К: Бизнес | Борсовият ток отново чупи рекорд, държавата ще емитира още 300 млн. лв. дълг

И още: Производителността в Европа расте, докато в Китай възстановяването се забавя

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Борсовият ток отново счупи рекордите

Нов абсолютен рекорд бе регистриран днес при търговията с електроенергия в България - 335.51 лв./мВтч. Това е с 11% над вчерашната цена и е ясен сигнал, че скоро може да видим и още по-високи нива, особено при излизането на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" в ремонт. Докато вчера цената на тока в България беше една от най-ниските в ЕС, днес не е така - само в Италия, Испания, Португалия и Гърция е по-скъпо. Една от причините за това е, че износът на електроенергия е насочен именно от България, към Гърция и Италия. А какви са причините за всеобщото поскъпване на електроенергията в Европа може да прочетете тук.

БНБ ще предложи на аукцион облигации за 300 млн. лв.

В шести аукцион за тази година Министерството на финансите ще предложи ДКЦ на стойност от 300 млн. лв. с фиксирана лихва от 0.1% за 10 години. Облигациите, които ще се предлагат на аукциона, са част от емисията от февруари по-рано тази година. Дотук през 2021 г. България е емитирала на вътрешните пазари нов дълг в размер на 1 млрд. лева. Таванът на дълга, заложен в държавния бюджет, за тази година е 4.5 млрд. лева.

"Корадо-България" и "Телелинк БС" ще разпределят 6-месечни дивиденти

Производителят на стоманени панелни радиатори "Корадо-България" ще разпредели по 0.1 лв. дивидент на една акция, като парите ще дойдат от печалбата за полугодието. Тя е 1.515 млн. лв., като за разпределение ще отидат 1.317 млн. лв., реши общото събрание на акционерите. "Корадо" е от малкото компании, които разпределят 6-месечен дивидент. Ден по-рано това реши да направи и "Телелинк бизнес сървсис" - компанията ще разпредели по 0.82 лв. на акция, което прави общо 10.25 млн. лв.

12.5 млн. лева от фонд "Земеделие" са отишли към лозаро-винари

12.5 млн. лева са получили фирми от лозаро-винарския сектор през лятото, обяви министърът на земеделието Христо Бозуков, като добави, че се очаква с 20% по-висок добив на грозде през тази година в сравнение с миналата. "145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано, като от него ще бъдат произведени около 100 млн. литра вино", съобщи земеделският министър.

В Европа производителността расте

Перспективите за индустриалния сектор на еврозоната остават положителни, след като данните за производителността в Еврозоната се оказаха по-високи от очакванията. Индустриалната производителност се покачва с 1.5% през август, докато очакванията бяха за ръст под 1%. Според икономисти отслабването на ограниченията ще продължи да покачва търсенето в региона.

Докато в Китай се срещат проблеми

Данните за китайската икономика се оказаха по-лоши от очакваните, след като производителността в страната се понижава за шести пореден месец до 5.3% (на месечна база). Освен производителността намалява и търсенето в азиатската страна, след като продажбите на дребно се покачват едва с 2.5% в сравнение с предходния месец, като очакванията бяха за около тройно по-голям ръст (7%).

Рекордна инфлация и във Великобритания

Инфлацията на острова достигна 3.2% на годишна база през август според Националната статистическа служба на Великобритания, което е най-големият ръст в цените за последните 9 години в страната. През юли страната отчете покачване в цените с 2%, което означава, че инфлацията се е вдигнала с над 1 процентен пункт само за месец, което според институцията е най-високото месечно покачване, откакто организацията започва да следи инфлацията през 1997 г.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал