🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Токът счупи пореден ценови рекорд, бум в активите на взаимни фондове

И още: Джо Байдън предложи втори мандат за председателя на Фед, петролът трайно поевтинява

В повечето държави в Централна Европа цената днес е около 270 евро/мВтч, това е нивото и в България, и в региона
В повечето държави в Централна Европа цената днес е около 270 евро/мВтч, това е нивото и в България, и в региона
В повечето държави в Централна Европа цената днес е около 270 евро/мВтч, това е нивото и в България, и в региона    ©  Shutterstock
В повечето държави в Централна Европа цената днес е около 270 евро/мВтч, това е нивото и в България, и в региона    ©  Shutterstock
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

С близо 2.5 млрд. лв. са нараснали активите на взаимни фондове в България за година

Ниската доходност и търсенето на алтернатива на банковите депозити са довели до бум на инвестициите във взаимни фондове, които се предлагат в България. За една година активите са се повишили с 2.45 млрд. лв. и вече достигат 7.7 млрд. лв. Това се дължи както на продажби на нови дялове, така и на ръст в цените на книжата. С най-голям дял са инвестиционните фондове на чужди управляващи дружества, които се предлагат тук - техните активи са 5.26 млрд. лв. В тях инвестират и доста институционални инвеститори. На българските фондове се падат 2.43 млрд. лв. Разбираемо най-голям интерес предизвикват фондовете в акции, като те носят и най-голяма доходност.

Джо Байдън номинира Джером Пауъл за втори мандат начело на Фед

Американският президент Джо Байдън обяви в понеделник официално предложението си за председател на Федералния резерв - то е настоящият Джером Пауъл да има втори пореден мандат. За негов заместник се предлага Лаел Брейнард. "Не можем просто да се върнем там, където бяхме преди пандемията, трябва да изградим икономиката си по-добре и съм убеден, че председателят Пауъл и Брейнард ще се фокусират върху поддържането на ниска инфлация, стабилни цени и осигуряването на пълна заетост, което ще направи икономиката ни по-силна от всякога", споделя Байдън в изявление. Остава номинациите да бъдат одобрени от Конгреса.

Число на деня

268.05 евро/мВтч

ще е цената на борсовия ток за утре в България. Това е абсолютно най-високата достигана цена. Тя е с 4% по-нагоре от вчерашното ниво, но като цяло последната седмица електричеството е рекордно скъпо в региона. В повечето държави в Централна Европа цената днес е около 270 евро/мВтч, като единствено Полша е много под това ниво.

КОМПАНИИ

Porsche инвестира в хърватски е-колела

Германският производител на автомобили Porsche обяви, че придобива мажоритарен дял в хърватската фабрика за е-велосипеди Greyp Bikes. Цената не се съобщава, като сделката става през Porsche Ventures, специалното поделение на групата за дялови инвестиции. Фондът Porsche Ventures купува около 10% от хърватската компания през 2018 г., когато придобива дял и в хърватския производител на електрически спортни коли Rimac Automobili. И двете дружества са основани от хърватския предприемач Мате Римац. По-рано този месец заработи и смесеното дружество на Римац с Bugatti.

еMAG с рекордни приходи за Черен петък

Най-голямата компания за онлайн търговия в България eMAG е отчела рекордни приходи в тазгодишната си кампания за така наречения Черен петък - 55.9 млн. лв., със 17% повече от миналата година. Общите поръчани стоки онлайн както от eMAG, така и от 1814 партньори на платформата са 382 000 продукти. Потребителите са отделили средно 430 лв. за поръчките си, с 61% повече от миналата година. eMAG, която е собственост на базираната в Южна Африка група Naspers, е отчела най-много поръчки от София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе. Тези през мобилни устройства също са рекордни - 74.8% от общия брой. Платформата и други български сайтове правят разпродажби в петък една седмица преди традиционния Black Friday в САЩ, който е ден след Деня на благодарността - тази година на 25 ноември.

ПАЗАРИ

Цените на петрола се понижиха трайно под 80 долара

В момента факторите, които влияят на пазара, са очакванията на спекулантите, че големите производители ще отворят своите резерви, за да отговорят на по-високото търсене. То допълнително може да намалее заради затварянето на някои големи икономики - процес, който започна вече в ЕС с Австрия, потенциално и Германия. Американският сорт WTI в понеделник се търгува за 75.3 долара за барел, а в Лондон брент е на нива 78.2 долара. И при двата бенчмарка понижението е с по 0.8% за деня.

Ford се отказа от партньорството си с Rivian, акциите на стартъпа паднаха с 4%

Акциите на американския производител на електромобили Rivian паднаха с около 4%, след като компанията обяви, че преговорите за партньорство при производството на коли с Ford са се провалили. Rivian успя да набере близо 12 млрд. долара при първичното си публично предлагане на 10 ноември, като достигна оценка над 100 млрд. долара, въпреки че реално компанията е далеч от серийно производство и все още няма постъпления. За разлика от Rivian, акциите на Tesla - основният конкурент на компанията, поскъпват с над 2%, след като Илън Мъск публикува пост в Twitter, в който потвърди, че Model S Plaid ще започне да се продава в Китай от март следващата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 1

    Ел енергията стана 0,67 Ст с ДДС и акциз.. Дани всички продукти поскъпнат 500% за да разберат и хората.

    Нередност?
  • 2
    alabalko avatar :-|
    alabalko

    До коментар [#1] от "hold_kjeft":

    има-няма 20% над типичната до преди този скок цена на тока в Германия. Всъщност, в Германия домашните потребители в момента плащат по 28-30ц, защото подписват дългосрочни договори с фиксирана цена. Същото го правят и фирмите и са си хеджирали риска. При нас явно такива договори няма...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал