🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | Полша удвоява войските по границата с Беларус; Турция се пазари със САЩ за още F-16

И още: Русия прихваща щатски ядрен бомбардировач над Черно море; Обща рамка на ЕС за условията на труд в сферата на културата и изкуството

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Полша удвоява войските по границата с Беларус

Какво се случи? Почти 6000 войници охраняват в момента границата на Полша с Беларус, съобщават от военното министерство на страната. Това е почти двойно в сравнение с цифрите, обявени от министъра на отбраната Мариуш Блащак в събота. Разполагането на допълнителни бойни части, които да подкрепят граничната полиция, идва в отговор на резкия ръст на опитите за нелегално влизане в страната и нуждата от затягане на сигурността.

Защо това е важно? Според властите във Варшава и според Европейската комисия увеличеният приток на мигранти е целенасочено организиран от Беларус и е форма на хибридна война, предназначена да окаже натиск над ЕС заради санкциите, които ръководството му наложи спрямо режима на Лукашенко. Властта в Минск от своя страна категорично отрича да прави нещо подобно. Според полската гранична полиция само в понеделник е имало поне 612 опита за нелегално проникване в Полша от Беларус, като броят им за целия октомври е около 9600. В резултат на увеличения мигрантски натиск Варшава въведе извънредно положение в региона и обяви планове за изграждане на защитна ограда.

Турция се пазари със САЩ за още F-16

Какво се случи? Ако САЩ откаждат да продадат на Турция най-новата модификация на изтребителите F-16, страната най-вероятно ще се обърне към Русия за придобиване на последната генерация от техните бойни самолети. Това е обявил Исмаил Демир, ръководител на турския военнопромишлен комплекс. Според него Турция евентуално би проявила интерес към Су-35 и особено към Су-57, който би трябвало е руският отговор на американските стелт самолети F-22 и F-35.

Защо това е важно? Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви в неделя, че САЩ са предложили на Анкара да ѝ продадат изтребители F-16 Block 70 в замяна на инвестицията, която страната вече е направила в програмата F-35. Турция беше партньор в многонационалния проект за разработка на въпросния стелт изтребител, но бе извадена от него заради решението си да закупи руски зенитно-ракетни комплекси С-400. Сега страната желае да закупи поне 40 броя F-16 Block 70, както и 80 пакета за модернизация, които позволяват осъвременяване на по-старите бойни самолети до почти аналогичния стандарт F-16V. В понеделник обаче говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прай отрече Вашингтон да е предоставяла финансова оферта в отговор на турското искане.

Обща рамка на ЕС за условията на труд в сферата на културата и изкуството

Какво се случи? Европейският парламент (ЕП) призова Европейската комисия (ЕК) в своя резолюция, приета в сряда, да въведе европейски статут за хората на изкуството, като определи обща рамка за условията и заплащането на труда им. Допълнително ЕП предлага създаването на минимални стандарти за социална сигурност, здравно осигуряване и защита при безработица, за пенсионните схеми, прякото и непрякото данъчно облагане, както и за координация между държавите членки при определяне на статуса на хората на изкуството. Евродепутатите искат и улеснен достъп до публични безвъзмездни средства и заемите за творците чрез намаляване на административната тежест на всички етапи от процеса на кандидатстване и докладване.

Защо това е важно? Изкуството и културата представляват между 4 и 7% от БВП на ЕС и осигуряват 8,7 милиона работни места в евросъюза. Ограничителните мерки, предприети в отговор на пандемията от коронавирус, сериозно подкопаха крехката културна и творческа екосистема, като секторите претърпяха загуби на оборот от над 30% през 2020 г. - обща загуба в размер на 199 млрд. евро - като секторите на музиката и сценичните изкуства претърпяха загуби съответно от 75% и 90%.

Още важни новини от света

Президентът на Русия Владимир Путин пусна всички граждани на страната в едноседмичен платен отпуск заради резкия скок на новите случаи и смъртността от COVID-19. Националният локдаун ще бъде в периода 30 октомври - 7 ноември, като за определени региони може да започне по-рано или да бъде удължен, обяви държавният глава в свое телевизионно обръщение. За последните 24 часа в Русия са регистрирани над 34 хил. нови случая, а жертвите са 1028.

Бразилският президент Жаир Болсонаро трябва да бъде обвинен в престъпления срещу човечеството заради системно неглижиране на ковид пандемията в страната. Това препоръчва 1200-страничен доклад, подготвен от опозиционния сенатор Ренан Калхейрос във връзка с разследване на сенатска комисия, според която държавният глава съзнателно е отклонявал възможности за придобиване на ваксини и е забавял имунизационната кампания, което в крайна сметка е довело до смъртта на поне 95 хил. души. Болсонаро отхвърля заключенията на документа и го определя като "политически мотивиран".

Въоръжените сили на Руската федерация са изпратили два изтребителя Су-30 да прихванат американски стратегически бомбардировач B-1B над Черно море, съобщават днес от военното министерство на страната. Щатският боен самолет се е намирал над неутрални води и е бил придружаван от две въздушни "цистерни" KC-135. Полетът на B-1B, който е способен да носи както ядрено оръжие, така и конвенционални боеприпаси, съвпада с посещението на американския военен министър Лойд Остин в Украйна.

Бомбен атентат в Дамаск е довел до смъртта на 13 сирийски военнослужещи в ранните часове на днешния ден. Две импровизирани взривни устройства са били детонирани, докато автобус с войници и офицери е преминавал през моста Хафез ал-Асад. По принцип през последните месеци атентатите в Дамаск са рядкост, тъй като президентът Башар ал-Асад успя да установи контрол над почти цялата страна с подкрепата на Русия и на проирански шиитски милиции.

Москва днес е домакин днес на международна среща за Афганистан с участието на талибаните. Русия използва форума, за да предупреди ислямисткото движение, че е загрижена заради подема на джихадистките групировки в Централна Азия, и подчерта опасността от хуманитарна криза в Афганистан.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал