K: България | ИТН представи втори кабинет, Янаки Стоилов сезира две институции за освобождаването на Гешев

И още: Депутатите няма да си намаляват заплатите, как ще започне учебната година - онлайн и присъствено

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Развръзката от днешния политически рунд дойде - министрите от проектокабинета на Слави Трифоново са ясни. Въпросите обаче не намаляват, а дори стават все повече. Първо - структурата на кабинета все още не е напълно сигурна, тъй като ще има сливане на ресори. Няма яснота и за вицепремиерите.

Второ - въпреки представянето на имената не е сигурно кои партии ще подкрепят този състав на правителство. Комбинациите остават много, но към момента най-сигурна изглежда подкрепата от БСП.

И трето - някои от кандидатите за министри са спорни и със сигурност ще станат повод за спорове в следващите дни.



Какво е водещото при световните новини може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес новини от деня са събрани накратко тук.

Въпросът за отстраняването на Гешев влиза и във ВАС, и в Конституционния съд

Какво се случи? Министърът на правосъдието Янаки Стоилов ще постави въпроса за освобождаването на главния прокурор едновременно пред две институции, стана ясно от негово изявление по БНР. На първо място, той ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му да предсрочно освобождаване на Иван Гешев. Успоредно с това Стоилов е предложил на Министерския съвет да поиска тълкуване от Конституционния съд (КС), където да се зададе принципният въпрос дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на главния прокурор и председателите на върховните съдилища за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и за накърняване на престижа на съдебната власт (чл. 129, ал.3 т.5 от Конституцията).

Защо това е важно? Това е поредното действие на служебното правителство, което показва нуждата от сериозна промяна в съдебната система. Янаки Стоилов призова следващия министър да прояви "силна ангажираност по темата", което особено важно за делото пред ВАС, тъй като процедурата пред КС, веднъж започнала, не зависи от активната позиция на министъра. Именно това ще бъде конкретен тест за готовността за съдебна реформа, за разлика от другите общи заявления.

Как се стигна дотук? На 16 юли Стоилов обяви, че е направил предложение до пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Мотивите му бяха: поредица от нарушения, водещи до накърняване престижа на съдебната власт. Седмица по-късно , на 22 юли, ВСС отказа да приеме за разглеждане предложението на министъра на правосъдието.

Регистрираните безработни продължават да се увеличават

След известно подобрение на трудовия пазар през май и юни за последния месец тенденцията новорегистрираните безработни да са повече от започналите работа. Това показват данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Например за седмицата от 25 юли до 1 август записаните в бюрата по труда са близо 3900, а постъпилите на работа - 3600 души.

Най-много са новорегистрираните в бюрата по труда в областите Враца, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Според данните от края на 2020 г. до 1 август 2021 г. новорегистрираните безработни в цялата страна са 168 хил. души, а постъпилите на работа чрез бюрата по труда са 149 хил.

До края на август ще се реши как ще започне учебната година

Присъствено или онлайн да започне новата учебна година? Отговорът на този въпрос ще бъде ясен в края на август. "Трябва да бъдем готови с ясен сценарий", каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков, като уточни, че освен разпространението на COVID е важно и как върви ваксинирането в системата. По повод идеята за задължителна ваксинация Николай Денков посочи, че предпочита положителните стимули. "Българинът има нагласа, че ако нещо се прави задължително, той ще резистира, ще се опитва да се съпротивлява", каза още той.

Още новини накратко:

Депутатите реших, че няма да си намаляват заплатите, каквото предложение направи "Изправи се БГ! Ние идваме!". На заседание на временната комисия за изработване на проект на Правилник за дейността на Народното събрание всички народни представители гласуваха "въздържал се" и така отхвърлиха идеята месечната заплата на народните представители да стане 1570 лв.

Белгия, Люксембург и Португалия станаха първите европейски държави, получили финансиране от своите планове за възстановяване. ЕК съобщи, че им е изплатила 13% от полагаемите им се средства. Белгия е получила 770 млн. евро от заявените 5.9 млрд., Люксембург - 12.1 млн. от плана си за 93.4 млн., а Португалия вече 2.2 млрд. евро от 16.6 млрд. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал