🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | 📈 Инфлацията притиска глобалните пазари 💨 ЕК призова VW да обезщети и клиентите си извън Германия

И още: "Кимкооп холдинг" открива фабрика за 7 млн. лв. край Пловдив, "Акронис България" ще заема шест етажа в NV Tower

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Инфлацията притиска глобалните пазари

Инфлационните процеси в глобалната икономика започват да притесняват все повече капиталовите пазари - ръстът в доходността на държавните облигации (най-вече в САЩ) вече притиска цените на акциите. В Европа днес индексите са надолу с между 1 и 1.5%, а в САЩ най-пострадали са технологичните акции - компании като Apple, Amazon, Microsoft и Facebook загубиха по около 2-3% още с отварянето на търговията на Уолстрийт. При индексите най-засегнат резонно е Nasdaq с понижение 2.3%, с над 1.6% пада и S&P500. Въпреки, че се счита за застраховка срещу инфлацията, златото също поевтинява. Причината е в поскъпващия долар заради очакванията, че Фед ще повиши лихвите. Благородният метал е надолу с близо процент до 1732 долара за унция.

По-късно днес се очаква председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да обяви пред Конгреса, че настоящият скок на инфлацията в САЩ се оказва по-голям и по-дълготраен от очакваното. Пауъл трябва да се яви заедно с министъра на финансите Джанет Йелън на изслушване относно огромните правителствени програми за подкрепа, приети за справяне с пандемията.

Потребителски оптимизъм в Германия и Франция

Потребителското доверие в двете най-големи икономики на ЕС - Германия и Франция, се подобрява, но дори и това не донесе положителни настроения по европейските борси. Това означава, че гражданите на тези страни вярват, че доходите им ще растат, а оттам и потреблението им, което е добре за икономиките. В Германия индикаторът, изчисляван от GfK, е нараснал с 0.3 за предстоящия октомври при минус 1.1 за септември, като по-важното е, че новата стойност е над очакванията, които бяха той да се влоши. Подобна е ситуацията и в съседна Франция - там индикаторът расте над очакванията и достига 102 пункта.

ЕК призова Volkswagen да обезщети и клиентите си извън Германия

Европейската комисия и органите за защита на потребителите в ЕС призоваха Volkswagen да обезщети всички потребители в ЕС, включително тези извън Германия, за това, че са ги подвели по отношение на стандартите за емисиите на техните превозни средства. Това става ясно от общо изявление на ЕК и органите за защита.

Досега Volkswagen се беше съгласил да компенсира само потребителите от ЕС, пребиваващи в Германия към момента на покупката на автомобила. Германският производител на автомобили е изпратил становище до ЕК и органите, че доброволните плащания към европейските потребители, пребиваващи извън Германия, не са оправдани, тъй като засегнатите автомобили вече са променени, за да отговарят на законовите изисквания.

НАП започва проверки и на по-малките тържища за плодове и зеленчуци

Част от рисковите търговци на плодове и зеленчуци са изнесли дейността си в околностите на проверяваните от Националната агенция за приходите (НАП) тържища. Затова инспекторите на агенцията заедно с МВР започват е контролират и санкционират нелегалната търговия и извън границата на стоковите борси, съобщиха от НАП. Към списъка с 13-те най-големи тържища в страната ще бъдат добавени и нови, като НАП започна денонощни наблюдения на обектите преди няколко седмици.

КОМПАНИИ

"Кимкооп холдинг" открива фабрика за 7 млн. лв. край Пловдив

В новия завод ще се произвеждат технологии за обработка на инфрачервена оптика. Осигурените работни места за висококвалифицирани специалисти в момента са 50, като плановете са в следващите няколко години те да надхвърлят 120, посочиха от компанията. Тя е с 30-годишна история и е изцяло експортно ориентирана към световните пазари, като основни сред тях са Франция, Великобритания, САЩ, Израел, Германия и Италия. "Кимкооп" е създадена от семейството на Светозар Георгиев, създател и на софтуерната компания Telerik и на Telerik Academy.

"Акронис България" ще заема шест етажа в NV Tower

Основаната в Сингапур софтуерна компания Acronis откри нов офис в София, който се намира в NV Tower на бул. "Г. М. Димитров". Първоначално заетите етажи са три, като през шест месеца ще бъде добавян по един етаж, докато достигнат общо шест на обща площ 10 000 кв.м. В българския R&D център на специализираната в киберсигурност и съхранение и управление на данни компания вече работят над 500 специалисти, като в момента има отворени още 270 позиции, обяви Пламен Тошев, управляващ директор на българския бизнес. Целта е броят на заетите тук да надхвърли 1000. През 2020 г. приходите на българското дружество "Акронис България" са нараснали от 19 до 35 млн. лв., което я прави една от най-динамичните в индустрията.

"Инфoрмaциoннитe тeхнoлoгии прeдcтaвлявaт вaжнa чacт oт бългaрcкaтa икoнoмикa, кaтo ceктoрът дaвa рaбoтa нa близo 72 хил. души и рacте нa гoдишнa бaзa нa зaeтитe c 9%."

Даниела Везиева
Даниела Везиева

Министър на икономиката

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

1 млрд. потребители има вече социалната мрежа ТikTok, което я поставя на 4-то място по този показател. Лидер остава Facebook с 2.9 млрд., втори е YouTube с 2 млрд., а трети Instagram с 1.5 млрд.

ЕНЕРГИЙНИ ПАЗАРИ

Природният газ в Европа поскъпна до рекордните 76.12 евро/мВтч

След лекото успокоение на цените на природния газ по европейските борси миналата седмица през тази стойностите отново тръгнаха нагоре. Вчера холандския хъб TTF регистрира цена близо 70 евро/мВтч, а днес има ръст с почти 10% до 76.12 евро/мВтч. За сравнение - на 1 септември газът се търгуваше срещу 50 евро, или има 50% ръст само за четири седмици.

Фючърсите на въглищата достигнаха рекордните 210 долара за метричен тон през септември, което прави 20% месечно поскъпване и почти 160% за година. Мерките в Китай срещу декарбонизацията и липсата на инвестиции в добив са сред основните причини за поскъпването.

Петролът премина 80 долара за барел за първи път от три години насам, като причините са комплексни и са част от цялата енергийна криза и дефицит на ресурси по света. Повече за поскъпването му тук:

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал