К: Свят | Инфлацията в еврозоната достигна рекорд; Шефът на Фед предупреди, че омикрон заплашва възстановяването на САЩ

И още: Крайнодесният Ерик Земур влиза в президентската надпревара във Франция; Беларус обяви военни учения с Русия на границата с Украйна

Нарастващите случаи на COVID-19 и новият вариант на коронавируса застрашават икономическото възстановяване, смята Пауъл
Нарастващите случаи на COVID-19 и новият вариант на коронавируса застрашават икономическото възстановяване, смята Пауъл
Нарастващите случаи на COVID-19 и новият вариант на коронавируса застрашават икономическото възстановяване, смята Пауъл    ©  Reuters
Нарастващите случаи на COVID-19 и новият вариант на коронавируса застрашават икономическото възстановяване, смята Пауъл    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 4.9% през ноември

Какво се случи? Инфлацията в еврозоната се повиши до 4.9% през ноември на годишна база, което е рекорд от създаването на единната валута. Това увеличава натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали програмата за стимули. Очакванията на икономисти, анкетирани от Reuters, бяха за 4.5%. Поскъпването на енергията с 27.4% спрямо година по-рано е най-големият двигател на инфлацията във валутния съюз, която вече е далеч над целта на ЕЦБ от 2%.

Защо това е важно? ЕЦБ се опита да овладее безпокойството от покачващите се цени, като няколко пъти заяви, че много еднократни фактори като покачващите се цени на енергията и проблемите с веригата на доставки ще отпаднат през следващата година. Има обаче сигнали, че ръководството на финансовата институция се съмнява дали инфлацията ще спадне толкова бързо, колкото са очаквали. През 2022 г. проблемите може да продължат по-дълго от очакваното, казва Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ, в интервю за Les Echos, публикувано днес. В резултат има риск инфлацията да не спадне толкова бързо и толкова, колкото прогнозирахме, смята той.

Шефът на Фед предупреди, че омикрон заплашва възстановяването на САЩ

Какво се случи? Нарастващите случаи на COVID-19 и новият вариант на вируса омикрон застрашават икономическото възстановяване и могат да изострят инфлационния натиск. Това ще заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл пред американския Конгрес по-късно днес според публикуваните бележки. Изслушването ще бъде заедно с това на финансовия министър Джанет Йелън. Пауъл ще каже също, че докато потребителското търсене в страната остава активно и работниците се връщат към пазара на труда, трудностите с пандемията помрачават икономическите перспективи.

Защо това е важно? Опасенията за по-голямо разпространение на вируса биха могли да намалят желанието на хората да се върнат на работа присъствено, което ще забави напредъка на пазара на труда и ще увеличи прекъсванията във веригата на доставки, смята Пауъл. Джанет Йелън ще повтори предупрежденията, като същевременно ще насърчи хората да се ваксинират. Според нея неуспехът на Конгреса да повиши лимита на дълга може също да се отрази на икономическото възстановяване. Американската икономика в момента се бори с най-високите темпове на инфлация от около 30 години.

Снимка на деня

Точно в полунощ Барбадос официално се обяви за република и вече не признава кралица Елизабет Втора за свой държавен глава. По време на пищните тържества за отпразнуването на най-младата република в света певицата Риана бе обявена за национален герой.

Още важни новини от света

Френският крайнодесен политически коментатор Ерик Земур потвърди, че ще се кандидатира за президент на изборите догодина, на които Еманюел Макрон ще се бори за втори мандат. "Никой друг политик няма куража да спаси страната от трагичната съдба, която я очаква", казва Земур във видеоклип, публикуван в социалните медии и излъчен по френската телевизия. Решението на Земур може да преобрази крайнодясното пространство във Франция, ако той успее да измести Марин льо Пен.

Беларус обяви предстоящи съвместни военни учения с близкия си съюзник Русия на южната си граница с Украйна и обвини НАТО, че струпва войски по границите й. Представители на САЩ, НАТО и Украйна казват, че Русия е струпала войски в близост до Украйна, което поражда опасения от предстояща атака.

Зелено - безвреден; жълто - будещ притеснения на общо основание; червено - откровено притеснителен и изискващ подходяща реакция. Така се готви китайската провинция Хънан да обозначи журналистите в района заедно с други хора, потенциален източник на безпокойство, като чужди студенти и жени мигранти. Документи, до които е получила достъп британската BBC, сочат, че това е част от система за наблюдение, при която лицата им ще бъдат сканирани, за да се установи към кой от трите цвята на светофара спадат.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал