Отворените пазари ни правят по-богати

Петър Ганев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само преди броени дни ЕК публикува преговорните документи по ТТИП, които покриват всички сфери на споразумението. Тези документи ясно посочват позициите, които се защитават, и не просто са отговор на критиките за прозрачността на преговорите, но разбиват на пух и прах конспиративните теории и манипулативните твърдения около преговорите. Всеки може да се запознае детайлно с текстовете тук – EU negotiating texts in TTIP.

Да, тази прозрачност е резултат от граждански натиск, но това не променя факта, че я има, както и че в публикуваните документи няма нищо обезпокоително. Нормално е прозрачността и дебатите да набират скорост в процеса на преговори. Ако някой си мисли, че това споразумение е едва ли не готово и скоро ще стане реалност, жестоко се лъже – процесът е дълъг (по преговори и последваща ратификация) и нищо чудно след година да сме в позиция да водим общо взето същия дебат, а преговорите да продължават.

Ето някои важни момента от публикуваните документи, които сериозно контрастират с мнението на опонента ми:

- Трудовите норми не са обект на ТТИП – постоянно се правят внушения, че ТТИП ще отнеме трудови права. Това не е вярно, като още в мандата за преговори е ясно написано – "европейските и национални закони, регулации и изисквания спрямо труда и условията на работа остават в сила". С други думи, всяка държава решава какви да бъдат трудовите и норми и това няма нищо общо с ТТИП.

- Безопасността на храните и ГМО регулациите няма да бъдат променяни – класическата манипулация е, че ТТИП ще занижи правилата за безопасността на храните и ще "пробута" ГМО. В преговорните документи ясно е записано, че ТТИП няма да промени съществуващите правила за безопасността на храните (между другото в ЕС не са задължително по-строги), а всички европейски и национални регулации, които касаят отглеждането на генетично модифицирани организми, няма да бъдат променяни в рамките на ТТИП (виж тук). Всяка страна на практика си решава каква политика да провежда, но това няма общо с ТТИП.

- Механизмът за защита на инвестициите на практика не е нищо ново и е срещу корупцията, а не я "благоприятства" - внушението тук е, че това не е демократично и ни прави роби на корпорациите. Всъщност това е механизъм, който е срещу мракобесието и ограничава възможностите на корумпирани политици да преразпределят влияние. В резултат от проведените консултации върху този механизъм вече е решено да има и процедура по обжалване, което обезсилва още един от аргументите на противниците (виж тук). Механизмът за защита на инвестициите няма как да отнеме правото на отделните страни да регулират, а просто предвижда защита от дискриминационно поведение.

Всичко казано дотук на база на официални документи на практика обезсилва основните внушения на противниците на това споразумение и разкрива, меко казано, манипулативния им подход. На практика дебатът се насочва в сфери, които почти или изобщо нямат отношение към споразумението.

Остава последният аргумент, изчистен от страничните страхове и внушения, който просто казва, че от падането на бариерите и свободната търговия всички ще станем по-бедни - ще се загубят работни места, ще паднат заплати и т.н. Това вече е дебат, който надхвърля рамките на ТТИП и в някаква степен е цивилизационен. Няма спор, че отворените пазари и повечето възможности (и избор) ни правят по-богати. Вижте картата на света и си задайте въпроса дали изкуствените бариери пречат или помагат? Дали нашето членство в ЕС е от полза за икономиката или не? Ако приемем тезата, че свободата и отворените пазари ни правят по-бедни, то ТТИП ни е най-малката грижа.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал