Вечерни новини: ИТН се цели в кабинет до края на седмицата, Fitch очаква 4.7% ръст на българската икономика

И още: Спорният проект за детска болница беше спрян, биткойн поскъпна рязко до близо 40 хил. долара

В началото на седмицата политическият пейзаж на повърхността остава застинал в безвремието между опитите за сглобяване на кабинет от "Има такъв народ". От изплуващите фрагменти от преговорите с различни политически сили остава впечатление за сближаващи се позиции и дори заявки, че пъзелът може да се подреди в оставащите юлски дни.

След поредния рунд от "Демократична България" изказаха увереност, че ще се постигне успех по един от ключовите за тях приоритети - разформироването на Специализирания съд и прокуратура. Под въпрос обаче остава дали ще се събере мнозинство за конституционни промени, каквито бяха внесени още в предходното Народно събрание, но в краткия му живот те не се придвижиха. Само чрез такива могат да се постигнат промени в структурата на Висшия съдебен съвет, а също и смяна на главния прокурор Иван Гешев, което също е сред обединяващите заявки на т.нар. партии на протеста.

Извън преките политически страсти предложената от служебния финансов министър Асен Василев актуализация на бюджета получи подкрепа от бизнеса и синдикатите. Тепърва обаче новият парламент ще трябва да се произнесе по планираните повече разходи за пенсии и за ковид мерки, финансирани с очакваното преизпълнение на приходите с около 2 млрд. лв., като така разчетите са за леко свиване на заложения дефицит.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ИТН очаква да е готова със състав на правителство до края на седмицата

"Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена." Това заяви депутатът Радостин Василев от "Има такъв народ", цитиран от БТА, преди началото на срещата с експертния екип на "Демократична България" по уточняването на приоритетите, свързани с реформите в съдебната власт.

Василев беше председател на правната комисия в предишния парламент и беше номиниран за министър на спорта в обявения от Трифонов веднага след изборите кабинет, който обаче малко след това беше оттеглен. По време на изказването си при откриването на 46-ото Народно събрание миналата сряда председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов определи срок от 15 дни за съставяне на кабинет, а президентът Румен Радев заяви готовност да забави връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство "до постигането на резултати от преговорите" за подкрепа на бъдещия кабинет. Представителите на ИТН и "Изправи се БГ! Ние идваме!" водиха разговори по темите социална, икономическа политика и бюджет. Те настояват за преизчисление на пенсиите от есента и вдигане на прага за регистрация на фирмите по ДДС.

Здравното министерство спря проекта за детска болница

Договорът за 77 млн. лв. с консорциума "Детско здраве", в който участват компании от групата на "Главболгарстрой", ще бъде прекратен с едномесечно предизвестие. Това стана ясно от писмо, изпратено от зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров до гражданската инициатива "За истинска детска болница". Така срещналите обществено недоволство варианти - да се използва 30-годишният недостроен скелет до "Александровска" или той да бъде съборен, отпадат. От МЗ обосноваха решението с невъзможност да се изпълни проектът в светлината на позицията на регионалното министерство, че старата сграда не съществува в подробния устройствен план, няма как да се реконструира и има откази да получи виза за проектиране.

Британската икономика расте с най-бърз темп от 80 години насам, твърди прогноза

Икономиката на Великобритания расте с най-бързото си темпо от осем десетилетия насам и може да достигне предпандемичното си ниво до края на тази година, твърди прогноза на EY Item Club. Според водещото икономическо звено британският БВП ще отбележи ръст от 7.6% тази година на фона на масовото ваксиниране и възстановяването на потреблението, след като миналата се сви с 9.8% - най-лошият резултат сред страните от Г-7. От EY Item Club предупреждават обаче, че "бъдещото развитие на пандемията и евентуално подновяване на свързаните с нея ограничителни мерки ще има значителен отпечатък върху това дали тази прогноза ще се сбъдне".

Биткойн поскъпна рязко до близо 40 хил. долара

Най-голямата криптовалута биткойн (bitcoin) поскъпна рязко в неделя през нощта достигайки почти 40 хил. долара за монета. Причината за това беше до известна степен ирационална (както често се случва при критовалутите) - обява на Amazon, че търси водещ експерт, който да разработва стратегия за криптовалути и блокчейн, повдигна спекулации, че и гигантът в продажбите на дребно ще влиза в този сектор. Това донесе поскъпване с почти 15% до 39 681 долара за монета. Повишението се ускори и заради покриване на къси позиции в биткойн за близо 1 млрд. долара по данни на bybt.com, цитирани от Bloomberg.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

4.7%

растеж на българската икономика за 2021 г. очаква рейтинговата агенцията Fitch, което е повишение с 1.7 процентни пункта спрямо очакванията на анализаторите през февруари. Те обосновават това с по-силните от очакваното данни за първото тримесечие, подкрепяни от стабилно потребление, и прогнозите за засилване на износа през втората половина на годината. Рейтингът на страната, BBB с положителна перспектива, остава без промяна, като покачване може да има при прогрес по пътя към еврозоната или при подобряване на потенциала за растеж чрез структурни реформи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

RyanAir отчита 273 млн. евро загуба за периода април - юни

Негативният резултат е дори по-голям от отчетените 185 млн. евро за същия период на 2020 г., когато практически цялата авиация беше замръзнала в началото на пандемията. Причината са покачващите се оперативни разходи, най-вече за гориво и летищни такси. Очакванията на главния изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания са за събуждане на сектора в следващите месеци. Въпреки загубата акциите на RyanAir са с 42% над нивото им от година по-рано.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Реалната доходност по американските десетгодишни държавни облигации падна до рекордно дъно. Измерителят, който изчиства инфлацията, се понижи до -1.127%. През седмицата предстои заседание на Федералния резерв.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

57 са новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие, което е над 40% увеличение на седмична база. Въпреки продължаващата вече десетина дни тенденция на ръст все пак броят на случаите е нисък, а положителни са 0.6% от направените проби. Един човек е починал през последното денонощие, a оздравелите са 6. Общо 716 пациентите остават в болница, като 77 от тях са в интензивни отделения.

Темповете на ваксинация в страната остават ниски, като само 1998 са поставените дози ваксини през изминалото денонощие. Със завършен ваксинационен цикъл са 897 482 души, или 12.9% от населението, а още 2.5% са с първа доза. Според статистиката Северна Македония има по-голям дял ваксинирано население от България - съответно 13.66% напълно имунизирани и още 8.6% с първа доза. Още три държави от Западните Балкани изпреварват България - Сърбия, Албания и Черна гора.

Главният специалист по заразни болести на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американците с по-слаб имунитет може да се наложи да получат подсилваща ваксинна доза срещу ковид-19. Фаучи каза в интервю за телевизия CNN, че евентуална трета доза може да се наложи да получат "най-уязвимите групи от населението". По думите му тези хора включват "претърпелите операция за трансплантация, подложените на химиотерапия за лечение на рак, страдащите от автоимунни заболявания, вземащите имунопотискащи медикаменти".

Гърция обяви готовност за ваксиниране и на деца от 12 до 15-годишна възраст от следващия месец, тъй като в този срок се очаква да се подготви онлайн платформата за ваксинациите, пише "Катимерини". Според вестника във възрастовата група на 15-17-годишните вече има 30 хил. записани онлайн. Така, изглежда, Атина няма да се откаже нито от плановете си да ваксинира децата, нито от тези за задължителна имунизация на хора на първа линия (като лекари) и уязвими групи въпреки протестите в страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    judjuk avatar :-|
    Judjuk

    "Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена."
    Значи в събота или неделя ще има вой на сирени, хиени и чакали. "Шоуто трябва да продължи" или да приключи.

    Нередност?
Нов коментар