Започна борбата кой да оглави БНБ

Най-често споменаваното име с амбиции за поста е на прясно избрания председател на бюджетна комисия Любомир Каримански от ИТН

Любомир Каримански    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вчера парламентът сформира постоянните си комисии и логично тази, която привлича най-голямо внимание и е заредена с най-големи очаквания, е бюджетната. Служебното правителство вече има внесен проект на актуализация на бюджета, която, макар и с противоречия за детайлите, почти всички партии приемат за необходима. Но освен това само ден по-късно комисията даде ход и на друга дългоочаквана процедура - тази за избор на управител на Българската народна банка.

Според проекта всяка парламентарна група може да излъчи номинация, като за това обаче е даден срок от едва три дни, което значи, че още следващата седмица би могло да има кандидати и дори те да бъдат изслушани. Досега обичайно при аналогични процедури сроковете бяха поне десетдневни и депутати вече коментираха, че такава скоростна писта е недопустима предвид важността на поста, и ще искат удължаване.

Важно, но не на всяка цена

Попълването на състава на седемчленния управителен съвет на БНБ е нормално да е един от топ кадровите приоритети на парламента не само защото централната банка е сред най-важните регулатори и институция, пряко ангажирана с ключова цел, припозната от всички парламентарни сили - влизането в еврозоната. При нея има и ясно задължение на Народното събрание кога да действа - според закона за БНБ "изборът на нов член на управителния съвет се произвежда, съответно назначаването му се извършва не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия". Този срок вече е отдавна изпуснат за управителя на БНБ Димитър Радев и единия от подуправителите, Нина Стоянова, която ръководи управление "Банково". Техните мандати изтекоха съответно на 15 и 29 юли. А отделно този на Калин Христов, подуправителя на управление "Емисионно", изтича на 24 октомври, така че в момента се намираме в края на прозореца от 3 до 2 месеца преди края му.

Чисто формално забавянето не представлява юридически проблем, тъй като в закона е предвидено изрично, че ако не е направен избор в срок, те продължават да изпълняват правомощията си. Оставянето на борда на БНБ с три изтекли мандата обаче определено е тревожен сигнал, като членовете без ясен хоризонт трудно могат да вземат по-стратегически решения и по-лесно стават обект на политическа намеса.

Ако обаче се върви скоростно към нови избори, този парламент също може да не успее да приключи процедурата, ако тя се движи с обичайните темпове за номинации на кандидати и изслушването на концепциите им в бюджетна комисия, преди да бъдат гласувани от депутатите. А също така по закон само гуверньорът има право да номинира подуправители, което е логично да е прерогатив на новоизбрания, а не на отиващия си шеф на институцията.

Листата на желаещите

Досега 65-годишният Димитър Радев не е дал ясно послание дали има желание за втори мандат, но нормално се приема за една от опциите. Той наследи БНБ с доста поразклатено реноме след фиаското около фалита на КТБ и като първи приоритет трябваше да реформира банковия надзор. А сред успехите му е прекарването на банковата система през две мащабни проверки и влизането на българския лев във валутния механизъм ERM II, което очертава и пътя към еврозоната. "Поех ангажименти за един мандат. Най-важните от тях бяха: стабилизиране на банковия сектор и присъединяване на лева към Европейския валутен механизъм. Това, което спокойно мога да кажа, е, че в момента банковият ни сектор е един от най-сигурните в Европа независимо от кризисната ситуация, а левът е вече пълноправен участник в Европейския валутен механизъм. Това, което не мога все още да кажа, е дали имам готовност да поемам нови ангажименти след изтичане на настоящия ми мандат", заяви той преди година пред "Капитал" по темата.

Най-често споменаваното име със силни амбиции за поста управител на БНБ е на депутата от ИТН Любомир Каримански. До 2015 г. той е изпълнителен директор на Инвестбанк, която беше една от двете банки с констатиран капиталов недостиг при двата последни прегледа и стрес тестове от БНБ и ЕЦБ - през 2016 и 2019 г. По-рано е бил в управата на ДЗИ банк и Д банк, както и изпълнителен директор на "Транскарт". В последните месеци в няколко свои изяви Каримански се прояви като гласовит критик на настоящото ръководство на БНБ по различни линии. Евентуална негова номинация би означавала да се оттегли като председател на бюджетната комисия, за какъвто беше избран през тази седмица, но при полярните партийни настроения е спорно доколко той може да събере нужната подкрепа.

Друг вариант е да се търси по-консенсусна експертна кандидатура на банкер или кадър на БНБ без изявена политическа окраска. Тук традиционно спряганите имена са хора като Калин Христов (два мандата подуправител и преди това съветник на гуверньора), както и предшественика му в управление "Емисионно" Цветан Манчев, а също естествено и банкери от частния сектор.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    Чекай, чекай мало! Нали ИТН минаваха в опозиция?

    Нередност?
  • 2
    pmavrov avatar :-|
    mavro

    Бивш изпълнителен директор на Инвестбанк да стане шеф на БНБ? Това някаква нескопосана шега ли е?

    Нередност?
  • 3
    sar19616975 avatar :-|
    sar19616975

    До коментар [#] от "":

    Ами не е шега.След като Данчо Ментата може да е Председател на Комисията по Икономика в Парламента ,защо Каримански да не е кандидат за Управител на БНБ.Какви нищожества управляват клетата ни страна Боже.

    Нередност?
Нов коментар