К: Свят | Австрия в локдаун, протести заливат Европа; Русия обвини Запада, че "истеризира" на тема Украйна

И още: Румъния ще гласува ново правителство; Талибаните забраниха сериалите с актриси

Демонстрации срещу COVID ограниченията бяха организирани през уикенда в Австрия, Белгия, Холандия, Италия, Швейцария и Хърватия
Демонстрации срещу COVID ограниченията бяха организирани през уикенда в Австрия, Белгия, Холандия, Италия, Швейцария и Хърватия
Демонстрации срещу COVID ограниченията бяха организирани през уикенда в Австрия, Белгия, Холандия, Италия, Швейцария и Хърватия    ©  Reuters
Демонстрации срещу COVID ограниченията бяха организирани през уикенда в Австрия, Белгия, Холандия, Италия, Швейцария и Хърватия    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Австрия влезе в локдаун

Какво се случи? Австрия наложи от днес пълен национален локдаун за всички, след като през последните седмици среднодневната смъртност от COVID-19 се е утроила въпреки ваксинациите, а отделенията за интензивна помощ в болниците са пълни почти на максимален капацитет. Хората по възможност ще трябва да работят от вкъщи и ще могат да напускат домовете си само с важна конкретна цел, като например да си купят стоки от първа необходимост или да отидат на доктор. Локдаунът ще продължи поне 10 дни, но може да бъде удължен до 20, ако мерките не проработят бързо. Правителството също така прави ваксините задължителни от 1 февруари 2022 г.

Защо е важно? Австрия е първата западноевропейска държава, която въвежда драстичната мярка да задължи гражданите си да се имунизират срещу COVID-19. Около 66% от 8.9-милионното население е ваксинирано, което, изглежда, не е достатъчно да спре разпространението на силно заразния делта вариант. По-рано правителството във Виена опита да ограничи разпространението, като наложи локдаун само за неимунизираните, но мярката не даде резултат. Дебат за евентуална задължителна ваксинация върви и в съседна Германия.

Протести срещу ковид мерките заливат Европа

Връщането към драстичните ограничения от началото на пандемията провокира масирани протести не само в Австрия, но и из цяла Европа. През уикенда срещу задължителната ваксинация излязоха 40 хил. души във Виена. Подобни демонстрации бяха организирани по същото време в Белгия, Нидерландия, Италия, Швейцария и Хърватия, като се стигна до сблъсъци с полицията, арести и вандализъм.

Русия обвини Запада, че "истеризира" на тема "инвазия в Украйна"

Какво се случи? Официалните власти в Москва обвиниха днес САЩ и западните им партньори, че като повтарят предположението, че Русия подготвя атака срещу Украйна, като струпва войски по границата си със съседни държави, само излишно покачват напрежението. "Тази истерия се раздухва изкуствено", обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руската държавна телевизия. В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че страната му е силно притеснена от руската военна активност край границата с Украйна, а тази гледна точка се споделя от повечето партньорски страни в Европа.

Ръководителят на украинското военно разузнаване ген. Кирило Буданов твърди пред изданието Military Times, че Москва е струпала около 92 хил. военнослужещи и най-вероятно се подготвя за атака в края на януари или началото на февруари. Според него подобна инвазия ще включва въздушен десант в Източна Украйна, военноморска атака в Одеса и Мариопул, както и нахлуване на малки формирования от Беларус.

Защо е важно? Москва отхвърля подозренията като подстрекателски и на свой ред протестира срещу по нейните думи "увеличената активност на НАТО в региона". Според говорителя на Кремъл не била изключена и "провокация" в региона. Песков също така обяви, че Москва иска НАТО да спре "да свива военния си юмрук" край руските граници и да не въоръжава Украйна с модерни оръжия. По-рано през тази година армията на Киев получи пратка с американски антитанкови ракети Javelin, които сериозно биха затруднили евентуално руско нахлуване със сухоземна бронирана техника.

Снимка на деня

Докато Русия и Украйна си разменяха взаимни обвинения, полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че мигрантската криза по границата със съседен Беларус може да е прелюдие към "нещо много по-лошо".

Още важни новини от света

Двете най-големи партии в Румъния - на либералите и социалдемократите, се споразумяха да сформират правителство, оставяйки настрана враждите помежду си, за да сложат точка на продължилата три месеца политическа криза в страната, съвпаднала с пика на последната вълна от коронавирус пандемията. Начело на новия кабинет ще застане 54-годишният генерал от резерва Николае Чука, който е бивш служебен министър на отбраната и е предложен от президента Клаус Йоханис.

Петима души са били убити, а над 40 - ранени, след като автомобил се вряза в коледен парад в малкия американски град Уокиша, щата Уисконсин в неделя. Според местната полиция във връзка с инцидента е задържан един човек, като все още не е ясно дали става дума за терористичен акт, но "към момента не изглежда да е".

Управляващият в Афганистан режим на талибаните наложи ограничение по телевизията да се излъчват сериали, в които играят жени. Телевизионните говорителки и журналистките са задължени да покриват главите си с кърпа, когато се показват на екрана.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал