🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | ИТН обяви приоритети и поиска подкрепа за кабинета, парламентът изиска от Гешев доклад за Бюрото за защита

И още: Милен Митев беше избран за временен директор на Българското национално радио

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Без никаква изненада в сряда основната политическа интрига и доминираща новина в медийния поток останаха препирните около проекта за правителство на "Има такъв народ" и декларацията за основни приоритети, предложена от партията едновременно с това. На фона на демонстрираната изненада от основните политически сили, особено за някои от номинираните за министри, основното послание на ИТН остана, че оттук нататък няма да се правят никакви промени. Министрите в проектокабинета са избрани по експертиза, а ако проектокабинетът на "Има такъв народ" не мине в парламента, отговорността ще бъде на тези, които не са го подкрепили, заяви сутринта председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов пред Би Ти Ви .

Какво е водещото при световните новини може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес новини от деня са събрани накратко тук.

"Има такъв народ" обяви приоритети и поиска подкрепа за кабинета

Какво се случи? С декларация от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Филип Станев поиска подкрепа за проектокабинета с премиер Пламен Николов от "Демократична България", "Изправи се.БГ!Ние идваме!" и "БСП за България". Станев обяви, че след консултации с трите партии по секторни политики е постигнато единомислие по шест най-важни секторни политики, като обяви конкретните теми, по което е постигнато съгласие:

  • Правосъдие: премахване на специализираните съдилища и прокуратури, въвеждане на механизъм за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, структурни реформи във ВСС, реформа в прокуратурата, електронно правосъдие.
  • Икономика и финанси: промяна на Търговския закон, данъчни стимули за стартиращи предприятия, изграждане на икономика на данните и отворените финанси, регионална децентрализация, подкрепа на предприемачеството, използване на зелени технологии за постигане на кръгова икономика, стремеж към намаляване на бюджетния дефицит, увеличаване на прага на задължителната регистрация по ДДС, фискална децентрализация, изсветляване на дейността на ББР, реорганизация на комисията за финансов надзор и др.
  • Здравеопазване - нов закон за лечебните заведения, електронно здравеопазване, премахване на модела клинични пътеки, създаване на ефективна доболнична помощ, спешни промени в НЗОК, спешна подготовка на лечебните заведения за евентуална четвърта COVID вълна и др.
  • Социална политика - необлагаем минимум, данъчни облекчения за деца, преизчисляване на пенсиите, социалната подкрепа към хората с увреждания и др.
  • Образование - ефективна интеграция на малцинствените общности, строеж на детски градини, намаляване на броя на висшите учебни заведения, увеличаване на академичния обмен и др.
  • Земеделие - развитие на семейно земеделие, реформиране на поземлените отношения, подобряване на състоянието на ветеринарно-медицинското обслужване, преструктуриране на държавните горски предприятия, стимулиране на биоразнообразието.

Защо това е важно? Основният проблем пред постигането на разбирателство между ИТН и считаните за потенциални партньори ДБ, ИБГН и БСП е отказът на първата политическа сила не просто да преговаря за сериозни политически приоритети като основа за търсене на подкрепа на бъдещ кабинет, но дори и да отвори дума за такива. Същевременно и трите потенциални партньори по един или друг начин заявиха, че тяхната евентуална подкрепа зависи само и единствено от постигане за съгласие по приоритети, при това придружени с ясни гаранции по изпълнението им. Едва днес ИТН направи стъпка в тази посока, но това става вече в нов контекст - сериозни и ясно изразени възражения срещу част от персоналния състав на проектокабинета на Пламен Николов.

Какво следва? В сряда следобед БСП спешно свика пленум на Националния съвет за да реши дали да даде подкрепа.

Останалите две "партии на протеста" обаче засега запазиха мълчание, очаква се да обявят отговор едва следващата седмица. Много е вероятно от ДБ да откажат подкрепа, след като вече заявиха възражения срещу състава на кабинета с мотив, че част от предложените кандидати не дават гаранции за изпълнение на обявените политики и приоритети.

Петък е крайният срок за ИТН да връчат на президента състав на кабинета, което ще означава успешно изпълнен мандат, или пък да върнат празна папка.

Главният прокурор Иван Гешев има 14 дни, за да внесе доклад за работата на Бюрото за защита

Парламентът даде 14 дни на главния прокурор Иван Гешев, за да внесе доклад за дейността на Бюрото по защита за периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г., след което да бъде изслушан. За решението гласуваха 143 депутати, двама се въздържаха. Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че "г-н Гешев ще има шанс да се ползва от услугите на това бюро и занапред", но като защитен свидетел. Предложението беше внесено от ДБ на база на информацията от служебните министри на правосъдието и вътрешните работи Янаки Стоилов и Бойко Рашков, че миналата година бюрото не е осъществявало защита на свидетели, пазило е много по-малко хора, но пък в него са назначени 60 нови служители, а през последните години бюджетът му е увеличаван многократно.

Сегашният статут на Бюрото е атакуван от много посоки и очевидно ще бъде променен. В Конституционния съд е образувано дело, с което се иска обявяване на противоконституционност на контрола на главния прокурор върху Бюрото. В парламента още първите дни бе внесен законопроект от депутати на "Изправи се, БГ! Ние идваме!" за преместване на тази структура към министъра на правосъдието. В края на миналата седмица и правосъдният министър Янаки Стоилов се обяви за тази промяна.

Още новини накратко:

Милен Митев беше избран за временен директор на Българското национално радио (БНР) на заседание на СЕМ в сряда следобед. Постът е свободен, след като Андон Балтаков подаде оставка преди няколко дни, посочвайки "дълбоко лични мотиви". Митев е шеф на Административната дирекция в БНР. Водещите Силвия Великова и Петър Волгин са отказали поста на изпълняващи длъжността, за който председателят на СЕМ Бетина Жотева обяви, че ще ги покани.

Досегашният член на Съвета на директорите на "Автомагистрали" инж. Иван Станчев е определен за изпълнителен директор на дружеството с решение на съвета от днес. Председател ще бъде Десислава Христова, а досегашният изпълнителен директор инж. Валентин Вълков, остава негов член. Рокадите са резултат от промяна в Устава на "Автомагистрали", според която изпълнителния директор и председателят на Съвета на директорите управляват дружеството заедно и поотделно.

Правителството отпусна временен ресурс от 45 млн. лева за стартиране на дейностите по проект "Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница, жп участък Волуяк - Драгоман". Допълнителните плащания се отпускат към бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията като принципал на НК "Железопътна инфраструктура". След одобряване на европейското финансиране за проекта разходите ще бъдат възстановени в бюджета до края на годината.

Министерският съвет предлага на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Петър Тодоров на длъжността главен секретар на МВР. В момента той заема длъжността директор І степен на Областна дирекция на МВР - Пловдив.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал