🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС променя приоритетите си при разходите – от зелени инициативи към отбрана

Решението е продиктувано от войната на Русия в Украйна

Европейският съюз (ЕС) измества своите приоритети на разходите от превръщането на икономиката в по-зелена към инвестиране в отбраната. Решението на блока е продиктувано от войната на Русия в Украйна, която започна преди близо две години. Последният пример за новата посока на ЕС е фактът, че държавите членки намалиха размера на общия фонд, предназначен да стимулира иновациите в блока, от 10 млрд. евро на 1.5 млрд. Освен това те гарантираха, че той може да се използва само за проекти, свързани с отбраната, а не за зелени технологии или други климатични свързани инвестиции.

Подобна е ситуацията и с Европейската инвестиционна банка, която се нарече "климатичната банка" през 2019 г. В момента обаче финансовата институция също е под натиск да финансира повече проекти в оръжейната индустрия.

Началото на промяната е зададено по време на пандемията. "Имаше огромен фокус върху зелените и цифровите технологии", каза белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем. "Сега... виждаме, че фокусът се измества малко встрани", добавя той пред Financial Times.

Промяната в приоритетите към отбраната е илюстрирана от Фонда за европейски суверенитет, обявен през 2022 г. Той трябваше да увеличи разходите в области, включително зелени и авангардни технологии, като един вид играеше ролята на отговор на блока на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на САЩ на стойност близо 800 млрд. долара.

Когато за първи път говори за фонда, президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че целта му е да "увери, че бъдещето на индустрията е направено в Европа". Но по време на последната среща на върха на ЕС, която се проведе през декември, лидерите сигнализираха, че ще се съгласят на допълнителни едва 1.5 млрд. евро за отбрана. Тогава Европейската комисия настоя за прекрояването на "платформа за стратегически технологии" (STEP) на стойност 10 млрд. евро, която включваше инвестиции в нисковъглеродни технологии и научноизследователски проекти. Окончателните суми все още са в процес на договаряне с Европейския парламент, който се опитва да увеличи разходите за зелени технологии и изследвания.

STEP вече беше по-скромна версия на фонда за суверенитет, тъй като беше предназначен само за допълване на съществуващи програми, а не за създаване на ново специално средство за финансиране, базирано на съвместен дълг.

Съгласно предложението на Комисията общото допълване от 10 млрд. евро би включвало 3 млрд. за InvestEU - инвестиционна схема, предназначена да предоставя гаранции за устойчиви проекти. 500 млн. евро пък са предназначени за научната и изследователска програма Horizont Европа; 5 млрд. евро за Фонда за иновации, който е насочен към нисковъглеродни технологии. 1.5 млрд. евро са планирани за Европейския фонд за отбрана, който подкрепя изследванията в отбранителния сектор.

Промяна и при нагласите на ЕИБ

Съдбата на STEP върви успоредно с неотдавнашния ангажимент на ЕИБ да отдели 8 млрд. евро за "инвестиции, които ще засилят европейската сигурност". Официалната позиция на банката е интересна, имайки предвид че основни отбранителни проекти като военно оборудване или оръжия са в нейния списък със забранени инвестиции.

През последните месеци банката е изправена пред нарастващ натиск да разхлаби кредитната си политика за отбраната. Наскоро обяви началото на "Механизъм за собствен капитал в отбраната" на стойност 175 млн. евро, като целта е да се подпомагат малки и средни предприятия и стартиращи фирми, които правят иновации в технологиите за отбрана и сигурност.

Лидерите на 27-те държави от ЕС одобриха миналия четвъртък финансов пакет от 50 млрд. евро в подкрепа на Украйна, който до последно беше блокиран от унгарския премиер Виктор Орбан. Страните от ЕС също така обсъждат финансирането на допълнителна военна помощ за Киев в размер на 5 млрд. евро годишно в рамките на отделен фонд, Европейския механизъм за подпомагане на мира (EPF). Решение по този въпрос се очаква до март. Брюксел обсъжда как EPF, който вече е възстановил разходите на страните от ЕС за оръжия на стойност близо 6 млрд. евро, които са изпратили в Украйна, може да бъде пренастроен, за да финансира и производството на оръжия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад

    Ем да.Нали Урсула трябва да угоди на господарите си отвъд океана.

    Нередност?
Нов коментар