🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | 🪖 Страни в ЕС са обезпокоени от пакт за отбрана между Франция и Гърция 🇬🇧 Ръст на британската икономика от 5.5% през второто тримесечие

И още: Саркози е осъден на година затвор за незаконно финансиране на предизборната му кампания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (вляво) и френският президент Еманюел Макрон.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (вляво) и френският президент Еманюел Макрон.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (вляво) и френският президент Еманюел Макрон.    ©  Reuters
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (вляво) и френският президент Еманюел Макрон.    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Страни в ЕС са обезпокоени от отбранителния пакт между Франция и Гърция

Какво се случи? Тази седмица Франция и Гърция сключиха отбранителен пакт, включително ангажимент от страна на Атина да закупи три френски фрегати. Някои страни в ЕС обаче изразиха безпокойство. Пожелал анонимност европейски дипломат изказва съмнение пред Politico, че пактът е проевропейско споразумение, което ще допринесе за отбранителната автономия на ЕС, и го определя като "традиционна договорка от ХIХ в. между две европейски сили за преследване на тесни национални интереси".

Защо това е важно? Пактът, обявен от френския президент Еманюел Макрон и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, се случва на фона на покачващо се напрежение между Атина и Анкара заради споровете в Средиземно море. Според дипломати това означава, че сега Париж напълно застава зад гръцките териториални претенции, тъй като пактът включва френски гаранции за подкрепа на Гърция в случай на конфликт. Или както Макрон заяви: "Обещаваме да защитаваме Гърция в случай на нахлуване, атака или агресия. Това е моята идея за приятелство, за европейска независимост и за териториално единство." Други страни в ЕС обаче не смятат, че е добра идея да се взема страна по такъв начин спрямо Турция, и искат да запазят отношенията със страната, която е не само голям търговски партньор, а и контролира придвижването на бежанците към съюза.

Британската икономика расте по-бързо от очакванията през второто тримесечие

Какво се случи? Икономиката на Обединеното кралство расте по-бързо от прогнозите през второто тримесечие на годината. Британският БВП се повиши в периода април - юни с 5.5% спрямо първото тримесечие, докато очакванията бяха за 4.8%.

Защо това е важно? Това означава, че британската икономика вече се намира с 3.3% под нивото от края на 2019 г., тоест преди пандемията от коронавирус. "Ревизията на БВП нагоре през второто тримесечие изравнява представянето на Великобритания с това на другите икономики от Г-7", казва пред в. Financial Times Самюел Томс от Pantheon Macroeconomics. Но икономисти предупреждават за очаквано последващо рязко забавяне на британския растеж заради проблеми в последно време с доставките, включително недостига на шофьори на камиони.

Още важни новини от света:

Висши представители на отбраната на САЩ признават по време на изслушване в американския Конгрес, че сделката между талибаните и Вашингтон е ускорила падането на Афганистан под талибански контрол. Т.нар. споразумение от Доха бе сключено през февруари 2020 г. и определяше срок за американското изтегляне от страната.

Бившият френски държавен глава Никола Саркози е осъден на година затвор, след като бе признат за виновен за незаконно финансиране на кандидатпрезидентската му кампания. Но според съда той може да изтърпи наказанието си вкъщи.

Според ново изследване на YouGov 53% от британците смятат, че Brexit "не върви на добре", което е с 15 пр.п. нагоре спрямо юни.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал