🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Планът за възстановяване отива в Брюксел с дата за въглищата, Фондът на фондовете има ново ръководство

И още: Лозан Панов излиза в отпуск, не в оставка; МВР призна за насилие над журналист

Премиерът Стефан Янев (в средата) и вицепремиерът и отговорник за Плана за възстановяване и устойчивост Атанас Пеканов (вдясно)
Премиерът Стефан Янев (в средата) и вицепремиерът и отговорник за Плана за възстановяване и устойчивост Атанас Пеканов (вдясно)
Премиерът Стефан Янев (в средата) и вицепремиерът и отговорник за Плана за възстановяване и устойчивост Атанас Пеканов (вдясно)    ©  Цветелина Белутова
Премиерът Стефан Янев (в средата) и вицепремиерът и отговорник за Плана за възстановяване и устойчивост Атанас Пеканов (вдясно)    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След този доста пълен с новини уикенд, в който стана ясно, че президентската надпревара става интересна и пълна с нови играчи, а корабът, заклещен до Камен бряг, потъва, първият ден на седмицата е учудващо спокоен. Това може да се дължи както на хубавото време, така и на факта, че българската част от "Pandora papers", които съдържат офшорните сметки на милиардери и политици, още не е обявена. Няколко други държавни милиарда в България обаче може да бъдат отключени. Ето как.

Кои са водещите световни новини в понеделник може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

България подава плана за възстановяване с крайна дата за въглищата

След като през уикенда стана ясно, че България все пак ще изпрати своя План за възстановяване и устойчивост за 12.6 млрд. лв. в мандата на служебния кабинет, продължават спекулациите какво ще има и какво не във финалната версия.

Какво стана? Премиерът Стефан Янев пое ангажимент до 15 октомври Планът да е пратен официално в Брюксел. Това означава, че служебният кабинет трябва да разреши две големи пречки: затварянето на въглищните мощности и върховенството на закона. Очевидно служебният кабинет е решил, че не може да се чака редовно правителство.

Решението? Доколкото може да се съди по изказването на Янев, служебният кабинет ще ползва датата 2036 г. като крайна за въглищната енергетика. Янев заяви, че това било записано в "национален документ", но не стана ясно какъв е този документ. Единствената възможност е това да е новата енергийна стратегия, която обаче още не е публична.

Какво значи? България ще се опита да се вмъкне в одобрените планове тази година, като технологично срокът за това е около три месеца, така че не е ясно дали ще успее. Това ще има негативен бюджетен ефект, но той вероятно ще бъде поносим. По-важно е, че евентуално одобрение ще отвори вратата както към парите от плана, така и към всички останали европрограми следващата година.

Други промени? Със сигурност ще бъде променена програмата за финансиране на бизнеса. След като бившият вече министър Кирил Петков я увеличи до 1.2 млрд. лв. и поиска около 550 млн. лв. от нея да са финансови инструменти (дялово инвестиране, обезпечения и гаранционни схеми), сега неговият наследник Даниела Везиева под натиска на работодателските организации и консултантите ще съкрати тези схеми с поне 200 млн. лв. Това означава, че в крайния вариант на плана поне 900 млн. лв. ще бъдат предвидени за грантови схеми за подпомагане на бизнеса.

А корупцията? Какво ще бъде предложено в плана като мерки за възстановяване и поддържане на върховенството на закона не е ясно. От офиса на отговорния вицепремиер Атанас Пеканов отказват да разговарят с "Капитал" въпреки зададените въпроси.

И още промени във финансовите инструменти и техния надзор

Министерството на финансите избра нов състав на Съвета на директорите във Фонда на фондовете: Мартин Гиков, Светослав Велинов и Камен Славов.

Славов е единственият, който и досега беше част от управлението на фонда, надзираващ над 1.2 млрд.лв инвестиции с произход еврофондове. От фонда си тръгват настоящите членове на съвета Владимир Данаилов и Александър Георгиев. Данаилов беше и изпълнителен директор на фонда, като на този пост той ще бъде наследен от Мартин Гиков. Гиков и Велинов са с опит в частния банков сектор - първият в Уникредит, а втория в ДСК.

Промените във ФнФ бяха започнати от Асен Василев по време на първото служебно правителство на Стефан Янев. В момента начело на Министерството на финансите, което е принципал на фонда, е Валери Белчев. Самият Белчев е бивш изпълнителен директор на фонда и един от участниците при създаването му.

За изборите на 14 ноември

Лозан Панов излиза в отпуск, няма да подава оставка

Заради участието му в предизборната кампания за изборите за президент и вицепрезидент на Република България председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще бъде в неплатен отпуск от 5 октомври до 22 ноември 2021 г. През този период функциите на председател на Върховния касационен съд ще бъдат изпълнявани от заместника на председателя и ръководител на Търговската колегия на ВКС Дария Проданова.

През уикенда юристи повдигнаха въпроса дали е нужно Панов да бъде освободен от поста си, преди да влезе в кандидатпрезидентска кампания.

Още новини от деня

Вътрешният министър призна за насилие срещу журналист на протестите миналата година

Срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие по време на протестите на 2 срещу 3 септември м.г., използвани са белезници и е бил задържан незаконно, като в книгата за пропускателния режим неправомерно е записан като "поканен". Това се казва в писмо на служебния министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България, което на практика е първото признание на МВР за насилието срещу Кенаров.

Министърът заявява, че по негова заповед от юли т.г. в МВР е извършена нова проверка и тя установила многобройни нарушения, започнала е процедура по търсене на дисциплинарна отговорност, а същевременно материалите са изпратени и на Софийската районна прокуратура, тъй като съдържат данни за престъпление. Изявлението на министър Рашков идва скоро след като вестник "Сега" съобщи, че Софийската апелативна прокуратура е потвърдила отказа на прокурор Юлиан Лефтеров от Софийска градска прокуратура да разследва действията на полицаите срещу Кенаров.

Апелативната прокуратура във Варна се зае със заседналия кораб

Прокуратурата е взела на специален надзор досъдебното производство на добричката прокуратура, образувано по повод заседналия до брега морски съд. Според съобщението ще се следи дали действията на властите са били адекватни, причините за инцидента, дали има замърсяване.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 1

    Който спре ТЕЦовете ще падне от власт веднага.

    Нередност?
  • 2
    mhm55393364 avatar :-|
    Крема

    Затова задачата се пада на служебното правителство
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал