🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Газът през декември ще е с 10% по-скъп, КЗК ще изследва онлайн търговията

И още: Борсовата цена на тока отново рязко нагоре, според ОИСР омикрон може да засили допълнително инфлацията

Изпълнителният директор на държавната "Булгаргаз" Николай Павлов изчислява, че българската цена остава много под европейската
Изпълнителният директор на държавната "Булгаргаз" Николай Павлов изчислява, че българската цена остава много под европейската
Изпълнителният директор на държавната "Булгаргаз" Николай Павлов изчислява, че българската цена остава много под европейската    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на държавната "Булгаргаз" Николай Павлов изчислява, че българската цена остава много под европейската    ©  Надежда Чипева
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбора от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

КЕВР одобри повишение на цената на газа от днес до 102.33 лв. за мВтч

Това е 9.8% над ноемврийската цена, която беше 93.19 лв. отново без включени данъци и такси. Регулаторът се съобразява с внесеното по рано през деня предложение на "Булгаргаз". От компанията изтъкват, че това съответства на 52.32 евро, докато средната цена на газа в Европа е над 83 евро.

В средата на ноември държавният газов доставчик предложи през януари цената да бъде 93.13 лв. за мегаватчас. Това е с уговорката, че предложението към 1 януари ще се актуализира спрямо данните от пазара.

КЗК ще анализира електронната търговия

Поводът е, че секторът се развива бързо и социалната и икономическата му роля расте, особено в условията на пандемия. Макар в България да оперират и някои по-големи онлайн магазини, продажбите са доста разпокъсани така, че трудно може да се очаква комисията да открие монопол, картел или друга форма на непозволено съглашение. От решението ѝ не става ясно тя да подозира конкретни случаи на злоупотреба с господстващо положение или други нарушения на антитръстовото законодателство. Все пак там се посочва, че "в практиката си КЗК вече се е сблъсквала с конкретни елементи в сферата на електронната търговия, някои от които с изразен потенциално антиконкурентен характер".

Число на деня

242.29 евро/мВтч

е днешната борсова цена на тока, което е нов устрем нагоре след сравнително спокойно начало на седмицата. Ръстът спрямо вчера е с 21.8%, като сходно е увеличението и на съседните ни пазари. Най-силно скача цената в Германия - със 114%, след като вчера там беше рекордно евтино - 91 евро/мВтч.

ИКОНОМИКА

ОИСР предупреди, че инфлацията е основен риск пред глобалния растеж

Организацията остава оптимистична, като понижи минимално очакванията си за ръст на световната икономика през 2021 г. - от 5.7 на 5.6%. Прогнозата за 2022 г. остава без промяна на 4.5%. Същевременно обаче анализаторите на институцията предупреждават, че новият вариант на вируса може да доведе до още повече забавяния по веригите на доставка и така да допринесе за повишената инфлация. Все пак базовият сценарий остава тя да достигне връх около 5% в началото на следващата година и след това плавно да се успокои.

ПАЗАРИ

Джером Пауъл планира да намали покупките на облигации през декември

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи във вторник, че централната банка може да ускори премахването на програмите за стимулиране на икономиката като месечните покупки на облигации, докато се бори с увеличаващия се инфлационен натиск. В изявление пред сенатска комисия Пауъл сподели, че намаляването на месечните покупки на облигации може да се случи предварително и покупките да спаднат под 15 млрд. долара на месец. Според анализаторите Джером Пауъл подготвя икономиката на САЩ за повишаване на лихвите през юни 2022 г. Коментарите на председателя на Фед доведоха до внезапен отлив на капитал от фондовете, които инвестират в корпоративни и държавни облигации.

Турската лира достигна ново рекордно дъно от 13.84 за долар

Тласък за поредно обезценяване на валутата даде изказването Джером Пауъл за възможно по-бързо затягане на паричната политика на САЩ, което оскъпи долара спрямо повечето валути. В по-късните часове търговията се върна на нива около 13.3 лири за долар.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 1

    Всъщност NATURALGAS от началото на октомври месец поевтинява вече с над 10% ... Некомпетентни хора из администрацията... Въобще загубена държава.

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 1

    До коментар [#1] от "hold_kjeft":

    А пък петролът от 18 октомври насам е поевтинял от 85$ на 69$ ... 30 ~ % има два варианта или администрацията не знае какво прави или лъжат и крадат народа

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал