🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Преговорите за кабинет започнаха в хармония; Трагедия на "Струма"

И още: ДКК е с втори изпълнителен директор; Президентът ще обяви до петък кога ще свика парламент

Македонското правителство обяви тридневен траур след катастрофата на автобус с македонска регистрация, в която загинаха най-малко 46 души.
Македонското правителство обяви тридневен траур след катастрофата на автобус с македонска регистрация, в която загинаха най-малко 46 души.
Македонското правителство обяви тридневен траур след катастрофата на автобус с македонска регистрация, в която загинаха най-малко 46 души.    ©  Reuters
Македонското правителство обяви тридневен траур след катастрофата на автобус с македонска регистрация, в която загинаха най-малко 46 души.    ©  Reuters
Днешният ден беше белязан от трагедия на магистрала "Струма"- пътен инцидент, при който загинаха най-малко 46 души, сред които и деца. Това, според AFP е най-тежката автобусна катастрофа в Европа в последното десетилетие.

Превозното средство, което е с македонска регистрация, се е запалило и е изгоряло напълно, като са оцелели само седем души, които са откарани в "Пирогов".

Причините за инцидента се разследват, а премиерът на Северна Македония Зоран Заев, както и министри от кабинета му пристигнаха в България за спешни срещи и оглед на мястото на трагедията.

Утре, 24 ноември, е обявен за ден на национален траур заради жертвите на двете трагедии - катастрофата на "Струма" и пожара в дом за възрастни хора в село "Рояк", при който загинаха 9 души.

Днес в новинарския поток преобладава и още една тема - преговорите за кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Преговорите за кабинет започнаха с консенсус по икономическите мерки и енергетиката

Преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" започнаха официално във вторник. На тях са поканени да участват експерти от БСП, "Демократична България", "Има такъв народ". Всяка партия е представена с екипи от по няколко човека, които имат експертиза в конкретната област (а групите са общо 18). Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са си разделили панелите, като така един от двамата участва във всеки от тях. Ето какво знаем дотук:

- Преди обед минаха дебатите на тема икономика и енергетика. И докато по първата тема визията и идеите на четирите партии до голяма степен съвпаднаха и се допълниха, втората - свързана с развитието на енергетиката, се оказа по-спорна. И там говоренето беше общо, на най-много дебати имаше по идеята "за" и "против" развитие на ядрената енергетика и изграждане на нови мощности.

- Консенсусните теми в група "Икономика" най-едро могат да се обобщят така: намаляване на бюрокрацията и корупцията, стимули за млади компании и фокус върху добавената стойност, привличането на нови инвеститори, по-добро управление на компаниите с държавно участие.

- Кирил Петков заяви, че ваксинацията ще е "приоритет номер едно" на новото правителство. Участниците в дискусията се обединиха около темата, че само с висок процент на ваксинация на населението ограничителните мерки могат да бъдат премахнат и така да се даде тласък на икономическия растеж

- В енергетиката съгласие беше постигнато по най-деликатните точки - развитието на ядрени мощности в България и бъдещето на комплекса "Марица-изток". Сред краткосрочните мерки приоритет ще бъде продължаването на подкрепата за домакинствата и бизнеса заради поскъпването на електроенергията. Без консенсус останаха и някои противоречиви теми като предложеното от БСП намаляване на ДДС за ток и парно. Следобед преговорите продължиха по други две теми - транспорт и съдебна реформа, като там дебатът все още не е завършил, но също тече хармонично. Фокусът в частта съдебна реформа е върху дейността на КПКОНПИ и на главния прокурор Иван Гешев.

- Все още е рано да се правят генерални заключения за изхода от преговорния процес, иницииран от "Продължаваме промяната". Срещите ще продължат до събота, но към момента тонът е спокоен, а стремежът е към консенсус и изслушване на всеки, седнал на масата.

- Още на 15 ноември президентът Радев съобщи, че има намерение да свика парламента възможно най-бързо. Днес обаче той се ангажира само че до края на тази седмица ще обви кога ще свика Народното събрание. "Пред парламентарно представените партии има две важни задачи - съставяне на правителство и приемане на държавния бюджет. Тези задачи изискват един много добър баланс, време за диалог и сближаване на позициите", каза още той. Най-често споменаваният неформално срок за събиране на депутатите напоследък е началото на декември.

Още от деня

ДКК е с втори изпълнителен директор

Държавната консолидационна компания (ДКК), която управлява активи за над 1 млрд. лв., ще има двама изпълнителни директори. Вторият е Ваня Караганева, избрана от съвета на директорите на компанията в края на октомври, съобщи Mediapool. Тя ще представлява ДКК самостоятелно и заедно с другия изпълнителен директор, Рая Каназирева, която влезе в управлението на мегахолдинга в края на мандата на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

МОН предлага присъствено обучение в паралелки с поне 50% ученици със сертификат

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага при минимум 50% ученици с т.нар. зелен сертификат в паралелка те да могат да се обучават присъствено. Това е записано в актуализираните насоки за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, които са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването, съобщи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова пред БНР. По думите й в документа са предложени "различни варианти, както и присъствен образователен процес да е възможен без тестване в някои случаи". "В момента почти 9000 паралелки в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души учат присъствено. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната", отчете тя.

Здравното министерство открива нова гореща линия за ваксините

От утре, 24 ноември, всеки гражданин ще може да получи информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 на телефон 02/ 9301 445. На специалната телефонна линия ще отговарят д-р Филип Тенчев и д-р Димитър Страшимиров, асистенти в Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на МУ - София.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал