🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Купените нови коли растат с 16%, приходите на веригата T-Market са 9% повече за полугодието

И още: Природният газ продължава да поскъпва, австралийски стартъп достигна оценка от 40 млрд., ЕС и Япония със слаби данни за износа

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Продадените нови коли в България растат с 16% през първите осем месеца. Но са 30% под нивото от 2019 г.

Регистрациите на нови леки автомобили в България се увеличават с 15.7% от началото на годината в сравнение с 2020 г. до над 17.5 хил. коли за периода януари-август, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители ACEA в четвъртък. През август регистрациите на нови леки автомобили в страната намаляват с 0.7% на годишна база до 1.9 хил. коли. За годината купените нови леки автомобили в държавата нарастват с по-голям темп, отколкото в ЕС, където продажбите се увеличават с 11.2% на годишна база до 6.8 млн. В сравнение с 2019 г. (преди пандемията) продажбите все още са с около 30% по-ниски, когато за периода януари-август преди две години в България са регистрирани 24.5 хил. автомобила. Освен пандемията възстановяването е по-бавно и заради дефицитът на автомобили, който пък се роди от недостига на чипове.

Число на деня

4.9%

безработица през август отчита Агенцията по заетостта, като броят на отчетените безработни е малко над 160 хил. или с 34.6% под нивото от същия период на 2020 г.

Веригата T-Market има ръст в оборота от 9% за полугодието

Maxima Group, която има верига магазини в региона и е с централа в Литва, обяви, че приходите на компанията на българския пазар са се увеличили с 8.9% през първата половина на 2021 г. в сравнение с миналата година. Компанията, която работи в България под бранда T-Market, отчита печалба преди данъци (EBITDA) от 175 млн. евро за периода януари-юни, което е с 12 млн. повече в сравнение с първата половина на 2020 г. В последния годишен отчет компанията обяви 1.4 млн. евро нетна печалба от страната в сравнение със загуби от 4.7 млн. през 2019 г. Maxima разшири бизнеса си в страната, като нае обекти от пловдивската верига "Триумф" през 2019 г.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Новата фабрика на "БТЛ индъстрийз" ще има различни енергийни решения

Новата фабрика, която производителят на електронна медицинска апаратура "БТЛ индъстрийз" строи в Пловдив, ще включва различни енергийни решения. Освен слънчеви панели на покрива на производствената зона, които ще покриват голяма част от собственото потребление на електроенергия, компанията ще използва също инсталираните резервоари за вода за пожари като топлинни акумулатори. Проектът предвижда също напълно автономно и автоматизирано външно осветление, както и специални системи за подаване на чист въздух, чрез които се постига ефективност на топлообмена. Строежът се очаква да бъде завършен в началото на 2023 г., а инвестицията е около 20 млн. лв.

Австралийски еднорог за 40 млрд. долара

Canva, австралийска платформа за графичен дизайн, достигна оценка от 40 млрд. долара, след като набра 200 млн. от рискови инвеститори. Компанията успя да удвои пазарната си оценка само за няколко месеца след като привлече 70 млн. долара от инвеститори през април тази година. Общият набран капитал от компанията вече достигна над 0.55 млрд. долара за 6 години. За разлика от повечето стартъпи Canva вече е печеливша компания от няколко години, като годишните приходи се очаква да се удвоят до 1 млрд. долара през 2021 г. от 500 млн. през миналата.

Кристин Лагард: Икономиката на ЕС ще е на предпандемично ниво първите месеци на 2022 г.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард изнесе реч, озаглавена "Придвижване напред: еврото и европейската икономика в променящия се свят", на събитието HEC Talks, организирано от HEC Paris и Европейската лига за икономическо сътрудничество, която бе предавана на живо онлайн. Лидерът на ЕЦБ засегна множество теми. Според Лагард икономиката на ЕС е на път да се завърне на нивата отпреди пандемията (2019) през първото тримесечие на 2022 г., въпреки че "темповете на растеж остават по-ниски" в сравнение с 2019 г. Кристин Лагард коментира пандемията и криптовалутите, като според нея развитите страни в света, и по-специално Г-20, са се провалили в справянето с пандемията, защото не са осигурили ваксини за по-бедните държави. Също така Лагард определи, че криптовалутите за нея не са валути, а просто активи, докато "дигиталните валути" (като еврото) са съвсем различно нещо.

БОРСИ

Природният газ премина границата от 70 евро/мВтч

Борсовата цена на природния газ в Европа продължава да се повишава десети пореден ден, като на холандския хъб TTF бе достигната стойност от над 70 евро/мВтч. За сравнение, на 6 септември газът се търгуваше за малко над 51 евро/мВтч. Или поскъпването за този период е с цели 37%.

Акциите в Европа поскъпват

Европейските борсови индекси се покачват, въпреки че данните за износа на държавите в Еврозоната се оказаха по-ниски от очакваните. Износът на ЕС е намалял през август в сравнение с вноса, след като през юли търговският баланс беше с излишък от над 13.8 млрд. евро. Данните за август показват излишък от 13.4 млрд. евро, докато очакванията на икономистите бяха за излишък от 16.8 млрд.

Поевтиняване на пазарите в Азия

Търговията на борсите в Азия премина изцяло в негативна територия, след като в Китай пазарът на имоти се очаква да бъде разтърсен от потенциалното изпадане в несъстоятелност на една от най-големите компании в страната и света. От друга страна, данните за японския износ през август също не бяха добри, след като страната регистрира търговски дефицит от 5.8 млрд. долара, докато прогнозите бяха за излишък от над 1 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал