🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | 📉 Банковите лихви остават рекордно ниски, турската лира падна до историческо дъно

И още: Euler Hermes очаква БВП на България да нарасне с 3.5% тази година, приходите на "Монбат" са нараснали с 21% към края на август

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Банковите лихви остават рекордно ниски

При жилищните заеми в левове отчетеното от БНБ средно ниво на пазара през август е 2.7%, което е най-ниско ниво, откакто се поддържа статистика. Спадът е едва 3 базисни пункта спрямо юли, ако обаче се гледа годишният процент на разходите, който включва и такси по кредитите, показателят е 2.98%, което е малко над рекордно ниското ниво от април. При потребителските кредити се наблюдава тенденция на покачване в последните месеци и задържане през август - 8.4% при нива около 7.6% по-рано през годината.

И в двата сегмента обаче обемите "Нов бизнес" индикират запазване на високата активност. Фирменото кредитиране в левове също демонстрира нов рекорд от средно 2.5%, докато при тези в евро новото 2.2% също има спад в лихвите спрямо нивата от последните месеци, но остава малко над това в зимните месеци. При лихвите по депозитите също няма голяма промяна и те остават почти нула за домакинствата и отрицателни за бизнеса.

Euler Hermes: БВП на България ще нарасне с 3.5%

Българската икономика ще нарасне с 3.5% и 3.8% през 2021 и 2022 г., прогнозира глобалната компания за застраховане на търговски кредити Euler Hermes. Всъщност това е без промяна спрямо предишната й прогноза. Анализаторите обаче очакват силен ръст на глобалната икономика - с увеличение на БВП с 5.5% през 2021 г. и 4.2% през 2022 г. Но с условието, че растежът ще бъде все по-неравномерен както в различните периоди, така и в различните държави. Много силно влияние оказва прекъсването на веригите за доставка, като очакват пълното им възстановяване през 2023 г.

Приходите на "Монбат" са скочили с 21% към края на август

Дружествата от групата са отчели консолидирани нетни приходи от продажби от 229 млн. лв., което е увеличение от 20.7%, съобщиха от компанията до БФБ. Печалбата преди данъци е нараснала с над 100% до 16.6 млн. лв. С най-голям дял са постъпленията от продажбите на стоки - в случая батерии и акумулатори.

ЕИФ подкрепя стартиращи проекти в биотехнологиите с 25 млн. евро

Европейският инвестиционен фонд инвестира 25 млн. евро в Czech i&i Biotech Fund, който да подкрепи проучванията в биотехнологичния сектор в Централна Европа и съседни страни, съобщиха от фонда, който е част от Европейската инвестиционна банка. Това ще помогне на изследователски организации да комерсиализират своите постижения и продукти. I&i Biotech Fund е с капитал от 50 млн. евро, като предлага финансиране за най-ранен старт на развитието на екипите.

Американската Progress придоби Kemp срещу 258 млн. долара

Американската технологична компания Progress обяви, че е придобила разработчика на софтуерни инструменти за приложения Kemp срещу 258 млн. долара. Това е поредната сделка за Progress - преди година компанията закупи и друг разработчик, Chef. Американската Kemp помага на компаниите да оптимизират, подсигуряват и защитават приложения и мрежи в облачна и хибридна среда. Рrogress навлезе в България, след като през 2014 г. закупи българската "Телерик" срещу 262 млн. долара. Българското дружество "Прогрес софтуер" е осмата по големина IT компания в България по приходи, като за 2020 г. те са 71.5 млн. лв.

Производствената инфлация в Испания е на 41-годишен връх

На годишна база през август нивото й е 18% при 15.6% предходния месец. Това е най-високото й ниво от май 1980 г. и се дължи на поскъпващите енергийни ресурси и други суровини. Рекордът е поредният сигнал за инфлационните тенденции в глобалната икономика.

ПАЗАРИ

Турската лира падна до историческо дъно

В понеделник тя се понижи до 8.9 за долар заради притесненията около монетарната политика на централната банка. В четвъртък миналата седмица тя изненадващо свали лихвите със 100 базисни пункта до 18% след натиска от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган да направи това. Целта е да се овладее инфлацията, която е над 19%. Подобно поведение обаче не се приема с доверие от пазарите и това кара инвеститорите да продават лири. Поевтиняването им все пак е добро - за туристите, които пътуват до Турция, но не толкова за компаниите, които изнасят за там, тъй като може да реализират загуби от валутни разлики и оскъпяване на продукцията.

Bitcoin се възстанови от спадовете

Биткойн се завърна над 42 хил. долара в понеделник, възстановявайки част от загубите си, след като в петък Китайската народна банка обяви всички транзакции и дейности, свързани с криптовалутите, за незаконни. В отговор на мерките една от най-големите платформи за търговия с криптоактиви в света - FTX, обяви, че премества офиса си от Китай към Бахамите.

Цената на тока пак доближи 300 лв./мВтч

С началото на новата седмици енергийните пазари отново регистрираха възходящ тренд, като цената на тока в цяла Европа се повишава - до над 150 евро/мВтч. За България постигната стойност е 149.6 евро/мВтч, с което средната от началото на месеца вече достига 124 евро/мВтч.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал