🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Подкрепата за ГЕРБ намалява, обсъждат се нови помощи за бизнеса

И още: Петър Илиев ще бъде проверен за плагиатство, отпадни води се изливат в морето до Синеморец

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последния ден, преди да изтече срокът "Има такъв народ" да върне мандата за съставяне на правителство на президента, интригата дали ще събере достатъчно подкрепа в парламента продължава да няма отговор. Засега сигурно е (ако се вярва на думите на депутати от ИТН) само, че партията на Слави Трифонов няма да върне празен лист, а ще внесе за гласуване проектосъстав на кабинет. Всички партии, от които се очакваше подкрепа, засега отказват да дадат категоричен отговор какво ще направят, но действията и изказванията им до момента показват, че вероятността да бъде избрано правителство с мандата на ИТН е все по-малка. Очаква се то да бъде гласувано следващата седмица.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Започва проверка за плагиатство на кандидатa да оглави МВР - Петър Илиев

Три сигнала за плагиатство са подадени срещу кандидата за министър на вътрешните работи на "Има такъв народ" Петър Илиев. Сигналите са подадени от студенти до ректора на СУ "Климент Охридски", където Илиев преподава конституционно право.

Как се стигна дотук?

  • Илиев беше номиниран за министър на правосъдието в първия проектокабинет на "Има такъв народ". Миналата седмица бе обсъждан като потенциален кандидат на ИТН за премиерския пост. Още тогава се разбра, че името му е свързано със случай на плагиатство.
  • Съвместно разследване на "Дневник" и "Капитал" показа, че Илиев дословно е копирал откъси от дисертацията на доц. Наталия Киселова в своя книга, издадена през 2015 г.
  • Междувременно стана ясно, че отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство в научни трудове на членовете на академичния състав.

Какво следва?

  • По новите правила в 7-дневен срок се извършва проверка по допустимост, а след това сигналът се предава на Етичната комисия към университета, която се произнася по него.
  • Според правилника на СУ доказаното плагиатство е основание за освобождаване от академична длъжност.

Настоящата проверка е чисто академична и формално няма да повлияе на политическата кариера на Илиев.

Още за Петър Илиев може да прочетете тук.

ИТН увеличава електоралната си подкрепа, ГЕРБ - губи

Вариантът служебното правителство да стане основа за редовното се подкрепя от 51% от анкетираните

Според актуално проучване на "Маркет линкс", по поръчка на bTV, в края на юли електоралната подкрепа за "Има такъв народ" остава най-висока. В същото време заявилите готовност да гласуват за ГЕРБ намаляват. Все пак анкетата е проведена, преди да бъде представен кандидат-премиерът Пламен Николов, както и съставът на проектокабинета, които вероятно са оказали влияние върху нагласите.

БСП и "Демократична България" запазват съответно третото и четвъртото място, като няма съществена промяна в подкрепата им спрямо изборите на 11 юли. Подобни данни могат да са причина за поведението на партиите следващата седмица, когато се очаква да бъде гласувано предложеното от ИТН правителство - ако някои смятат, че могат да подобрят резултата си, биха търсили път към нови избори и обратното.

От проучването на "Маркет линкс" става ясно още, че 51% от хората подкрепят вариант, в който съставът на служебното правителство стане основа за сформирането на редовно такова. Само 27% не одобряват такъв развой.

Започва проверка за отпадни води на плажа в Синеморец

Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Бургас, е извършила проверка по сигнал за незаконен канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта, който отвежда битовите и фекални води в залива "Свети Яни" между плажа при устието на река Велека и "Бутамята" в Синеморец. Установено е, че отходната тръба се излива директно в морето, което е недопустимо от закона. А освен това няма и необходимите книжа. В тази връзка е образувано административно наказателно производство срещу кмета на община Царево Георги Лапчев.

Обмисля се нова мярка за подкрепа на бизнеса

Служебното правителство обмисля да предложи нова мярка за подкрепа на предприятията, която да е във формат 75/0. Тя ще се прилага към всички затворени при нова вълна бизнеси и самоосигуряващите се лица, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Всички мерки, с изключение на 60/40, която и сега се прилага, ще бъдат приложени на трети и четвърти етап от здравния план за пандемичната обстановка.

"Мярката 60/40 ще продължи да се прилага така, както и в момента - при спад в оборота с 30%, подпомагането от страна на държавата ще бъде 50% от осигурителния доход на осигурените лица и съответно 50% от осигурителните вноски за здравно и социално осигуряване на вноските, плащани от страна на работодателя", каза вицепремиерът.

УСПЕХ

Ивет Горанова стана олимпийска шампионка в категория до 55 кг в карате дисциплината "кумите" на игрите в Токио. Българката победи с 5:1 Анжелика Терлюга от Украйна във финала. Това е първият златен медал за страната от олимпиадата в Пекин през 2008 г. Тогава Румяна Нейкова взе титлата в гребането.

В Токио България вече има пет медала, като всичките са донесени от жени - златният на Горанова, сребърният на Антоанета Костадинова в стрелбата, бронзовите на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата, както и този на Стойка Кръстева в бокса (тя ще участва във финала).

Още новини накратко:

С близо 180 000 са се увеличили хората без здравни осигуровки за изминалата година и вече са 849 600 души - около една четвърт от всички в работоспособна възраст. Това стана ясно от справка на финансовото министерство, предоставена в отговор на парламентарен въпрос на Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Всички пътници, пристигащи от България в Израел, ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина, независимо дали са ваксинирани или прекарали COVID-19, предупредиха от Министерството на външните работи. Мярката влиза в сила от 11 август. Периодът на изолация може да бъде намален на 7 дни след отрицателен PCR тест.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Петър Илиев е очевадна обида към Демократична България и имитацията за подкрепа на съдебна реформа от страна на ИТН. Ще бъде много глупаво да бъде подкрепен състава в този му вариант, след като не се отнасят сериозно към основния политически стремеж на ДБ.

    Не виждам защо не можаха да направят реверанс и да номинират Андрей Янкулов за министър на правосъдието. Това щеше да бетонира подкрепата на ДБ и движението към реформа в съдебната система.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал