да се повиши леко тази година, тъй като намаляващата инфлация и продължаващият ръст на заплатите увеличават покупателната способност на потребителите. Силният пазар на труда, с безработица, достигнала рекордно ниско ниво 6.4% през ноември, също трябва да подкрепи търсенето. Правителствата обаче оттеглят много от енергийните и хранителните субсидии, които въведоха, за да смекчат въздействието на неотдавнашния скок в разходите за живот, последвал руската инвазия в Украйна, което може да натежи върху всяко възстановяване.

Европейската комисия заяви миналата седмица, че нейната бърза оценка на индикатора за потребителското доверие показва, че той е спаднал с 1 пункт до минус 16.1 пункта в еврозоната, което го поставя още под дългосрочната средна стойност.

Еврото продължи да регистрира малки загуби спрямо долара след новите данни от вторник, като също така отчете стабилни печалби спрямо британския паунд.

Инвеститорите ще наблюдават дали инфлацията в целия блок ще спадне, както се очаква. Прогнозите са тя да падне до 2.8% през януари от 2.9% преди месец. Данните ще бъдат ключов индикатор за това колко близо е Европейската централна банка (ЕЦБ) до намаляване на лихвените проценти. ЕЦБ повиши лихвените проценти до рекордно високо ниво през последната година и половина, създавайки по-строги финансови условия в региона, което помогна за охлаждане на инфлацията от пика от 10.6% през октомври 2022 г. до 2.9% през декември. Най-новите данни за инфлацията в еврозоната трябва да бъдат публикувани в четвъртък.