🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Печалбата на банките до октомври е 1.22 млрд. лв., производствената инфлация се ускори до 24%

И още: Турската лира падна под граничните 13 за долар, притесненията около омикрон леко понижиха световните борси

   ©  Цветелина Белутова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Печалбата на банките достигна 1.22 млрд. лв. през октомври

Това е 53.4% над отчетените през 2020 г. за същия период 796 млн. лв. Само за месеца печалбата е 130 млн. лв. Така при силни последни два месеца банките може да достигнат резултат близо до, но под предкризисните 1.67 млрд. лв. Основен фактор продължават да са по-малките разходи за обезценка. За десетте месеца те са 428 млн. лв., което е с 263 млн. лв. под начислените за същия период на кризисната 2020 г., когато банките ударно провизираха бъдещи загуби покрай пандемията.

Активите на банките през октомври се покачват с 971 млн. лв., или 0.7% до 133.6 млрд. лв. Брутният кредитен портфейл на банковата система спрямо края на септември расте с 839 млн. лв. (1.1%) до 74.5 млрд. лв. За това допринасят повече фирмените кредити, които се покачват с 1.5%, или 567 млн. лв., докато при домакинствата ръстът е с 1.1%, или 314 млн. лв. Към края на октомври кредити за 8.4 млрд. лв. продължават да са под мораториум, който до края на годината изтича и клиентите по тях трябва да възобновят вноските си.

Графика на деня

Най-евтината земя в Европа е в Югозападна България

Цената на земеделската земя в България за 2020 г. е струвала средно 5328 евро на хектар (10 декара), сочат данни на Eurostat. За сравнение, през 2011 г. тя е била едва 2112 евро на хектар, но пък в предпандемичната 2019 г. хектар средно е струвал малко повече от сега - 5382 евро. Данните сочат, че в цяла Европа най-ниска е цената на хектар в Югозападна България (едва 2051 евро на хектар, което е очаквано заради планинския релеф в региона). В държавата най-скъпо се търгуват нивите в Добруджа - цената в Североизточна България средно е била 7516 евро за хектар.

Число на деня

198.94 евро/мВтч

е днешната борсова цена на тока, което е запазване на нивото от последните дни, макар да има леко увеличение - с 2.8% спрямо вчера. Същата цена е постигната и в Румъния, докато в Гърция остава по-висока - 236.57 евро/мВтч. Днес рекордьори са Италия и Франция с 280 евро/мВтч. Новината на деня е изключително ниската цена в Германия - 91 евро/мВтч, като дори в Полша е по-висока - 130 евро/мВтч.

КОМПАНИИ

Илън Мъск пише до служителите на SpaceX, че компанията е "заплашена от фалит"

Причината са проблемите с разработката на двигателите Raptor, които са ключов компонент за ракетите Starship на компанията. В писмо до екипа, изпратено след Деня на благодарността, той описва кризата като много по-сериозна, отколкото е изглеждала преди няколко седмици, и обяснява, че компанията рискува несъстоятелност, ако не успее да осигури поне по един полет на всеки две седмици през 2022 г.

Производствената инфлация в България се покачва до 24.1% годишно през октомври

Месец по-рано общото повишение на индекса на производствените цени беше 20%. Повишението е движено от 47% нарастване при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Силен ръст има при цените на базовите метали - 47.5%, дървесината и дървените изделия 25.6% и химичните продукти - 24%. Спрямо септември ръстът на индекса е с 3.8%, като особено силно покачване има при добива на метални руди - 13.5%, докато енергийната инфлация е оценена на 6.4%

ПАЗАРИ

Световните борси отново тръгнаха надолу заради омикрон притесненията

Европейските индекси стартираха надолу с по около 1%, като малко по-силно се понижаваше германският DAX - с 1.2%, но в края на деня част от спадовете бяха стопени. В САЩ също търговията стартира леко надолу. Основната причина е изказване на главния изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел, че ваксините може да са по-малко ефективни при новия вариант омикрон. Поради неяснотите около неговото разпространение и здравните последици инвеститорите трудно оценяват и икономическия ефект, което води до силна волатилност на пазарите. Петролът също е надолу с близо 3% до нива под 70 долара за барел.

Турската лира възобнови спада си с нови 3% въпреки стабилния ръст на БВП

Във вторник следобед тя се търгуваше при нива около 13.1 за долар. Това е близо до рекордните стойности от миналата седмица, когато за кратко беше достигнато ниво 13.46 за долар. Спадът идва въпреки излезлите официални данни, че ръстът на икономиката през третото тримесечие на годишна база е 7.4%, което съответства на предварителните очаквания. Притесненията на инвеститорите идват основно от дирижираните от Ердоган понижения на лихвите от централната банка, въпреки че вече инфлацията наближава 20%. Валутата на страната е загубила 43% от стойността си от началото на 2021 г.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал