🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Кандидатът за МВР министър взриви преговорите за кабинет, НЗОК глоби болници с 4.4 млн. лв.

И още: Синдикатите стартираха подписка в подкрепа на "Марица-изток 2", пожар край София

Петър Илиев    ©  Скрийншот от ''7/8'' ТВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В деня, в който ООН потвърди категорично, че хората и тяхната дейност са отговорни за промените в климата и повишаването на средните температури, България продължава да се топи под нетърпимата жега. НИМХ на БАН предупреди, че има "екстремален риск" от пожари в 25 области на страната, като единствените по-зелени петна на картата са де факто планинските вериги.

На този фон Столичната община е организирала "раздаване на вода" днес и утре - при НДК, при "Ариана" и при "Света Неделя". Отделен въпрос е защо град, построен върху водни извори, продължава да няма работеща система от градски чешми.

Но да не влизаме в дребните политически въздишки и да се насочим към по-големите.

Кои са водещите световни новини в понеделник може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Кандидатът за вътрешен министър взриви преговорите за кабинет

След като юристът Петър Илиев се появи за първи път в национален ефир и смути зрителите с доста агресивния си, на моменти брутален стил и поведение, БСП станаха първата партия, която обяви, че няма да подкрепи кабинет с него вътре (по-късно стана ясно, че ще доуточняват утре).

Малко по-късно "Изправи се! Ние идваме" също потвърди, че няма да подкрепи кабинета на партията на Слави Трифонов.

Самият Трифонов пусна нов пост във facebook, в който каза, че ако Илиев е "агресивен, това е явно, когато има причина и основание". Въпреки че не го казва изрично, от поста става ясно, че ИТН не възнамерява да оттегля Илиев въпреки всичко.

Какво каза Илиев?

  • През последните седмици лайтмотивът на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен. Той произлиза от героичен род.
  • Прави се опит за медийното ми тричане, преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието
  • Стоя зад всяка дума в моята книга. С изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой твърди, че има проблем с тази книга. Минали са 6 години. Законът в една правова държава казва, че ако някой има правен спор с другиго, той се решава в съда
  • Имам не само поддръжката на Слави Трифонов, но неговата пълна подкрепа и мъжката му дума, както и на всички от ръководството на партията

Какво стана в БСП?

  • На днешното си съвместно заседание Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група са стигнали до решението да не подкрепят предложения от ИТН кабинет, ако Илиев остане.
  • Това обаче не е окончателно. Нинова уточни, че условието за подкрепата, свързано с Петър Илиев, чието интервю по "Нова телевизия" тя нарече "смущаващо", ще бъде разгледано утре от разширеното ръководство на партията - Националния съвет.
  • Лидерът на БСП съобщи още, че на "Позитано" 20 е пристигнал и подписан от "Има такъв народ" документ за бъдещи общи политики между двете партии. Според Нинова в него се съдържат всички приоритети на БСП, включително поисканите от Националния съвет корекции в декларацията, която миналата седмица ИТН изпрати на БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!".
  • Позицията на БСП не става по-ясна след днешното заседание на две от ръководните структури на партията. Нинова използва процедурни похвати, с които да забави до последния момент решението на партията дали да подкрепи правителството на "Има такъв народ".

Какво става в "Изправи се! Ние идваме!"?

Коалицията няма да подкрепи кабинета по три причини, обяви Мая Манолова днес. Интервюто на Илиев очевидно е изиграло ролята на спусък за това изказване, стана ясно от пресконференцията.

  • Първата е съставът на кабинета, който "не се състои от смели и почтени хора".
  • Втората е липсата на подписан документ за приоритетите.
  • Третата причина е, че няма гаранции, че кабинетът не е параван за ГЕРБ и ДПС, каза Манолова.

А "Демократична България"?

Формацията ще обяви официално решението си утре, но се очаква то да е категорично отрицателно. В петък вечерта една от партиите в нея - "Зелено движение", обяви, че нейните четирима депутати няма да подкрепят правителството на "Има такъв народ".

Интервюто на Петър Илиев роди и мемета

Болници са глобени с 4.4. млн. лв. заради източване на здравната каса

Според отчета на НЗОК, излязъл днес, най-честите нарушения, за които са глобени болничните заведения, са неспазени критерии за изписване и прием на пациенти, липсата на пациенти при внезапна проверка и повторни хоспитализации. Като цяло най-голям е делът на нарушенията във Видин - 21% от проверените случаи. Сумата на глобите пък е най-голяма в София, което е разбираемо - над 1.3 млн. лв. Общо 17 болници са със спрени договори по някои клинични пътеки. Пълният доклад и имена са тук.

Заев продължава вербалния натиск върху София

Северномакедонският премиер публикува статия в сръбския вестник "Политика", демонстрирайки как фокусът му вече се е обърнал - от желание да постигне разбирателство със София към сближаване с Белград. Малко след като Северна Македония подписа заедно със Сърбия и Албания инициативата "Отворени Балкани", която има за цел да отвори границите между държавите и да улесни придвижването на стоки и хора, Заев индиректно посочва, че това е отговор на преговорния процес с ЕС, който "се разширява сутрин и се затваря вечер". "Вече не можем да чакаме ЕС да постигне консенсус", казва Заев.

Това, естествено, е блъф. И трите държави имат желание да станат членки на съюза, а Скопие се надяваше преговорите да започнат, преди Франция да поеме председателството. Но играта на Заев в последната година е да натиска през различни канали България, за да я накара да промени ветото върху разширяването и да отправя сигнали, че така се рискува с геополитическата ориентация на РСМ.

Без нов кабинет в София, този натиск засега няма да даде резултат - служебното правителство вече даде да се разбере, че няма намерение да променя политиката по въпроса.

Още новини накратко:

Голям пожар гори край бившия металургичен комбинат "Кремиковци". Възпламенили са се табаните с шлака, които се намират между Челопечене и Кремиковци и са се превърнали в сметища. Огънят приближава разположените в близост къщи. На място вече има екип огнеборци. Основната опасност, казват те, цитирани от bTV, е, че не се знае какви отпадъци горят в момента и техните изпарения може да се вредни за хората.

Започна подписка за спасяването на "Марица-изток 2". Комплексът, който успява да работи само заради финансова субсидия от държавата, ще претърпи сериозна трансформация и затваряне на мощности в следващите години, стана ясно от Плана за възстановяване и устойчивост. Подписката е стартирана от синдикатите в комплекса и е входирана до кметовете на Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    "Подписката е стартирана от синдикатите в комплекса и е входирана..."

    Хайде-е, и Капитал е възприел жаргона на Фидосова! Срамота!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал