🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | ✊ Безработицата в еврозоната е на 15-месечно дъно, 📈 Производствената инфлация в България е почти 18%

И още: ABB пуска супербърза зарядна станция за електромобили, борсовата цена на тока скочи с 26%

   ©  Цветелина Белутова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Безработицата в еврозоната е на 15-месечно дъно, в България леко расте

Безработица в еврозоната е паднала до 7.5% през август, което е най-ниското ѝ ниво от май 2020 г., показват данните на Евростат. В България тя е значително по-ниска 5.6%, но спрямо година по-рано се е повишила с 0.5 процентни пункта. Леко се вдига младежката безработица в страната и достига 16.7%, докато в еврозоната тя леко се понижава до 16.4%. Общото понижение на безработните в еврозоната е добра новина и отразява започналото възстановяване на икономиките и включването на все повече сектори като ресторантьорство, туризъм и транспорт.

Число

168 евро/Мвтч

беше борсовата цена на електричеството в България днес. Това е скок с 26% спрямо вчера. Остава тенденцията най-скъп да е токът в Южна Европа - в Испания и Португалия е 216 евро/мВтч, а в Италия 206. Рязкото вдигане в България вероятно е заради спирането на 6-и блок на "АЕЦ Козлодуй". В Северна Европа цените са по-ниски благодарение на вятърните централи.

Производствената инфлация в България стигна близо 18%

Общият индекс на цените на производител през август се увеличава с 3% на месечна и със 17.9% на годишна база. И на месечна, и на годишна база има повишение на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, както и в преработващата промишленост. В добивната промишленост спрямо предходния месец се отчита спад, докато на годишна също има ръст.

Потребителските цени в Германия са се повишили с най-висок темп от 27 години

Инфлацията в страната през септември е 4.1% (малко под очакванията за 4.2%), но за първи път преминава нивото от 4%. Само преди година германската икономика се бореше с дефлацията, а сега ръстът на цените е с най-високия темп от 1993 г.

Карта на деня

Застаряваща Европа

Съотношението между хората в пенсия и работоспособното население значително се увеличава през последните 20 г. И показателят ще се влоши още през следващите 30 години, показва изчисление на Eurostat. Ако през 2001 г. съотношението е било 26% (или четирима работещи на един възрастен над 65 г.), то сега е 35%, а през 2050 г. ще бъде 57%. Или по-малко от двама в трудоспособна възраст към един пенсионер. Най-лош е показателят в Южна Европа, включително и в България.

КОМПАНИИ

ABB пуска супер бърза зарядна станция за електромобили

Шведско-швейцарската компания ABB ще пусне първата супер бърза станция за зареждане на електрически автомобили. За под три минути тя ще осигурява заряд на батерията, достатъчен за изминаването на 100 км. Terra 360 ще може да зарежда едновременно четири автомобила, което също е голяма крачка напред. До края на годината такива станции ще бъдат инсталирани в Европа, а през следващата в Америките и Азия, съобщи ABB, цитирана от Bloomberg. Пълно зареждане ще става за 15 или по-малко минути. АВВ има производство в България и няколко инсталирани нейни зарядни станции в страната.

Крипто платформа раздаде няколко милиона по погрешка

Compound, децентрализирана блокчейн платформа, която се оценява на над 10 млрд. долара, е раздала няколко милиона долара в криптовалути на потребителите си заради грешка в кода. Платформата, която по принцип награждава потребителите за активността си, е загубила над 27 млн. долара в една транзакция като според създателя на Compound, Робърт Лешнер, загубите може да набъбнат до 80 млн. долара. Цената на криптовалутите остава непроменена към момента, биткойн се търгува около 42 хил долара, а етереум се понижи под 3000 долара.

ПАЗАРИ

Цената на газа продължава да се покачва

Енергийната криза продължава да се задълбочава след като цената на газта удари нов рекорд по време на европейската сесия. Стойността на синьото гориво вече се е увеличила с над 50% от началото на годината. Според украинския вицепремиер Олга Стефанишина Русия изкуствено повишава цените на газа, за да осигури подкрепата на европейските държави за "Северен поток 2". "Третираме покачването в цената (на газта) като хибридна война", сподели Стефанишина пред медии в Брюксел.

Впечатляващ дебют на борсата в Лондон

Фармацевтичната компания Oxford Nanopore Technologies достигна пазарна оценка от близо седем милиарда долара след като акциите на фирмата скочиха с над 45% на първия ден от дебюта на борсата в Лондон. Компанията се занимава с ДНК секвениране като към настоящия момент е най-големият доставчик на ковид тестове за британската публична здравна система (NHS). "Ние сме само в началото на едно дълго и вълнуващо пътуване", сподели основателят и главен изпълнителен директор Гордън Сангера след IPO-то.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал