🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | ⚡️ Фирмите ще получат помощи заради скъпия ток, Петър Илиев е плагиатствал

И още: Срокът на ваксинационните сертификати вероятно ще се удължи с година; До две седмици ще има нова ковид мярка за подпомагане на транспортния бранш; ЕС дава 1 млн. за подготовка на трансгранични енергийни проекти

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентските избори в понеделник изместиха партийните интриги за парламентарния вот, които доминираха в информационното пространство в последните седмици. От днес до 12 октомври ЦИК приема документи за регистрация на кандидатите, издигнати от инициативни комитети. Тази вечер е учредителното събрание и на комитета, който ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. В него участват представители на "Продължаваме промяната" и на БСП, но двойката се подкрепя също и от "Има такъв народ", "Изправи се..." и АБВ.

Месец и половина преди изборите на 14 ноември обаче още не е ясен нито един по-сериозен претендент, който да се изправи срещу Румен Радев. Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще пазят името на кандидата си до последно, за да не "го докопат", но реално все още едва ли имат такъв. "Крайно време е Борисов да не използва своята партия като щит и да защити честта ѝ, като се кандидатира за президент", хвърли днес ръкавица Радев към лидера на ГЕРБ.

"Демократична България" също засега няма кандидат и остава неясно дали изобщо ще има. От ДПС съобщиха, че ще издигнат своя кандидатура, но това още не е факт. Дотук са известни няколко кандидатури с ниски шансове - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и този на "Българска социалдемокрация" Александър Томов, както и бившият журналист от "Нова" Цвета Кирилова. Днес за надпреварата се регистрира и фолк певицата Луна.

Кои са водещите световни новини може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Правителството предложи спешни мерки заради високата цена на тока

С няколко седмици закъснение служебният кабинет на Стефан Янев предложи пакет от мерки, с които да се намали финансовата тежест върху бизнеса от поскъпването на тока и природния газ. Ефективно обаче фирмите ще могат да бъдат подкрепени едва (евентуално) през декември, тъй като някои от предложенията изискват действащ парламент, а други са свързани с промени в наредби.

Какви са мерките?

  • Финансова помощ. По 50 лв. за всеки мегаватчас консумирана електроенергия - или грубо казано, помощта би била около 13% от месечната сметка за ток на компаниите. Парите за това (около 300 млн. лв. до края на 2021 г. и още около 650 млн лв за първите 6 месеца на 2022 г.) могат да се осигурят от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй", но за да бъдат преразпределени към бизнеса, е нужна актуализация на бюджета.
  • Нови борсови продукти. Държавните производители на ток ще предложат търгове за дългосрочна доставка на електроенергия, които да са достъпни и за малките фирми и търговци, а не само за най-големите играчи в сектора. Това може да се случи още следващата седмица, но реално ще има ефект занапред - когато се изконсумира тази енергия. Не е ясно и на каква точно цена ще се предлага токът.
  • Създаване на клирингова къща. Това е мярка, за която търговците на ток настояват от години и при реализирането й (за не по малко от два месеца) може да се намалят рисковете в сектора.

Защо е важно? Намесата на държавата в електроенергийния пазар сега е нужна, за да се запази конкурентоспособността на фирмите и да се запазят работните места. Заради скъпия ток много предприятия вече обявиха, че ще спират дейността си, а това може да предизвика верижна реакция в икономиката. Също така редица европейски държави вече обявиха пакети от мерки за подпомагане на бизнеса и домакинствата.

Как се стигна дотук? Още през юли на европейските електроенергийни пазари започна повишение на цените, в основата на което стои поскъпването на природния газ. В момента и токът, и газът са на исторически най-високите стойности и това създава сериозни предизвикателства пред европейската икономика.

Комисията по казуса с Петър Илиев установи плагиатство в книгата му

Преподавателят по конституционно право д-р Петър Илиев, който беше номинация на ИТН за вицепремиер и министър, е изплагиатствал в книгата си "Компетенцията на Народното събрание", където са възпроизведени буквално 92 страници от дисертацията "Парламентарен контрол" на доц. Наталия Киселова, без тя да бъде цитирана. Това е единодушното заключение на Етичната комисия към Софийския университет, която извърши проверка след подадени три сигнала в началото на август, когато се разгоря скандалът.

В официално съобщение на сайта на СУ се казва, че установеното плагиатство е основание за освобождаване на Илиев като преподавател. Ректорът Атанас Герджиков вече е изпратил на Факултетния съвет на Юридическия факултет искане да започне процедурата, като крайното решение за уволнението пак трябва да е на ректора. Самият Илиев не може да обжалва становището на Етичната комисия, но евентуално може уволнението си.

В становището на Етичната комисия се обръща внимание и на появата на второ издание на книгата, но с 80 страници по-малко, като допуска, че "представянето на книгата в преработен съкратен вариант, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност".

Валидността на ваксинационните сертификати вероятно ще бъде удължена с поне още година

Скоро Европейската комисия може да вземе решение за удължаването на действието на сертификатите за имунизация срещу коронавирус с още една година. Това прогнозира главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV. Сертификатите засега имат едногодишно действие, но удължаването им е повече от логично, при положение че Европейската лекарствена агенция обяви, че не е нужно всички да си поставят трета доза, тъй като няма категорични данни, че защитата от зараза и тежко развитие на болестта масово спада до проблемни нива. Такава се препоръчва, вкл. в България, само за хората над 65 години, както и тези с компрометирана имунна система поради различни заболявания.

Още новини от деня:

Служебното правителство ще разработи целева мярка за подпомагане на транспорта, обяви социалният министър Гълъб Донев на среща с представители на превозвачите и таксиметровите шофьори. В подкрепа на заетостта в бранша до края на 2021 г. ще продължи да действа и мярката 60/40 във варианта, в който се прилагаше през юни и юли. Новият механизъм за подпомагане на сектора ще бъде подготвен в следващите две седмици. В отговор от транспортния бранш заявиха, че ще отменят насрочения за утре (28 септември) национален протест.

ЕС отпуска 1 млн. евро за финансиране на подготвителни действия за трансгранични енергийни проекти. Подкрепата е за държавни, частни или публично-частни партньорства за възобновяемата енергия. Обявата е от изключително значение, защото одобрените проекти ще влязат в приоритетен списък и на втори етап ще бъдат финансирани за техническото им изпълнение. Кандидатите могат да подават своите заявления до 30 ноември 2021 г. Агенцията, която управлява програмата "Свързана Европа", организира на 28 септември и Информационен ден за обявата онлайн.

Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от дом 5 на резиденция "Бояна", където живя под наем близо година и половина. Договорът за ползването на имота е бил до 1 октомври 2021 г., съобщава "Дневник", позовавайки се на имуществената декларация на Гешев, подадена пред Инспектората на ВСС. Преди време "Свободна Европа" съобщи, че главният прокурор се е настанил в резиденцията срещу 2200 лв. наем, а още толкова плаща и семейството му.

Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов е осъден за клевета срещу двама журналисти от bTV - бившия водещ на сутрешния блок Антон Хекимян и бившия директор на новините Венелин Петков, съобщи "Медиапул". Делото се водеше заради изказване на Симеонов от февруари 2020 г пред БНТ, когато той посочи двамата журналисти като корумпирани. Симеонов е осъден да плати по 8 хил. лв. на двамата журналисти, но решението на Софийския градски съд може да бъде обжалвано.

От 1 март до 24 септември тази година общо 10 173 души са починали от коронавирус, от които само 78 са били ваксинирани. Това е под 0.8% от всички жертви. Това съобщи пред "Нова" съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова. По думите й следващите дни в единния информационен портал за епидемията ще станат видими още много данни, ще има и повече аналитична информация. От края на миналата работна седмица в портала се публикува и информация за броя и дела на ваксинираните сред новозаразените, настанените в болница и починалите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izn31647953 avatar :-|
    izn31647953
    • + 5

    Тоест, гражданите да плащат на фирмите от джоба си? Защото АЕЦ Козлодуй нали е държавна централа. А когато токът стане твърде евтин и централите работят на загуба, фирмите ще плащат ли допълнително по 50 лв. за мегаватчас за да ги спасяват? Защото иначе не виждам логика.
    И като се дават помощи поне да са само за сектори, увеличаващи благосъстоянието на нацията, а не например за казина, молове, немски бакалии и пр.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал