🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | Байдън предупреждава за потенциален държавен фалит, Гърция иска общ европейски механизъм против високата цена на тока

И още: Трима учени спечелиха Нобеловата награда за физика, разговорите за кабинет в Германия започват

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Байдън предупреждава за потенциален държавен фалит

Какво се случи? Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че федералното правителство може да достигне тавана си от 28.4 трлн. долара дълг. По този начин, ако таванът не бъде вдигнат, страната ще стигне до държавен фалит. Байдън обвинява републиканците в Сената, които казват, че желаят да се вземат мерки, но няма да помогнат при евентуално гласуване. На въпрос от журналисти дали може да гарантира, че таванът няма да бъде достигнат, Байдън отговори: "Не, не мога. Това е въпрос към Мич Макконъл", визирайки лидера на републиканците в Сената.

Защо е важно? Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреди миналата седмица двете камари на Конгреса, че правителството ще достигне лимита на дълговете си около 18 октомври. Оттам нататък прогнозите са силно негативни: според Moody's евентуален държавен фалит би означавал 4% срив на икономическата активност, загуба на 6 млн. работни места, както и срив на борсата, който да изтрие 15 трлн. долара от пазарите.

Подобно развитие обаче е слабо вероятно. Въпросът с дълга на САЩ е циклично повтарящ се почти всяка година, но досега не е имало стигане на тавана и съответно държавен фалит, т.е. неплатежоспособност. В повечето случаи опозиционната партия го използва като разменна монета, за да получи след това отстъпки по различни законопроекти.

Гърция иска общ европейски механизъм против високата цена на тока

Какво се случи? Гърция предложи общоевропейски механизъм за хеджиране срещу резки колебания в цените на газа, за да може да се помогне на домакинствата в страните от съюза да се справят с нарастващите цени на енергията. Природният газ поскъпна до рекордно ниво тази година заради бързото възстановяване на глобалната икономика от пандемията от коронавирус, довело до много по-голям ръст на търсенето от предлагането.

Защо това е важно? Лидерите на ЕС ще обсъдят тази седмица дали скокът на цените изисква координиран отговор. В съвместно писмо гръцките министри на финансите и на енергетиката призоваха Европейската комисия да обмисли създаването на общоевропейски фонд за хеджиране срещу подобни ръстове на цените на газа. Средствата за него могат да дойдат от авансови плащания на квоти за емисии на въглерод, които могат да се разпределят между страните от ЕС според консумацията за отопление и потреблението на енергия, както и брутния вътрешен продукт на човек от населението.

Учените Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи са носителите на Нобелова награда за физика за 2021 г.

Тримата са отличени за "революционния си принос за разбирането на сложни физически системи", се казва в официалното съобщение. От академията посочват, че постиженията на Манабе и Хаселман са помогнали на човечеството да започне да разбира как работят атмосферата и океаните, както и да се изработят методи за моделирането им.

Още важни новини от света

Германските партии започват разговори за правителство. Във вторник партията на Зелените се срещна с Християндемократическия съюз като предварителен разговор дали е възможно правителство между двете и Свободната демократическа партия. На изборите в края на септември спечели Социалдемократическата партия с малка преднина пред ХДС, като това означава, че съставянето на правителство зависи от по-малките партии в Бундестага.

Русия изпрати актриса в Космоса. Руската космическа агенция "Роскосмос" успешно изстреля днес орбиталния апарат "Союз" МС-19, който превозва на борда си снимачния екип на първия филм, който поне частично ще бъде заснет в околоземното пространство. Става дума за 37-годишната актриса Юлия Пересилд и Клим Шипенко, който ще е едновременно режисьор на продукцията и оператор на сцените в условия на нулева гравитация.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zuk_trombon avatar :-P

    Как ще фалира държава която си печата сама парите др. Байдън? Дори Венецуела още не е фалирала. Единственото което може да се получи е инфлация. Само че за сведение ФЕД се опитва да увеличи инфлацията от 2008 година чрез QE и все не се получава. Япония от години се опитва да увеличи инфлацията чрез QE и на нея не и се получава...

    Нередност?
  • 2
    jlx1562339087615384 avatar :-|
    Lk Tre
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Това, че CPI индекса за инфлация не е увеличавал повече от 2-3(което пак не е малко - това е данък от 2-3% годишно на всеки един човек разполагащ с пари и активи в брой), не значи че инфлация няма. Истинската инфлация включва и цените на имотите, тъй като те са жизнена необходимост на всеки един човек. А тя расте главоломно, благодарение на QE.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Съществената причина да дълга на САЩ е неправилното обществено прилагане на долара.
    Ако не се допускаше паричната грешка, САЩ нямаше да имат сегашните дългове.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал