🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Пеевски се появи в Pandora Papers, ЕС натиска София заради Скопие

И още: България е с най-висока смъртност от ковид в света, ДАНС започна проверка на търговците на ток

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата, чиито регулаторни органи години наред изглеждаха заспали и се активизираха само по поръчка, внезапно откри ред проблеми. Днес агенти на ДАНС са започнали проверка на енергийния сектор.

НАП пък забеляза международното разследване за офшорите и поиска допълнително данни за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването, за да бъдат възложени данъчни проверки.

Дали това е просто шоу за медиите, или реална работа, ще се съди по резултатите след месеци.

Съвсем истинска новина обаче може да прочетете в емисията: тунел "Ечемишка" ще остане наполовина затворен до края на годината. Поне.

Кои са водещите световни новини във вторник може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Делян Пеевски и три негови неизвестни фирми изскочиха от Pandora Papers

Българският партньор на разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) - BIRD.bg, публикува информация за един от българите, присъстващи в изтеклите милиони документи. Става дума за Делян Пеевски, бившият депутат от ДПС и обект на санкции от САЩ заради "значителна корупция".

Единият документ е от 2013 г. и се отнася до Felina Trade & Investment Inc., като в него Пеевски е посочен като директор. При другите две - Verum International Limited и IGWT Limited, той се е обозначил като краен собственик през 2018 г., когато ги е прехвърлил на доверения му адвокат Александър Ангелов.

Последният беше собственик и на офшорката Viafot, която от 2016 г. опитваше да превземе "Дунарит", а също и на Doreco, което притежаваше редица свързани с Пеевски дружества.

Трите новоразкрити офшорни компании не са фигурирали в имуществените му декларации като депутат през годините, като неговото обяснение е, че те са дъщерни на една от декларираните от него притежавани компании. В свое изявление Пеевски също така обяснява, че те никога не са имали дейност или активи.

ЕС ще натисне България за Северна Македония

В деня на срещата Западни Балкани - ЕС в Словения утре българският президент Румен Радев ще се окаже под двоен натиск. Отиващият си германски канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са поканили Радев на съвместна среща с македонския премиер Зоран Заев. На нея очевидно френско-германският тандем ще се опита да постигне пробив в блокадата, която София наложи на преговорите на Скопие с ЕС.

ОЩЕ ЗА ИЗБОРИТЕ НА 14 НОЕМВРИ

Радев: "Влиянието на Пеевски е по-видимо отвън, отколкото отвътре"

След влизането на още двама сериозни конкуренти в битката за президентския пост Румен Радев избегна въпроса кой смята за основен съперник. На въпроси днес Радев отговори, че обществените очаквания са институциите да работят за "възстановяване на държавността, изкореняване на корупцията, скъсване с олигархичните зависимости и отваряне на хоризонти за модерно развитие на България". По думите му кандидатите за президентския пост могат да разчитат на безкористна подкрепа от българските граждани, ако са отдадени на тази кауза, а не се поставят в ролята на инструменти на партии и на различни бизнес кръгове.

Пред журналисти в Стара Загора Радев коментира и разкритието, че Делян Пеевски е бил управляващ и собственик на офшорни фирми, докато е бил депутат от ДПС, и не е декларирал това, както изисква законът. "Явно влиянията на господин Пеевски са по-видими отвън, отколкото отвътре. Това не говори добре за нашите праворазследващи и правоохранителни органи", посочи президентът.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ще бъде ли изгонена БСП от централата си? Надали. В понеделник се появи информация, че областният управител на София Митко Михайлов е извадил изпълнителен лист срещу БСП за неизплатени наеми за "Позитано" 20 на стойност над 200 000 лева.

Поправки от 2019 г. в Закона за политическите партии гласят, че партии, преминали бариера от 1% на избори, се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват, и БСП се позовават на това.

От областната управа уточниха във вторник, че става дума за проблем "създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначено от ГЕРБ", а Михайлов заяви, че "нищо не грози дейността на БСП и централата й". Интересен детайл е, че датата на изпълнителния лист съвпада с временното управление на Живка Такева, дъщеря на синдикалистката Янка Такева, която между 19 и 26 май изпълняваше временно длъжността областен управител.

ОЩЕ НОВИНИ ОТ ДЕНЯ

ДАНС започна проверки сред търговците на електроенергия

Агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" са иззели днес документи от няколко големи търговеца на ток, сред които по информация на "Капитал" са ЧЕЗ, "Енерго-про", както и фирми, свързвани с Христо Ковачки. Изисквани са копия на договори за покупко-продажба на електроенергия. Проверките са част от цялостното разследване за манипулации на електроенергийния пазар, което тече през последните два месеца. Подобни инспекции и изземване на документи вече имаше в Българския енергиен холдинг, Комисията за енергийно и водно регулиране и Българската независима енергийна борса.

Все така лидер по смъртност в света

"Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна", каза днес пред журналисти главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Очакванията му са, че през октомври ще се достигнат върхови стойности на заболеваемост.

В последните десетина дни тя расте с около 20-25% на седмична база, като днес регистрираните случи надхвърлят 2800. Област Габрово стана първата, която влиза в т.нар. тъмночервена зона с над 500 заболели на 100 хил. население, но още няколко области като Видин, Перник, Монтана, Сливен, Кюстендил и други са близо до тези стойности.

Смъртността остава много висока, като България в момента е на първо място в света по брой жертви спрямо населението с около 12 починали от COVID-19 на 1 млн. души средно на седмична база. Втора по този показател е Босна и Херцеговина (9.5), а трета - Черна гора (8.4).

Обвиняемите не може да присъстват онлайн в съда, когато се решава задържането им

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционна разпоредбата в Наказателно-процесуалния кодекс, която дава възможност задържаният обвиняем да не присъства лично в съдебната зала при разглеждането на мярката му за неотклонение, а да се включи в заседанието онлайн, като в този случай самоличността му се удостоверява от началника на затвора или началника на ареста или от определен от тях служител. Според КС "личното явяване на обвиняемия, чието първоначално задържане по определено обвинение се иска от прокурора, е изключителна гаранция за правото на личната му свобода".

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал