🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | Румъния остана без правителство, напрежението в Тайван остава високо въпреки дипломацията на САЩ

И още: Продажбите на дребно в еврозоната за август са под очакванията, ЕП не иска масово наблюдение чрез изкуствен интелект

Румънският премиер Флорин Къцу
Румънският премиер Флорин Къцу
Румънският премиер Флорин Къцу    ©  Reuters
Румънският премиер Флорин Къцу    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Румъния остана без правителство

Какво се случи? Румънският парламент свали от власт правителството на малцинството на премиера Флорин Къцу, което управлява едва 9 месеца. Общо 281 депутати и сенатори са гласували за свалянето на Къцу, който ще остане на поста служебен премиер, докато не бъде избран негов наследник. Предсрочни избори са малко вероятни, тъй като парламентът ще трябва да отхвърли две поредни предложения за премиер от президента Йоханис в рамките на 60 дни

Защо това е важно? Страната, която заедно с България е една от най-бедните членки на Европейския съюз, е в политически застой вече повече от месец, което заплашва темпа на икономическото възстановяване и справяне с пандемията. Президентът Клаус Йоханис призова политическите партии да проведат консултации идната седмица за съставяне на ново правителство, преди да назначи нов премиер. Ключови партии заявиха, че ще работят за връщане на предишната коалиция на мнозинството на власт скоро.

Напрежението в Тайван остава високо въпреки дипломатическата намеса на САЩ

Какво се случи? Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е говорил с президента на Китай Си Цзинпин по отношение на Тайван. Според Байдън двете страни са се съгласили да спазват Тайванското споразумение, след като през последните седмици напрежението около острова отново ескалира. На този фон Чиу Куо-чън, министър на отбраната на Тайван, коментира, че отношенията между островната държава и Китай са на най-ниското си ниво от 40 години насам. От петък насам над Тайван са прелетели над 150 китайски изтребителя.

Защо това е важно? Си Цзинпин има много по-агресивна позиция по отношение на Тайван спрямо предшествениците си, което връща страховете от война и насилствено завземане на острова. Пекин смята, че Тайван не е независима страна, а е част от Китай.

САЩ се опитват да балансират дипломацията си по тайванския въпрос от десетилетия. На теория страната следва доктрината "Един Китай", както иска Китайската комунистическа партия. На практика обаче САЩ имат отделни взаимоотношения с Тайван и ѝ помага с въоръжение. Затова и разговорът между Байдън и Си Цзинпин не води до успокоение, защото връзката по проблема поначало е изтъкана от противоречия и дипломатически пинизи.

Продажбите на дребно в еврозоната са под очакванията през август

Какво се случи? Продажбите на дребно в еврозоната през активния месец август са били доста под очакванията. На месечна база покачването е скромните 0.3%, докато в сравнение със същия период на миналата година няма промяна, показват данните на Евростат. Предвижданията на анализаторите бяха за по-големи повишения през летния месец, през който много европейци са в отпуск.

Защо това е важно? По-слабите продажби на дребно се случват в период на увеличаваща се инфлация в еврозоната и скок на цените на енергията, които все повече притесняват правителствата. Едновременно с това фабричните поръчки в Германия през август са намалели, а индустриалното производство в Испания е нараснало доста под очакванията.

Изследователите Бенямин Лист и Дейвид Макмилан получиха Нобелова награда за химия

Двамата са наградени заради разработката на асиметрична органокатализа. Според Нобеловия комитет откритието се състои в създаване на нов, необикновен инструмент за изграждане на молекули, който може да се използва за разработката на нови лекарства и е помогнал да се направи химията "по-зелена".

Още важни новини от света

Афганистан започва отново да издава паспорти. Стотици афганистанци се стекоха пред гишетата за издаване на паспорт, след като правителството на талибаните обяви, че ще възобнови процедурите идната събота. Струпването на хора, без дори системата още да е заработила, очаквано доведе до хаос и объркване сред желаещите да напуснат страната.

Европейският парламент не иска полицията да използва изкуствен интелект. Според ЕП това отваря вратите за масово видеонаблюдение и пристрастност на алгоритмите. Човешките оператори винаги трябва да взимат окончателните решения, а субектите, наблюдавани от основани на изкуствен интелект системи, трябва да имат достъп до средства за правна защита, казват членовете на ЕП.

Германия изпитва недостиг на строители. Доклад на института ifo посочва, че 33.5% от компаниите в строителството усещат недостиг на квалифицирана работна ръка. В инженерния сектор става дума за 37.9% от компаниите. Според доклада по-притеснителното е, че през последната година делът е нараснал с между 20 и 30 процентни пункта и в двата сектора.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал