🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Радев назначи новото служебно правителство, Петков и Василев влизат в политиката

И още: Онлайн преброяването се удължава до края на септември; НАП започва проверка на държавното тото; Санкциите по "Магнитски" срещу Пеевски развълнуваха и европарламента

Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев    ©  Юлия Лазарова
Служебният премиер Стефан Янев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Средата на седмицата изведнъж се напълни с новини. Освен новото/старо служебно правителство изненадваща новина дойде от НАП, която ще проверява Спортния тотализатор - това е една черна дупка, в която никой не знае какво се случва. В европарламента пък дискутираха санкциите "Магнитски" на Пеевски и Божков. Очакваният нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев вече официално е факт, но нотка озадачение сред феновете на "Кирил Петков - премиер" внесе твърдението на лидера на политически клуб "Екогласност" (част от коалиция "БСП за България") Емил Георгиев (агент Станислав от Държавна сигурност) пред БНТ, че е бил търсен от Петков и Василев като потенциален мандатоносител.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Президентът Румен Радев назначи третото си служебно правителство

Президентът Румен Радев назначи трето си служебно правителство в рамките на своя мандат. Неговият състав е почти идентичен с този на предишното служебно правителство, като има само три промени - икономическият министър Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и транспортният министър Георги Тодоров не са част от него. Кои са техните заместници може да прочетете тук. Президентът предупреди министрите, че срещу тях "ще продължават да се хвърлят огромни ресурси - парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния".

Кирил Петков и Асен Василев ще участват на предстоящите избори със свой проект

Очаквано бившите вече служебни министри Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще участват на следващите парламентарни избори със собствен политически проект. Заради липсата на време новата формация ще се яви на вота с вече съществуваща регистрация на друга партия, но все още не е ясно коя. Иначе Петков обясни, че новият проект няма да се самоограничава в категориите "ляво" или "дясно", нито ще е "президентска партия", а ще работи за "продължаване на промяната".

Срокът за онлайн преброяването се удължава до края на септември

Това съобщи говорителят на правителството Антон Кутев. Първоначално то можеше да се извърши до 17 септември. До удължаването се стигна, след като в първите два дни от преброяването достъпът до сайта беше забавен или невъзможен заради хакерски атаки.

Санкциите по "Магнитски" срещу Пеевски, Божков и Желязков развълнуваха и европарламента

Санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради корупция, станаха тема на дебат и в европарламента днес. Конкретният повод бяха въпроси от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Брюксел: какво прави ЕК за борбата с корупцията в страните членки, след като САЩ очевидно реагират доста по-директно на нередни процеси в България. И каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура в тях и дали ЕК ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в ЕС. Повечето от изказалите се евродепутати изразиха недоволство, че Брюксел проявява снизхождение към корупцията в България, а държава извън съюза предприема конкретни действия.

"Докато корупцията подронва върховенството на закона, значи не сме си свършили работата", заяви комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон (Швеция) по време на разискването.

Още новини от деня:

НАП обяви, че започва проверка на държавното тото

Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че започва проверки в държавния "Български спортен тотализатор" и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта. Контролните действия са вследствие на сигнал от спортното ведомство за съмнения за финансови нередности в периода 2015-2020 г. Също по искане на спортното министерство НАП ще провери и 14 дружества, с които то има сключени договори за строителство на физкултурни салони и спортни съоръжения.

Данните от черната кутия на разбилия се МиГ-29 потвърждават версията за пилотска грешка

Данните от черната кутия на разбилия се в морето край Шабла в нощта срещу 9 юни изтребител МиГ-29 потвърждават направените от разследването на Военна полиция заключения, каза днес военният министър Георги Панайотов пред журналисти. При инцидента загина пилотът Валентин Терзиев. В доклада по случая бе посочено, че най-вероятната причина за катастрофата е загуба на пространствена ориентация на пилота. Полетните данни, което се намират в черната кутия, са свалени и анализирани в Русия, а министърът е получил информацията днес.

В Правителствена болница са подслушвали висшия държавен ешелон

Правителствената болница Лозенец е монтирала видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, което обслужва министри, депутати, съдебната система и висшия държавен апарат. Това показва доклад на новото ръководство на болницата, публикуван от сайта за разследваща журналистика bird.bg. Според доклада оборудването е било инсталирано от частна фирма "Медилон" и никой от болницата е нямал достъп до записите, а освен това не е имало и предупредителни табели, че текат записи на всичко, което се случва в стаите на пациентите. Докладът разкрива още ред нередности в управлението на болницата и обществените поръчки - например 29 души, вкл. и починал човек, се водят на щат, без да работят. А изпълнителният директор проф. Любомир Спасов си е отпуснал 535 хил. лв. допълнително материално стимулиране за 2020 г. и първите четири месеца на 2021 г.

И нещо интересно:

Втори роман на Георги Господинов е номиниран за престижната награда "Стрега"

Романът на Георги Господинов "Времеубежище" е сред петте финалиста за наградата "Премио Стрега Еуропео" за преводни книги, съобщи издателство "Жанет 45". Това е втора номинация за най-престижното италианско литературно отличие за българския писател - първата бе през 2014 г. за романа му "Физика на тъгата".

"Времеубежище" излезе през юни в Италия. Наскоро рецензия в авторитетния вестник La Repubblica определи българския писател като "Пруст, идващ от Изток".

Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на "Гонкур" Ерве льо Телие. Наградата "Стрега" ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал