🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | ЕК глоби пет банки с 344 млн. евро за картел, газът в Европа поскъпна

И още: Петролът поевтинява леко преди среща на OPEC+, "Алтерко" със силен Черен петък

Брюксел наложи санкция на пет банки за това, че техни форекс трейдъри са си обменяли информация и съгласували търговията си
Брюксел наложи санкция на пет банки за това, че техни форекс трейдъри са си обменяли информация и съгласували търговията си
Брюксел наложи санкция на пет банки за това, че техни форекс трейдъри са си обменяли информация и съгласували търговията си    ©  Shutterstock
Брюксел наложи санкция на пет банки за това, че техни форекс трейдъри са си обменяли информация и съгласували търговията си    ©  Shutterstock
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Европейската комисия глоби пет банки за картел при валутната търговия

Според официалното съобщение на Брюксел това са UBS, Barclays, RBS, HSBC и Credit Suisse, които са санкционирани сумарно с 344 млн. евро. Разследването е показало, че трейдъри са си обменяли чувствителна информация и понякога координирали сделките си в общ чат. В крайна сметка UBS няма да плати нищо, тъй като тя разкрива картела, а три от другите получават 10% намаление на глобата, понеже са признали участието. Credit Suisse единствена не е сътрудничила с разследването, но и за нея санкцията е понижена с 4%, тъй като е установено, че банката не е виновна по всички обвинения.

КОМПАНИИ

"Алтерко" отчете 9 млн. лв. продажби на Черния петък

От компанията съобщиха, че в рамките на дните на намаления, включващи и кибер понеделника, клиентите ѝ от 120 страни са купили над 400 хил. устройства за домашна автоматизация Shelly. Най-голям интерес се наблюдава в Германия, следвана от Италия, Португалия, Холандия, Австрия и Белгия. "Не бяхме изненадани, че продуктите, доставени на дистрибуторите ни по света за Черния петък, са изчерпани и в следващите дни очакваме нови поръчки, като част от подготовката за коледните празници. Нашият логистичен екип е в пълна готовност да изпрати всички поръчки през следващите няколко дни", казва в официално съобщение изпълнителният директор Димитър Димитров. Акциите на компанията на БФБ останаха без промяна на 24.4 лв.

"Софарма" е изкупила обратно близо 2% от акциите си

Българската фармацевтична компания "Софарма" обяви, че тази седмица (на 1 декември) компанията е изкупила обратно 2.6 млн. от собствените си акции, представляващи около 2% (1.9288%) от капитала на дружеството на обща стойност от над 11 млн. лева при средна цена от 4.26 лв. Общият брой на обратно изкупените акции след тази сделка е 12 911 467, представляващи 9.578% от акционерния капитал на компанията. За последната една година акциите на "Софарма" на българската фондова борса са възвърнали на инвеститорите си над 45%, като пазарната капитализация на компанията към настоящия момент е над 590 млн. лева. Междувременно "Софарма" обяви сделка за придобиване на акции от капитала на "Софарма имоти" АДСИЦ, с която фармацевтичният производител увеличи участието си в капитала на дружеството за имоти от над 10% до 14.55%.

Число на деня

221.96 евро/мВтч

е днешната борсова цена на тока, което е умерен спад от 8.4% спрямо вчерашното високо ниво. Сходни са цените и в съседните държави. Най-скъпо е електричеството в Швейцария, Франция и Италия 290 - 300 евро/мВтч.

Газът в Европа поскъпна

След като средните цени на спотмаркета на холандския пазарен индекс TTF, с който е свързан българският газов пазар, се задържаха в последните дни около 90 евро за МВ/ч, днес борсовите котировки скочиха до своеобразен връх за последните седмици с цена от 96.165 евро за МВ/ч (188.39 лв. за МВ/ч).

ПАЗАРИ

Петролът поевтиня рязко с около 2.5% насред течащата среща на OPEC+

Цената на барел достигна нива около 64 долара, като беше движена основно от слухове, че Русия е предложила увеличаване на добива, но по-късно част от спада беше заличен до нива около 65 долара. На видеоконферентната среща големите производители обсъждат реакцията на страховете около Омикрон, евентуалното завръщане на Иран на пазарите, както и скорошното решение на САЩ да освободи резерви в опит да понижи цените на горивата и оттам натиска върху инфлацията.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал