🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | София има шест въпроса към Скопие, Пеевски се появи за първи път след "Магнитски"

И още: Икономиката очаква розова 2022 г., ЕК планира нови мерки за подкрепа заради енергийните цени

Делян Пеевски нa разпит в ДАНС
Делян Пеевски нa разпит в ДАНС
Делян Пеевски нa разпит в ДАНС    ©  Велко Ангелов
Делян Пеевски нa разпит в ДАНС    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За първи път от години днес пред медиите се появи Делян Пеевски. Човекът, когото САЩ определиха като "агент на значителна корупция" в санкциите по "Магнитски", беше повикан на разпит в ДАНС, след като името му изплува около Pandora papers. Ексдепутатът от ДПС не пожела да коментира особено много пред микрофоните и остави силно впечатление предимно с новата си физика - Пеевски, е значително по-слаб от последния път, когато се е появявал публично.

Друг от героите на "Магнитски" - Васил Божков, пък обяви от Дубай, че прокуратурата така и не е изпратила най-важните документи за екстрадицията му, заради което ОАЕ е отказало да я изпълни.

Кои са водещите световни новини в сряда може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

София няма да промени позицията си за Северна Македония

След двете си срещи в Словения по темата за съседната държава президентът Румен Радев потвърди българската позиция и очаквано не беше постигнат някакъв пробив в отношенията между ЕС и Скопие. Тонът на Радев дори беше доста по-остър от очакваното, което може да се дължи на упражнения върху София натиск от Германия, Франция и Европейската комисия.

Какво ще се случи? От изказването му стана ясно че 5+1 въпроса са останали отворени за разрешаване между България и Северна Македония, след срещата между ЕС и Западните Балкани в Словения. София ще иска да се изготви до ноември двустранен протокол по тези отворени въпроси с краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните ще служат, за да може България да позволи започването на преговори с ЕС. След това Радев посочи, че България ще поиска от Северна Македония Пътна карта с писмени гаранции, която ще очаква Брюксел да включи в преговорния процес.

Какви са исканията? Радев не посочи всичките шест, но основното сред тях е промяна в конституцията на страната, за да бъде признато българско малцинство. Също така трябва да се включи такова в проведеното преброяване и да се спре "системната дебългаризация" и "възродителния процес" срещу българското население. Езикът на омразата, също така трябва да изпадне от учебниците по история, каза Радев.

Колко вероятно е това? Скопие в лицето на Заев има интерес да бърза, защото с идването на френското председателство догодина всеки интерес към разширяването ще угасне. Слабо вероятно е обаче С. Македония да приеме всички български искания и да успее да състави протокол и карта в такъв кратък срок.

Също засега ЕК не е изказвала желание да приеме да включи тази пътна карта в преговорния процес и не е ясно доколко ще иска да направи това. Но в декларацията от Словения днес договорът за добросъседство между София и Скопие е споменат, което е стъпка напред.

ОИСР и България: плахи стъпки напред

Трима министри - вицепремиерът Атанас Пеканов, външният Светлан Стоев и този на финансите Валери Белчев, отидоха в Париж, за да участват в годишната среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според Пеканов на срещата правителството е получило ясни позитивни сигнали за скорошно започване на преговори за членство от новия главен секретар Мариас Корман. В изявлението на външно министерство са по-предпазливи: там се цитира Корман за "готовност да работи за създаване на възможности за придвижване напред на процеса на присъединяване".

Докъде сме? България иска да стане член на този елитен клуб на най-развитите държави още откакто влезе в ЕС - от 2007 г. Едва през 2019 г. обаче беше приет национален План за действие, който беше съгласуван с ОИСР. При представянето на икономическия преглед на страната през януари 2020 г. стана ясно, че няма консенсус за пълноправно присъединяване на страната. Служебният кабинет обаче поръча нов икономически преглед и прие Пътна карта за задълбочаване на сътрудничеството с ОИСР във всички области. Според запознати с процеса страната все още е далеч от изпълнение на всички условия за пълноправно членство.

Защо е важно? Членството в своеобразния клуб на богатите би повишило доверието на инвеститорите в страната, доколкото организацията е форум на най-развитите пазарни икономики в света. А и самата организация събира и анализира критични за икономическото развитие данни за държавите членки, които биха били полезни на България, когато става въпрос за провеждане на смислени реформи в редица сфери.

2022 се очертава розова за икономиката

Министерство на финансите обяви макропрогнозата си за догодина и повиши очакванията си за тази година. Според новите данни 2021 г. трябва да приключи с ръст от 4%, а 2022 растежът да е 4.9%. Причината са основно публичните и частните инвестиции, тъй като се очаква парите от Плана за възстановяване най-накрая да започнат да влизат в икономиката.

Мнението на Световната банка също е положително, но не чак толкова - ревизираната прогноза на институцията е за 3.7% ръст тази и 3.8% ръст догодина. Ревизията за тази година е с 1.1 пункта нагоре спрямо очакванията от пролетта, а от банката я обясняват с по-добро от очакваното представяне на българската икономика към момента. От банката обаче подчертават, че: "В дългосрочен план основните предизвикателства пред развитието на страната остават слабата й производителност, неравенството в доходите и възможностите, превземането на държавата от частни интереси и скъпият преход към нисковъглеродна икономика".

Число на деня

3.8%

инфлация в края на тази година очаква Министерството на финансите.

Още за изборите на 14 ноември

ДБ подкрепи Лозан Панов за президент

Очаквано, трите партии в коалицията - Зелените, ДСБ и "Да, България", обявиха подкрепата си за председателя на ВКС и неговия кандидат за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе. Според тях те изразяват общи ценности и цели, а издигането им от инициативен комитет подчертава тяхната независимост, смятат от коалицията.

"Българско лято" няма да участва на изборите

Партията на Васил Божков се отказва от опита да се регистрира, след като не можа да внесе депозит през собствена банкова сметка. Това стана мотив за ЦИК да откаже регистрация, а ВКС потвърди отказа. Според позиция на партията това е резултат от българските санкции, наложени в следствие на санкциите на САЩ, които не допускат банките да работят с нея. По този начин, казват от партията, десетки хиляди хора са оставени без политическо представителство.

Снимка на деня

Евакуация по скалите - така част от екипажа на заседналия в скалите край местността Яйлата кораб, го напуска. Те използват мрежа, спусната до палубата и след това въже до платото. Лошото време заплашва да разцепи кораба и затова трима от деветимата моряци са изявили желание да стъпят на брега. Вълнението на морето прави ситуацията доста тревожна и рискова и не позволява приближаването на друг плавателен съд. Възможно е и още моряци да напуснат кораба.

Още новини от деня

Нови мерки за помощ заради енергийния пик

По време на дебат в Европейския парламент за високите цени на електроенергията, Европейската комисия обяви, че на 13 октомври ще бъде предложен инструментариум за подкрепа за страните членки. По-късно същия месец (21-22 октомври) на среща на ръководителите на ЕС се очаква неговото одобрение.

Планираните мерки ще предложат допълнителни решения за подкрепа на бизнеса и потребителите към вече обявения Социален фонд за климата (с бюджет 70 млрд. евро). Той беше предложен през юли и трябва да използва приходите от въглеродни емисии, като допълва националните планове за възстановяване и развитие.

Някои евродепутати апелираха, ако има доказана манипулация на енергийните пазари от държави и компании извън ЕС (като например руската "Газпром"), да бъдат наложени санкции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor

    Вето за отродените българи в РСМ!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал