🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | САЩ и Великобритания ще въоръжават Австралия с атомни подводници; Франция: ликвидирахме лидера на ИДИЛ в Субсахарска Африка

И още: И COVID ваксината на Moderna вероятно отслабва с времето; Борис Джонсън размести министрите си

Shutterstock    ©  Shutterstock
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

САЩ и Великобритания ще въоръжават Австралия с атомни подводници

Какво се случи? Австралия ще построи осем подводници с атомна тяга на базата ново регионално партньорство в сферата на сигурността, наречено AUKUS, което страната ще подпише със САЩ и Великобритания. Отбранителната инициатива бе анонсирана в сряда и макар че това не беше ясно обявено, тя е директно насочена срещу Китай. Така Австралия е на път да стане едва втората държава след Великобритания, която получава достъп до американски ядрени технологии за конструиране на подводници в далечната 1958 г.

Защо това е важно? Партньорството е отговор на все по-голямата загриженост на тихоокеанската страна във връзка нарастващата мощ и експанзионизъм на Китай, както и желанието на САЩ да преориентира радикално отбранителните си приоритети, като увеличи военните възможности на азиатските си партньори. Тристранният пакт включва обмяна на информация, на технологии (включително квантови), споделено разузнаване и придобиване на новоразработени крилати ракети. Конструирането на атомни подводници обаче има ключова роля, тъй като те ще създадат изключително големи стратегически отбранителни способности за Австралия заради своята безшумност, без пряко да нарушават договорите за неразпространение на ядрено оръжие. В отговор Китай обяви, че участниците в инициативата "трябва да се отърсят от манталитета си от времето на Студената война и от идеологическите си предразсъдъци". Франция, която има сделка с Австралия на стойност 40 млрд. долара за придобиване на дизелово-електрически подводници, нарече новата инициатива "нож в гърба" и обвини щатския президент Байдън, че действа като предшественика си Тръмп.

Франция твърди, че е ликвидирала лидера на ИДИЛ в Субсахарска Африка

Какво се случи? Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви в сряда, че въоръжените сили на страната са убили по време на акция ислямисткия командир Аднан Абу Валид ал-Сахрави, който се води лидер на "Ислямска държава" в Сахел - региона, обхващащ държавите от Субсахарска Африка. Сахрави е известен с организирането на кървава атака срещу американски войници през 2017 г. и лично разпорежда убийството на шест френски хуманитарни работници и техния нигерийски шофьор.

Защо е това е важно? Сахел е обширна зона, която започва от Сенегал на запад и достига до Сомалия на изток и в която активността на ислямистките милиции е изключително висока. Според френския министър на отбраната Флоранс Парли ликвидирането на Сахрави е "решителен удар срещу въпросната терористична група", но "борбата продължава". През юли обаче Макрон обяви, че Франция скоро ще преформулира и най-вероятно намали наполовина военното си присъствие в Сахел, където страната е на първа линия в битката с ислямските милиции. Преди дни стана ясно също така, че правителството на Мали, където активността на френските антитерористични сили е най-голяма, е близо до сделка с руската военна компания "Вагнер" за изпращане на наемници в страната.

И COVID ваксината на Moderna вероятно отслабва с времето

Какво се случи? Щатската фармацевтична компания Moderna Inc. разпространи нови данни от голямo изследване за ефекта от нейната ваксина срещу COVID-19, на базата на които може да се предположи, че защитният й ефект постепенно намалява с времето. В своя анализ фирмата сравнява действието на препарата при повече от 14 хил. доброволци, имунизирани между юли и октомври 2020 г. с 11 хил. души, получили втората си доза между декември 2020 и март 2021. В първата група са регистрирани 162 случая на пробив, докато във втората - 88. От Moderna все пак уточняват, че само 19 от случаите са били тежки.

Защо това е важно? Въпросните данни най-вероятно ще дадат основание на Moderna Inc. също да започне да лобира в полза на идеята за поставяне на бустърна доза. Подобна теза за нуждата от "трета игла" застъпват и фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech, които произвеждат другата подобна ваксина, базирана на иРНК технологията. В изследването си Moderna също така сравняват данните на 352 хил. души, получили нейната ваксина, с аналогично количество неимунизирани хора. Резултатите сочат, че дори при бума на делта варианта препаратът на щатската фирма дава 87% защита срещу заразяване с COVID-19 и 96% защита срещу хоспитализация.

Още важни новини от света:

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън извърши промени в своето правителство. Бившият външен министър Доминик Рааб беше "понижен" в министър на правосъдието, най-вероятно защото отказал да прекрати почивката си на остров Крит заради неочакваното превземане на афганистанската столица Кабул от талибаните. Неговият пост във външното министерство ще заеме бившият министър на търговията Елизабет Тръс.

Частната космическа компания SpaceX за първи път изведе в околоземна орбита екипаж, съставен изцяло от непрофесионални "астронавти". В 3 ч. тази нощ българско време пилотираната капсула Crew Dragon "Resilience", използвана преди няколко месеца от NASA за транспортиране на екипаж до Международната космическа станция (МКС), успешно бе изстреляна с ракета носител за многократна употреба Falcon 9 от космическия център "Кенеди" във Флорида.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал