🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | ЕС обмисля как да накаже Полша заради върховенството на правото; Премиерът Бабиш поема функциите на чешкия президент

И още: Литва налага четири седмици локдаун; Северна Корея тества нова балистична ракета от подводница

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

ЕС обмисля как да накаже Полша заради върховенството на правото

Какво се случва? Европейската комисия (ЕК) обмисля няколко варианта за действие срещу Полша във връзка с решението на полския Конституционен съд, който поставя под съмнение върховенството на европейското право над националното законодателство. Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен полското съдебно решение поставя под въпрос фундамента на Европейския съюз и е директно предизвикателство срещу единството на европейския правов ред. По този повод полският премиер Матеуш Моравиетски обвини днес ръководството на ЕС в своя реч пред Европейския парламент, че е отишло отвъд своите компетенции.

Защо това е важно? Контрамерките срещу Полша варират от евентуални правни действия и стигат до спиране на многомилиардно еврофинансиране. Първият вариант е прилагане на процедури за установяване на нарушение, при които юридически се оспорва съдебното решение на полския Конституционен съд и това води до налагане на глоби. Друг вариант е да се приложи механизмът за обвързване с условие за спазване на принципите на правовата държава и други финансови инструменти, при което Полша може да не получи достъп до различни еврофондове.

Докато сблъсъкът между Варшава и Брюксел не се разреши, страната едва ли ще получи грантове в размер на 23.9 млрд. евро и нискорискови заеми за 12.1 млрд. евро по линия на плана за възстановяване след ковид пандемията. ЕС може да блокира и структурни еврофондове в размер на 70 млрд. евро, планирани за периода 2021-2027 г. Последната опция е прилагане на член 7 от договора за ЕС, по линия на който Полша може да бъде лишена от право на глас в евросъюза заради нарушаване на негови основополагащи принципи.

Чешкият президент е в болница, премиерът Бабиш вероятно поема функциите му

Какво се случва? Президентът на Чехия Милош Земан, който беше приет в болница, не е в състояние да изпълнява своите функции, обяви ръководителят на местния сенат Милош Вистричил. В момента това е сериозен проблем, тъй като от държавния глава се очаква да посочи нов министър-председател. Затова чешкият сенат е задействал процедура, според която президентските правомощия се прехвърлят на сегашния премиер Андрей Бабиш и на председателя на долната камара на парламента Радек Вондарчек.

Защо това е важно? Заболяването на Милош Земан усложнява предаването на властта в Чехия след парламентарните избори, проведени на 8 и 9 октомври. По време на вота трипартийната коалиция "Заедно" победи партията на Андрей Бабиш ANO. В случай че президентските правомощия се прехвърлят на Бабиш, очакванията са той да възложи проучвателен мандат за сформиране на правителство на Петр Фиала, който оглавява коалицията "Заедно". Въпросната политическа формация вече преговаря с чешката "пиратска" партия и с партията STAN за по-широка парламентарна подкрепа.

Северна Корея тества нова балистична ракета от подводница

Какво се случва? Въоръжените сили на Северна Корея са извършили във вторник тест на балистична ракета, която се изстрелва от подводница. За експерименталния пуск, извършен край източното крайбрежие на изолираната авторитарна държава, съобщиха едновременно официални представители на Япония и Южна Корея. Ракетата е прелетяла разстояние между 430 и 450 км, като е достигнала максимална височина от около 60 км.

Защо това е важно? Използването на балистични ракети, базирани на подводници, значително ще увеличи способностите на Северна Корея за стратегическо възпиране. Този тип платформи ще позволят на страната да изстреля ядрено оръжие, дори в случай че всички нейни наземно базирани системи за изстрелване на атомни ракети бъдат извадени от строя при евентуални изненадващи и изпреварващи удари. Само преди месец Южна Корея също успешно изпробва своя балистична ракета, която се изстрелва от подводница, превръщайки се в първата неядрена държава, притежаваща подобна оръжейна система.

Още важни новини от света

Правителството на Латвия обяви днес, че ще наложи локдаун в страната заради рязкото повишаване на заболеваемостта от ковид. Планът е затварянето да продължи от 21 октомври до 15 ноември. Причината за налагането на локдауна е ниското ниво на ваксинация по стандартите на ЕС - около 54% от латвийците са завършили своя имунизационен цикъл при 74% средно ниво за евросъюза. По-лоши показатели в ЕС имат само България и Румъния.

Американският специален пратеник за Афганистан Залмай Халилзад се оттегля от поста, съобщава Държавният департамент на САЩ. Оставката идва по-малко от два месеца след светкавичния щурм на талибаните и хаотичното оттегляне на щатските сили от централноазиатската държава. По неофициална информация Халилзад е подал молба за напускане в петък. Неговото напускане идва, след като той не бе включен в първите формални разговори между администрацията на президента Байдън и талибаните, които се проведоха в катарската столица Доха в началото на октомври.

Военноморска група от 10 руски и китайски бойни кораба е прекосила вчера пролива, разделящ основния остров на Япония и северния остров Хокайдо. През последните дни двете държави извършват учения в акваторията на Японско море. Въпреки че става дума за международни води, преминаването провокира напрежение, тъй като Япония има териториални спорове в региона заради група малки острови в Източнокитайско море. Токио също така има неразрешен териториален въпрос в Русия, заради което двете държави все още нямат формален мирен договор след приключването на Втората световна война.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал