🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Бум в заемите за жилища, НАП проверява кеша във фирмите

И още: БДЖ ще вдигне цената на билетите заради тока, Google ще купи офис сграда в Ню Йорк за 2.1 млрд. долара

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Бумът в жилищното кредитиране се ускорява още през август

Отчетеният от БНБ ръст на годишна база е 15.8% при 15.1% месец по-рано. В номинално изражение портфейлите от ипотечни заеми на банковата система достигат 13.3 млрд. лв., като само за август се покачват с 211 млн. лв. Това, ако се изключи по-високата стойност на имотите през юни, е най-голям месечен ръст от 2009 г. насам. Темпът на годишен растеж при потребителските кредити също се ускорява до 9.8%, но остава под нивата от преди пандемията. Фирмените кредити се свиват през август със 169 млн. лв., което се отразява и в забавяне на годишния ръст от 4.6 на 4.2%.

НАП открива липси на декларирания кеш във фирми

Проверката на данъчните служители във фирми с касови наличности над 100 хил. лв. продължава и вече служители на НАП са влезли в над 2100 компании. От приходната агенция отчитат, че при 271 дружества са установени несъответствия за 216 млн. лв., а при 33 компании - липси на средства за почти 28 млн. лв. Големият кеш на хартия често е признак на несъществуващи средства, ползвани през годините за друго.

Число на деня

30%

По-висока цена на борсовия ток в България за утре бе постигната в днешната търговия. В четвъртък тя скочи до 137.2 евро за мегаватчас, като в Италия електричеството остана най-скъпо, а в Полша - най-евтино.

БДЖ планира по-високи цени на билети заради тока

Управителят на "БДЖ Пътнически превози" Любен Нанов обяви пред bTV, че разходите за електричество са 20% от общите им разходи, а токът е двойно по-скъп през последните месеци.

Държавното дружество има право два пъти годишно да прави актуализация на цените, в момента се правят разчети и предстои те да бъдат внесени в транспортното министерство.

"Ние ползваме 150 хиляди гигаватчаса ток годишно, тъй като имаме 565 влака и цели 470 от тях са на ток. Прогнозите ни за 2021 г. са направени при цена на тока 100 - 110 лева за мегаватчас, а реално в момента цените на борсата са между 220 и 250 лева, което за нас означава финансов негатив между 7 и 9 млн. лева в края на годината", коментира Нанов.

Google ще купи офис сграда в Ню Йорк за 2.1 млрд. долара

Технологичният гигант Google купува офис сграда в Ню Йорк за 2.1 млрд. долара, въпреки че по-голямата част от служителите й продължават да работят от разстояние заради пандемията. Покупката е най-скъпата за отделна офис сграда в САЩ от началото на 2020 г. и една от най-големите сделки за една сграда в американската история. В публикация в блога финансовият директор Рут Порат заяви, че сградата ще "служи като котва" на новия й кампус в района. Сградата в Манхатън ще е готова да настани служителите в средата на 2023 г.

Китайската централна банка се намеси заради проблемите с имотния гигант Evergrande

Китайската централна банка вля 110 млрд. юана краткосрочна ликвидност във финансовата система заради пазарите, разтърсени от опасенията около дълговата криза на имотния гигант Evergrande. Споразуменията са за обратно изкупуване след 7 и 14 дни, като са най-голямата финансова инжекция чрез операции на открития пазар от края на януари.

Опасенията сред инвеститорите бяха облекчени, след като подразделение на Evergrande - Hengda, обяви, че ще направи лихвени плащания по деноминирани в юани облигации в четвъртък. Въпреки това остават въпроси дали ще бъдат платени и лихвите по деноминираните в щатски долари облигации на китайската компания. Това доведе до поскъпване на акциите на Evergrande, търгувани в Хонконг, със 17.62%. Въпреки това пазарната оценка на компанията се е сринала с над 80% от началото на тази година.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал