🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | Промените в климата стават необратими; Талибаните затягат примката около Северен Афганистан

И още: Гръцките власти евакуират по море втория по размери остров Евия

По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Земята ще се затопли с 1.5 градуса, промените в климата стават необратими

Какво се случи? Със сегашните темпове на развитие Земята ще се затопли с 1.5 градуса до около 2030 г. в сравнение с прединдустриалната ера и това ще бъде с 10 години по-рано от датата, която беше предвидена през 2018 г. Това е един от основните изводи в новия доклад на Междуправителствения комитет по изменението на климата към ООН. Така се застрашава постигането на ключовата цел на Парижкото споразумение, защото признаците на изменението на климата стават очевидни във всяка част на света. Докладът е съставен от над 200 учени на база на хиляди изследвания, а обобщението е одобрено от делегати от 195 държави.

Защо това е важно? Оценката на учените за първи път подчертава със сигурност "пълната отговорност на човешката дейност" за повишаването на температурите. Решаващият праг на затопляне от 2 градуса по Целзий ще бъде "надхвърлен през XXI век", смятат авторите, ако не се стигне до сериозни съкращения на емисиите "през следващите десетилетия".

Ето и няколко важни заключения

  • През последното десетилетие най-вероятно времето е било по-горещо от всеки период от последните 125 хил. години.
  • Пожарите и обезлесяването са повишили и нивата на въглероден диоксид в атмосферата до най-високото им ниво от 2 млн. години, а земеделието и изкопаемите горива са допринесли за най-високото ниво на метан и азотен оксид от най-малко 800 хил. години.
  • Комбинираните ефекти от човешката дейност вече са увеличили средната глобална температура с около 1.1 градуса над средната стойност от края на XIX век.
  • Приносът на природни фактори като слънцето и вулканите за глобалното затопляне се оценява на близо до нулата.
  • На базата на новите научни познания покачването на морското равнище, топенето на ледовете, екстремните горещини, засушаванията и пороите могат да бъдат прогнозирани с много по-голяма точност.

Гръцките власти евакуират по море втория по размери остров Евия

Какво се случи? Мощни пожари продължават да опустошават вече шести ден северната част на втория по големина гръцки остров Евия. Катастрофата е с такива мащаби, че част от жителите и туристите е трябвало да бъдат спасявани с лодки, кораби и фериботи, съобщават местните власти. Евакуирани са около 2000 души от поне дузина села. Изгорели къщи има в поне пет селища, но размерът на нанесените щети все още не е ясен, допълват от местната управа. Също така има проблеми при използването на самолетите за гасене заради гъстия дим.

Защо това е важно? Големи горски пожари избухнаха в различни части на Гърция заради безпрецедентната жега, която се оценява като най-тежката и продължителната от 30 години насам. Ситуацията допълнително се усложнява от комбинацията на горещи температури и силни ветрове, които правят гасенето на различните огнища още по-трудно. Захлаждането през уикенда в някаква степен е облекчило работата на местните противопожарни служби, но очакваното ново затопляне продължава да буди тревога. В момента над 570 огнеборци се борят с бедствието на Евия, като пожарът се движи на два фронта в северната и южната част на острова. Поради недостиг на ресурси Гърция е мобилизира сили и средства на своята армия, а също така потърси международна помощ, на която са се отзовали държави като Франция, Испания, Швейцария и Египет.

Талибаните затягат примката около Северен Афганистан

Какво се случи? Афганистански специални сили започнаха днес контраофанзива в северния град Кундуз, който ден по-рано беше превзет от талибаните. Местни жители, които се опитват да се спасят от конфликта, определят ситуацията като "пълен хаос", а стрелбата и експлозиите - като почти постоянни. В неделя говорител на талибаните отправи предупреждение към САЩ и техните съюзници да не нанасят въздушни удари в подкрепа на афганистанските правителствени сили. В западната част на страната най-тежки сражения се водят в района на Херат, а на юг - в Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд. През уикенда талибаните са успели да превземат също така столиците на провинция Сар-е-Пул и Такхар.

Защо това е важно? Кундуз е една от (поне) трите столици на провинции, които попаднаха в ръцете на радикалното ислямистко движение през последните дни. В момента талибаните са предприели масирани офанзиви срещу още поне два северни града. Кундуз обаче има особено важно стратегическо значение в набиращата скорост нова гражданска война в Афганистан. Въпросният регион е родина на племенните милиции, които основаха т.нар. "Северен съюз", подпомогнал свалянето на талибаните след атентатите от 11 септември 2001 г. В момента бунтовници им нанасят изпреварващ удар. 270-хилядния град също така е важен логистичен хъб, осигуряващ достъп до богатите на природни ресурси северни провинции, а също така и до границата с Таджикистан, откъдето минава основният трафик на опиум и хероин.

Още важни новини от света

Напрежението между Полша и Беларус нараства, след като полската гранична полиция обяви днес, че само за уикенда е заловила 349 нелегални мигранти, опитващи се да влязат в страната. Властите във Варшава обвиняват беларуския президент Лукашенко, че се опитва да използва бежанци от Близкия изток и Африка за натиск върху ЕС.

Италианската полиция е разбила няколко групи, които са продавали фалшиви Covid сертификати през мобилното приложение за криптирана комуникация Telegram.

Атаката на китайската държава срещу технологичния сектор пък вече струва на най-богатите бизнесмени в страната над 87 млрд. долара за малко над месец.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amg49366962 avatar :-|
    Ivan Milanov

    "Капитал" не разбират ли, че капиталът трябва да се ограничи, за да се справим с климатичните промени. Може би от "Капитал" ламтят за субсидии и регулации. Може би собствениците на "Капитал" ще получат тези субсидии и ще се възползват от тези регулации.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал