🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Таксита отново протестират срещу "Максим", още 96 млн. лв. за заеми за малки фирми

И още: Volvo Cars в търсене на 30 млрд. долара капитализация

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Таксиметров синдикат иска оставката на директора на "Автомобилна администрация" заради приложението "Максим"

Националният таксиметров синдикат иска оставката на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) Бойко Рановски. Официалната причина, която се посочва, е провал при опитите за ограничаване на нерегламентираните и незаконни превози. Това беше съобщено на пресконференция днес от председателя на синдиката Красимир Цветков. Според него от март тази година до момента всички междуведомствени мероприятия на полицията, ИААА, данъчните и т.н. са спрени от Рановски. Като основен проблем на таксиметровия синдикат се оформи руското приложение "Максим", което продължава да работи безпроблемно в 4 български града.

Фондът на фондовете кани банките да вземат гаранции за 96 млн. лв. за заеми за МСП

Те ще бъдат добавени към вече действащата програма "Възстановяване", към която бяха пренасочени 157.9 млн. лв. ресурс от други инструменти по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Условията остават същите като досега и ФнФ ще поема до 50% от кредитния риск на банките по генерирания от тях портфейл от нови кредити за МСП. От програмата могат да се възползват фирми с поне тригодишна история, които да кандидатстват за финансиране до 3 млн. лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г. Досега програмата се осъществяваше през шест банки, като фонд мениджърът дава срок до 25 октомври на всички лицензирани да се включат.

Графика на деня

Спестяванията на домакинствата в еврозоната продължават да са високи, но темпът на спестяване намалява

Темпът на спестяванията на домакинствата в еврозоната намалява през второто тримесечие на годината сочат данните на Евростат. Спестяванията продължават да са високи, но се свиват на 19% за второто тримесечие на годината от общия разполагаем доход спрямо 21.5% през първите три месеца. Въпреки намалението обаче темпът все още е в топ 3 на най-високите стойности, откакто започва следенето на данните през 1999 г. Най-високото ниво е 25.2% през второто тримесечие на 2020 г.

Числа на деня

160 евро/Мвтч

беше борсовата цена на електричеството в България днес за вторник, като от дни цената е трайно около това високо ниво. Остава тенденцията най-скъп да е токът в Южна Европа - в Испания и Португалия е 204 евро/Мвтч, а в Италия 206. Вдигането в България от последните дни вероятно е заради спирането на 6-и блок на "АЕЦ Козлодуй".

359 хил.

годишни финансови отчети са внесени в Агенцията по вписванията до изтичането на крайния срок - 30 септември. Това са с 3 хил. повече от 2020 г. Числото е добър ориентир за броя на активните компании.

КОМПАНИИ

Volvo Cars в търсене на 30 млрд. долара капитализация

Volvo Cars обяви дългоочакваните си планове да излезе на борсата - операцията, която ще я оцени на над 30 млрд. долара, по източници на Financial Times. Намерението е листването да стане на Nasdaq Stockholm. Компанията е собственост на китайската Geely.

ПАЗАРИ

Цените на петрола се задържат малко под нивото от 80 долара за барел. Днес поскъпването на горивото е с около 0.3% за сорт брент, а американският WTI e нагоре с 0.14% до 76 долара. Инвеститорите са насочили вниманието си към предстоящата среща на Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК), на която се очаква да се увеличи добивът. През последните седмици петролните цени нараснаха устойчиво на фона на очертаваща се енергийна криза в Северното полукълбо заради поскъпващия природен газ и недостатъчното предлагане.

Европейските акции не намериха посока в първата сесия за седмица. По-големите борси в Германия, Франция и Италия са малко надолу под нулата, докато в Лондон основният индекс FTSE 100 се повиши с 0.1%. В момента факторите, които притискат пазарите, са притесненията за забавяне на глобалния растеж, високата инфлация и очакванията за ръст на лихвите.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал