К: България | 🎧 Шефът на службата за подслушване ще бъде сменен; "Продължаваме промяната" увеличава подкрепата си

И още: Преброяването по домовете е удължено до 10 октомври; Ковид случаите започнаха да растат осезаемо две седмици след старта на учебната година

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Времето в страната вече е есенно и хладно, децата са на училище, а епидемията логично започва да се разгаря все по-видимо. На този фон ваксинациите в България продължават да буксуват, докато напрежението върху болниците става все по-осезаемо.

На политическото поле също е скучновато, макар и изборите да приближават. Днес приключи регистрацията на партиите и коалициите за поредния извънреден парламентарен вот, а имената на потенциалните по-сериозни претенденти на Румен Радев (ако има такива) ще станат ясни до 12 октомври.

Кои са водещите световни новини може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Служебния кабинет поиска отстраняване на председателя на ДАТО

Какво се случи? Министерският съвет взе решение да предложи на президента да прекрати правомощията на председателя на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов. ДАТО е службата, която се занимава с подслушвания, проследявания и заснемане. Тя беше създадена през 2013 година и инж. Китов е неин директор оттогава.

Защо е важно? Той се смята за близък до бившия главен прокурор Сотир Цацаров и бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. ДАТО бе една от службите, в които според служебния вътрешен министър Бойко Рашков са открити редица нарушения при прилагане на Закона за специалните разузнавателни средства, както и едно от службите, която незаконно е подслушвала протестиращите през лятото на миналата година. По време на обсъждането на казуса в парламента стана ясно, че са били подслушвани над 1000 души, сред които журналисти, политици и дори прокурор. Бюджетът на ДАТО за тази година е 70 милиона лева.

"Продължаваме промяната" е втора сила, а ИТН - четвърта според "Галъп"

Ако изборите бяха днес, победител щеше да е ГЕРБ, а формацията на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" щеше да е втора. Това показва телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември от "Галъп интернешънъл" сред 2000 пълнолетни българи. Следващите по популярност партии са БСП, "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Извън парламента биха останали "Възраждане" и ВМРО. Над 50% от анкетираните казват, че ще гласуват в изборите, а още над 22% - че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте и се очертава висока активност, обобщават от агенцията.

Оттам посочват още, че сякаш в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за "Демократична България", но и периферия на ИТН и дори привърженици на иначе твърдите БСП и ГЕРБ показват интерес към новата партия. Все пак социолозите правят уговорката, че това е моментна ситуация месец и половина преди изборите, като нещата могат значително да се променят.

Това е втората прогноза на "Галъп" в рамките на две седмици, която показва срив и четвърто място за партията на Слави Трифонов. Същата позиция за ИТН отреди и проучване на "Маркет линкс" от края на август.

Физическото преброяване е удължено до 10 октомври

Правителството удължи срока за обхода на преброителите и те могат да посещават домакинствата, сградите и жилищата до 20 часа на 10 октомври. Промяната е следствие от удължаването на срока на онлайн преброяването до 30 септември. До него пък се стигна, след като в първите два дни от преброяването достъпът до сайта беше забавен или невъзможен заради хакерски атаки.

Междувременно от Националния статистически институт съобщиха, че остават още 36 часа до полунощ на 30 септември срещу 1 октомври, когато изтича крайният срок на онлайн преброяването. Дотогава гражданите ще могат да се преброят чрез информационна система "Преброяване 2021".

Още за изборите на 14 ноември

  • Днес изтече крайният срок за регистрацията на партиите и коалициите за парламентарния вот. Двете все още нерегистрирани формации сред основните партии бяха БСП и "Демократична България" и те внесоха документите си. Срокът за регистрацията на кандидатите за президент е 12 октомври.
  • Целта на "Демократична България" за изборите е да е сред първите две или три политически сили, за да получи впоследствие мандат за съставяне на правителство. Това се разбра от изявление на съпредседателят на формацията Христо Иванов при внасянето на документите. В отговор на въпрос той обясни, че все още не е взето решението кой ще бъде кандидат-президент на формацията.
  • "БСП за България" е внесла в ЦИК и книжата и за президентските избори, с които ще подкрепи кандидатпрезидентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Нинова каза още, че от програмата на новия политически проект "Продължаваме промяната" и това дали приоритетите й ще съвпаднат с тези на левицата ще зависи дали БСП ще работи с тях. И добави, че в следващия парламент "правителство без БСП не може да има".
  • "Републиканци за България" на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и КОД на бившия здравен министър Петър Москов ще се явят на изборите като коалиция с името "Национално обединение на десницата". Коалицията смята да издигне и кандидат за президент.
  • Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че ще се кандидатира за президент, "за да бъде алтернатива". Той не пропусна да напомни, че е бил на балотаж през 2006 г. срещу тогавашния президент Георги Първанов.

Още новини от деня

Две седмици след началото на учебната годината броят на заразените с коронавирусната инфекция започна отчетливо да расте, като в сряда новите случаи надхвърлят 2500, а делът на положителните тестове се увеличава на 12.9% от всички направени. Миналата седмица процентът бе в диапазона 9-10. Хоспитализираните пациенти вече са 5152, като новопостъпилите са 677 души. В много болници вече трудно се намират места. Починалите за деня са 87 души.

От 1 октомври 2021 г. българските граждани могат да влизат във Великобритания само с международен паспорт, като той трябва да е с валидност за целия период на планирания престой. Гражданите, които не представят такъв документ, няма да бъдат допускани в страната. Новите правила са свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС и важат за всички гражданите на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария. Изключение са единствено получилите статут или временен статут на уседналост във Великобритания. Те ще могат да влизат в страната с лична карта.

Турция и Гърция остават любимите чужди дестинации за българските туристи през лятото, сочи статистиката на НСИ. Туристическите пътувания зад граница за август (626 хил.) отчитат съществен ръст на годишна база спрямо белязания от ковид рестрикциите и страховете предходен август (471 хил.), но все още са под нивата от 2019 г. (755 хил.)

АБСУРД НА ДЕНЯ

Българи внасят в Дубай копие на Панагюрското съкровище в ръчния си багаж

На 27 септември митнически служители на летището в Дубай са задържали и разпитвали членове на българската делегация за "Експо 2020", които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на Панагюрското златно съкровище. То трябвало да бъде изложено в българския павилион, съобщи изданието bird.bg. Изложението бе отложено с година заради пандемията и се очаква да започне на 1 октомври.

Предметите - около 6 кг чисто злато, не били оформени като износ на българската митница. За произхода им имало само писмо, че не са оригинал и културна ценност. Митниците на ОАЕ са освободили делегацията след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. На практика е налице незаконен внос на 6 кг злато. Според Министерството на икономиката отговорността е на фирмата, с която то има договор да организира българското представяне на изложението, а задържаните са нейни служители.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал