🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | Досиетата Pandora осветиха офшорните богатства; САЩ ще обвинят Китай, че не спазва търговската им сделка

И още: Новият премиер на Япония свика избори в края на месеца; Северна и Южна Корея възобновяват контакт

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Милиони документи от офшорни зони са изтекли като част от "Досиетата Pandora"

Какво се случи: Общо 2.94 терабайта данни, или 11.9 млн. документа, изтекоха като част от "Досиетата Pandora" (Pandora Papers), третият масив от финансови данни от офшорни зони, след Panama Papers и Paradise Papers. Те позволяват проследяване на финансови транзакции и скрита собственост.

Подобно на предишните масиви от данни, и Pandora Papers се разпространява от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Те ще бъдат публикувани от различни партньорски медии, сред които Washington Post, BBC, Guardian и др. Партньорската медия за България е BIRD.bg, която вече обяви, че в документите се съдържат данни за 200 българи.

Защо е важно: В Pandora Papers става дума за офшорното богатство на голям брой политици, вкл. чешкия премиер Андрей Бабиш, украинския президент Володимир Зеленски и бивия британски премиер Тони Блеър. Изтичането на такъв тип документи дава възможност за проследяване на офшорните финансови потоци, които се случват на тъмно и трудно могат да бъдат засечени както от институции, така и от журналисти. Повече по темата четете тук.

САЩ ще обвинят Китай, че не спазва търговската им сделка

Какво се случи: Американският представител по търговските споразумения Катрин Тай обяви, че ще търси нов разговор с Китай, защото страната не изпълнява договора, подписан през януари 2020 г., по времето на президента Доналд Тръмп. Тогава двете суперсили стигнаха до сделка "фаза едно" с идеята да има втори договор, до какъвто не се стигна.

Тай добави, че не изключва да използва нови мита срещу Китай, един от любимите подходи на Тръмп, който беше широко критикуван от бизнеса в САЩ.

Защо е важно: Развитието по темата на практика доказва, че външната политика на САЩ спрямо Китай не се е променила със смяната на администрацията в началото на тази година. Въпреки критиката си по отношение на тази политика по време на предизборната кампания миналата година, Джо Байдън не промени почти нищо по нея от встъпването си в длъжност насам. Така отношенията между САЩ и Китай остават обтегнати. През 2018 г., когато започна търговската война между двете страни, пазарите преминаха през дълъг период на турбуленции и висока волатилност.

Изследователите Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян получиха Нобеловата награда за медицина за 2021 г. за откриването на рецептори за температура и допир в човешкото тяло

Лауреатите "разпознават критични липсващи звена в разбирането ни за сложната игра между сетивата ни и околната среда", обясни комитетът. Работата на двамата показва как топлината, студът и механичните сили могат да задействат нервните импулси, които "ни позволяват да възприемем околния свят и да се адаптираме към него". Новото познание се използва за лечения на множество заболявания и състояния, включително хронична болка.

Още важни новини от света:

Япония избра нов министър-председател, Фумио Кишида, който от своя страна свика моментални избори, които ще се проведат на 31 октомври. Кишида е бивш външен министър на страната. Преди свикването на изборите той показа кабинета си, който включва множество приближени на бившия премиер Шинзо Абе.

Северна и Южна Корея възстановиха връзката помежду си, след като преди два месеца Пхенян спря контактите със Сеул. Горещата връзка предполага два разговора между страните всеки ден. Отношенията между Южна и Северна Корея продължават да бъдат обтегнати.

Тайван обяви, че близо 150 китайски самолета са преминали над въздушното пространство на страната от петък насам. В неделя американското правителство поиска от Китай да спре "провокативните си действия" над острова, който Китай смята за своя територия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amerikanbastard avatar :-|
    amerikanbastard

    "Тайван обяви, че близо 150 китайски самолета са преминали над въздушното пространство на страната от петък насам. "

    Вероятно не знаете значението на въздушно на страната или пишете откровени лъжи!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал