🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | 🔥 Газът ще поскъпне с над 20% на 1 октомври, минималната работна заплата ще се увеличи и през 2022 г.

И още: Екоминистърът спря рисковата акция по разтоварване на заклещения край Камен бряг кораб; България отново е на челните места в света по жертви на COVID-19

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Потвърденото от Софийския университет плагиатството в книгата на Петър Илиев, предложен преди време за министър и вицепремиер от ИТН, продължава да е част от новините и днес. Сега дойде ред на очакваната реакция от партията на Трифонов. Зам.-председателят на група на ИТН в последния парламент Виктория Василева поиска "да спрем вече да обсъждаме темата "Петър Илиев", защото казусът бил от времето, преди те да работят с него като юрист.

Колегата ѝ Филип Станев също подчерта, че тогава (2015 г.) не са работили с него и "ако Петър Илиев е извършил нещо нередно, той си носи отговорността за това". По думите му Илиев бил експерт, но не бил политическо лице от партията. "Дали Петър Илиев е плагиатствал или не - ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува "Има такъв народ", написа във "Фейсбук" и самият Слави Трифонов, който само преди двадесетина дни лично заплаши във фейсбук, че ще се опита да разбере кой иска да "съсипе" Илиев и ще го даде на съд.

Кои са водещите световни новини може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Газът ще поскъпне с над 20% на 1 октомври

От заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране днес стана ясно, че регулираната цена на природния газ за вътрешния пазар ще се повиши значително от 1 октомври. При действаща сега тарифа от 69.40 лв./мВтч обсъжданото ниво за началото на новия месец е 80.28 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), или увеличение с 15.7%. При всички случаи обаче реалното повишение ще е още по-голямо, тъй като изчисленията към момента не включват борсовите цени от последните дни.

А днес холандската борса TTF, която участва в ценообразуването за доставяния у нас руски газ, регистрира исторически рекорд от над 76 евро/мВтч.

Защо е важно? Повишаването на цените на газа засяга пряко дейността на топлофикационните дружества в страната и означава, че парното и топлата вода ще поскъпнат значително от Нова година, когато регулаторът ще има право да ги преразгледа. Сега цените на топлофикациите са определени при прогнозна стойност на газа от 46 лв./мВтч, което е почти два пъти по-ниско от очакваното ниво за октомври.

Поскъпването на газа ще има отражение и върху цените на тока, тъй като 10% от електроенергията се произвежда от такова гориво.

Какво може да се направи? България е почти изцяло зависима от вноса на руски газ, поради което няма много опции да влияе върху цената. Алтернативните доставки от Азербайджан засега са само за около една трета от договорения обем и не оказват съществено влияние. Иначе цената на азерския газ в този момент е значително по-ниска, тъй като се определя по петролно индексирана формула, а не на база борсовите котировки на газа.

Минималната работна заплата ще се увеличи и през 2022 г.

В момента се подготвят разчети за увеличение на минималната работна заплата от началото на следващата година, но все още не е ясно с колко. Това стана ясно от думите на вицепремиера и социален министър Гълъб Донев пред "Нова тв". Той поясни, че повишението няма да е до 750 лв., каквото е предложението на КНСБ, тъй като скокът ще е много рязък. В момента минималната работна заплата в страната е 650 лв., като тя беше увеличавана във всяка от последните 4 години с по 40 - 50 лв. Въпреки желанието на бизнеса размерът ѝ да се определя по формула със заложени обективни показатели в нея, на практика всяка година минималното възнаграждение се определя от управляващите и се гласува заедно с бюджетните закони за годината.

Екоминистърът спря акцията по разтоварване на авариралия край Камен бряг кораб

Екоминистърът днес е разпоредил да бъдат спрени дейностите по разтоварване на азотния тор от кораба Vera Su, заседнал край местността Яйлата на 20 септември, тъй като има "непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море".

Акцията започна късно снощи, като целта е поне половината от тора - общо 3300 тона, който е в насипно състояние, да бъде преместен на баржи с помощта на кран с кофа тип "щипка". Идеята е след разтоварването да може да се вдигне носът и да се премести корабът. Видеа от акцията, разпространени в социалните мрежи, обаче показаха как заради вълнението голяма част от товара се изсипва в морето. Освен това по информация на наблюдатели самата баржа също е заседнала и за да бъде освободена, част от товара бил изсипан в морето.

От съобщението на екоминистерството днес става ясно, че използваната снощи технология за претоварването няма нищо общо със съгласуваната по-рано с ведомството, която е предвиждала насипния товар да бъде пакетиран в чували от по един тон всеки и да бъде транспортиран с баржи.

България отново е на челните места в света по жертви на COVID-19

Официалната заболеваемост от ковид в България от седмици изглежда на плато, но за сметка на това броят на жертвите на болестта продължава да расте и по този показател страната се нарежда на челните места в света. Починалите за последните 24 часа в страната са 149 души - най-високата стойност, регистрирана в настоящата вълна, а за седмица жертвите надхвърлят 470. Това отрежда на България второ място в света по жертви на глава от населението на 7-дневна база (9.8 на милион) - след Черна гора (10.6 на милион), и на приблизително същото равнище като Босна и Херцеговина (9.7) и Грузия (9.6). Смъртността в България е около седем пъти по висока от средната за ЕС, която в момента е около 1.4 жертви на милион.

Най-важните изборни новини

  • ЦИК е прекратила поръчката за допълнителни машини за комбинирания вот на 14 ноември, съобщи БНР. Причината е, че двете подадени оферти за доставка на 1600 машини и над 26 хиляди флаш-памети са надвишили максималната заложена цена от 9.5 млн. лв. без ДДС. Офертите на държавната "Информационно обслужване" и частната "Сиела Норма" са за по близо 10 млн. лв. Те са отказали намаление в цената. Вероятно ЦИК ще обяви нова поръчка, като още не е ясно дали тя ще е със завишена максимална цена или с намален брой машини.
  • >
  • "Възраждане" се регистрира днес в ЦИК за участие в парламентарните избори. Стана ясно, че лидерът на националистическата формация Костадин Костадинов ще води две листи - в 25 МИР - София, и 3 МИР - Варна. На миналия вот партията успя да вземе малко над 3% от гласовете и не успя да прескочи бариерата за парламента, въпреки че някои социологически прогнози ѝ даваха добри шансове за това. Сега ранни проучвания ѝ отреждат отново малко над 3%.
  • "Изправи се БГ! Ние идваме!" също се регистрира за изборите днес. И нейното влизане в парламента е под въпрос, като ранните прогнози ѝ отреждат около 4%. Съставът на коалицията този път е малко по-различен - към нея се присъединяват Земеделски народен съюз, чийто председател Румен Йончев и досега бе депутат от обединението, и "Движението на непартийните кандидати" на Минчо Христов, който досега бе депутат от "БСП за България". От коалицията излезе ВОЛТ на Настимир Ананиев, като формацията ще стане носител на новата формация "Продължаваме промяната". Останалите формации в "Изправи се" остават същите.
  • Утре в 17 часа изтича крайния срок за регистрация ЦИК на партии и коалиции за парламентарния вот. Повечето от основните формации вече подадоха документи, още това не са направили БСП и "Демократична България". До 12 октомври пък трябва да се регистрират и листите с кандидати за депутати. До същата дата се приемат и номинации за президент и вицепрезидент.

Още новини от деня

Таня Петрова е новият зам.-министър на вътрешните работи, назначена със заповед на премиера Стефан Янев. В последните месеци тя е била консултант по правни въпроси в МВР, както и консултант по правни въпроси на политическия кабинет на министъра. Тя е завършила право в СУ през 1992 г., работи като адвокат от 1993 г., като от 2010 г е съдружник и управител в адвокатско дружество.

Мораториумът върху правомощия на правителството на ГЕРБ, който беше наложен от 45-ото Народно събрание на 22 април т.г., е противоконституционен. Това обяви Конституционният съд, който бе сезиран от група депутати от ГЕРБ. Мораториумът беше наложен с цел да се попречи на последното правителство на Бойко Борисов да раздава концесии и да назначава хора до последния момент. Отмяната на решението на парламента обаче няма практически ефект.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал