🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | 🗳 ГЕРБ вероятно ще подкрепи Анастас Герджиков за президент; България може да получи покана за ОИСР

И още: Движение "Социалдемократи" се присъедини към "Продължаваме промяната"; Нововаксинираните ще участват в томбола с награди; Десетки сигнали за фалшиви ваксинационни сертификати са пратени на прокуратурата

Анастас Герджиков
Анастас Герджиков
Анастас Герджиков    ©  Юлия Лазарова
Анастас Герджиков    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малко от две седмици преди крайния срок за внасяне на номинациите за президент в медиите се появи и името на първия по-сериозен потенциален конкурент на Радев - ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той ще бъде независим, но най-вероятно ще получи подкрепа от ГЕРБ. Тази информация засега е неофициална, като Борисов бе обещал да пази името на кандидата на ГЕРБ в тайна до последно, за да "не го докопат", но няколко медии, включително "Капитал", успяха да я потвърдят през свои източници.

Епидемията в България, изглежда, влиза във фаза на нов подем, като случаите и днес отчитат 20% ръст на седмична база, докато ваксининирането продължава с ниски темпове. Здравното министерство реши да го стимулира с томбола за смарт часовници за всички нововаксинирани - мярка, която други страни опитаха още преди месеци, след което преминаха към други механизми - рестрикции за неваксинирани и задължителни имунизации в определени групи.

На фона на политическия и здравен хаос, в който е изпаднала, изненадващо добра новина достигна България - тя може да получи покана за членство в ОССЕ.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Нов план за разширяване на ОИСР: България може да получи покана за членство заедно с още пет други държави

Какво се случи? Новият генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман ще тества идеята за разширяване на клуба на богатите едновременно с пакет от шест държави. Сред тях са Бразилия и България, твърди Reuters, позовавайки се на свои източници.

Според агенцията темата ще бъде обсъдена на среща на ОИСР в Париж още през следващата седмица, а в момента текат неформални разговори. Шестте страни кандидати са три от Източна Европа - Хърватия, Румъния, България, и три от Латинска Америка - Аржентина, Перу и Бразилия. Според източниците на Reuters идеята за окомплектоването на отделните държави е с цел да бъде размита съпротивата срещу някоя отделна страна. Например САЩ по времето на президента Доналд Тръмп беше против разширяването на клуба на богатите към Източна Европа, докато Франция е против приемането на Бразилия.

Какво знаем досега? България е подала официална молба за членство в ОИСР в далечната 2007 г. През 2019 г. страната прие национален план за действие, който беше съгласуван с ОИСР. Впоследствие беше изготвен и икономически преглед на страната, като при представянето му през януари 2020 г. стана ясно, че няма консенсус за пълноправно присъединяване на България. Служебният кабинет обаче продължи усилията, като поръча нов икономически преглед и прие пътна карта за задълбочаване на сътрудничеството с ОИСР във всички области.

Защо е важно? Членството в своеобразния клуб на богатите би повишило доверието на инвеститорите в страната, доколкото организацията е форум на най-развитите пазарни икономики в света. А и самата ОИСР събира и анализира критични за икономическото развитие данни за държавите членки, които биха били полезни на България, когато става въпрос за провеждане на смислени реформи в редица сфери.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков може да е кандидат-президент, подкрепен от ГЕРБ

Какво се случи? Кандидатурата за президент на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков ще бъде издигната от инициативен комитет, а ГЕРБ ще я подкрепи. Тази неофициална информация изтече в медиите в четвъртък, като "Капитал" успя да я потвърди през свои източници в ГЕРБ. Според тях официалното учредяване на инициативния комитет ще бъде в неделя (3 октомври), ден преди крайния срок за регистрацията на инициативните комитети в ЦИК. Пак по неофициална информация най-вероятно за вицепрезидент на Герджиков ще бъде номинирана Екатерина Захариева, вицепремиер в третото правителство на Борисов.

Какво означава това? Ако тези твърдения са верни, това ще означава, че ГЕРБ на практика копира успешния модел, по който бе издигнат и Радев - независим кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет, с партиен кандидат за вицепрезидент.

С подкрепата на кандидатурата на Герджиков пък очевидно от ГЕРБ ще търсят гласове извън избирателите на формацията. Той е втори мандат ректор на СУ, бил е зам.-министър на образованието в правителството на Сакскобургготски, а след това и управител на фонд "Научни изследвания".

Сигурно ли е? Опитът сочи, че при ГЕРБ всичко е предпоследно. Бойко Борисов през годините си изработи маниер да "пуска" към медиите потенциални кадрови решения, за да провери как се приемат те от обществото, преди да ги официализира. В случая обаче загубата на позиции, похабяването от дългия престой във властта и влошеният имидж на ГЕРБ правят много трудно намирането на силен и популярен кандидат на партията, камо ли избор между няколко. Така че в случая е напълно възможно изтеклата информация да не е само тест.

Още една партия се присъедини към "Продължаваме промяната"

Какво се случи? Партия "Политическо движение Социалдемократи" се присъединява към коалиция "Продължаваме промяната", стана ясно днес. Това е третият партньор, с който новата формация на Кирил Петков и Асен Василев ще се яви заедно на предсрочните избори на 14 ноември. Другите са "Волт" на Настимир Ананиев, бивш член на ДБГ на Меглена Кунева, и бургаската партия "Средна европейска класа". Разговори за присъединяване се водят и с други партии, казват от коалицията.

Кой е новият партньор? "Политическо движение Социалдемократи" е основано през 2000 г. от бившия депутат от БСП в три парламента (от 1991 до 2001 г) Николай Камов. След това ПДС става коалиционен партньор на социалистическата партия и Камов отново е два мандата депутат - до 2009 г. Основател на ПДС е и Ивайло Калфин. Днес "Политическо движение Социалдемократи" се оглавява от Елена Нонева. В страница в социалната мрежа "Фейсбук", обявена като официална на "Политическо движение Социалдемократи", партията се самоопределя като изповядваща идеите на европейската социалдемокрация и модерната левица.

Още за изборите на 14 ноември

  • ЦИК ще пусне нова поръчка за допълнителни машини за изборите, след като прекрати първата заради по-високите цени в офертите на двата кандидата. Новата поръчка ще е за повече на брой машини от тези в старата, които бяха 1600, за да може на повече места да има по две устройства за гласуване.
  • "Протестните партии са на ръба на мнозинството. Ако изборите са утре, ще им трябва и подкрепата на БСП", коментира пред "Нова" социологът Първан Симеонов от "Галъп". Агенцията вчера публикува прогноза, според която ГЕРБ води значително като първа сила, "Продължаваме промяната" е втора, но близо до БСП, ИТН, ДБ, които са скупчени в клъстер с много малки разлики в подкрепата.
  • ЦИК отказа да регистрира партията на Васил Божков "Българско лято" за парламентарните избори на 14 ноември. Причината е, че към заявлението не било приложено удостоверение за актуална банкова сметка. От партията обявиха, че ще обжалват. Междувременно се разбра, че формацията има нов временен председател - Константин Качулев, а предишният Борил Соколов подал оставка преди три месеца по причини, които "не желае да обсъжда".

Още новини от деня

Няколко десетки сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу ковид-19 са подадени към прокуратурата, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Кацаров допълни, че тези случаи изискват специално разследване, защото има две заинтересовани страни - този, който е поставил ваксината, и този, на когото е била поставена. За фалшивите сертификати се говори отдавна в публичното пространство, но до момента не е разобличен нито един конкретен случай в България, няма информация да има и активно разследване. За сметка на това по-рано през месеца стана ясно, че прокуратурата в Гърция разследва редица случаи на медици в Северна Гърция с фалшиви ковид сертификати, издадени в България.

Пленумът на ВСС единодушно и без дебат откри процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд на мястото на Лозан Панов, чийто мандат изтича на 10 февруари 2022 г. Кандидати ще се издигат на четири заседания през октомври, а изборът е на 14 януари догодина.

Системата на сирените ще бъде тествана утре в 11 ч. в редица населени места в страната, както и в близост до ключови предприятия. Сред тях са Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца, Стара Загора, Гълъбово, Царево, Ахтопол, с. Лозенец, Шабла и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Иде Новото Време, иде!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160284359041189
    Кандидатът за президент Анастас Герджиков е подавал декларации за имущество в качеството си на член на Изпълнителното бюро на ПП Новото Време. Същият е бил основател на фондацията Новото Време с обичания от всички шеф на БНТ Емил Кошлуков и други ченгеджийски изтърсаци като Миро Севлиевски и Борислав Цеков. А също и Юлияна Дончева, която е съпруга на кандидат-президента Стъки.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал