🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Напрегнати, но напълно скрити преговори за властта; Няма яснота кога се връщат учениците в клас

И още: КПКОНПИ проверява и община "Красно село" за корупция, две нови наказателни процедури за България

Тържественото откриване на 46-то Народно събрание беше само преди 4 месеца, на 21 юли
Тържественото откриване на 46-то Народно събрание беше само преди 4 месеца, на 21 юли
Тържественото откриване на 46-то Народно събрание беше само преди 4 месеца, на 21 юли    ©  Велко Ангелов
Тържественото откриване на 46-то Народно събрание беше само преди 4 месеца, на 21 юли    ©  Велко Ангелов
Първото заседание на новото Народно събрание ще започне в 9 часа сутринта в петък, а колкото повече наближава този момент, толкова по-видимо расте и политическото напрежение. Една от индикациите за това е динамиката на тайната част от преговорите за разпределението на постовете в евентуалното бъдещо коалиционно управление между четирите формации, които преговарят - "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и ДБ.

Председателят на БСП (в оставка) Корнелия Нинова заяви, че лидерско споразумение няма да има поне до началото на следващата седмица, а по същото време Андрей Гюров от ПП, който се спряга за председател на парламентарната група на партията, заяви пред bTV, че се очаква до часове да бъде подписано коалиционното споразумение между четирите формации, така че то да е налице преди започването на парламента утре. Междувременно на закрито заседание в НДК се събра парламентарната група на ИТН преди утрешния парламентарен ден.

В контекста на общото объркване прозвуча и разминаването между здравното и образователното министерство, които взаимно се опровергаха за връщането на учениците в класните стаи.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Разминаване между здравното и образователното министерство за връщането на учениците в час

Всички ученици се връщат в класните стаи от понеделник, като ще се тестват поне веднъж в седмицата. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров в четвъртък сутринта, като уточни, че решението е взето съвместно от министерствата на здравеопазването и на образованието. В момента в клас са само учениците от 1 до 4 клас, които се тестват два пъти в седмицата. Мотивът за връщането на всички в клас е ниската заболеваемост сред децата, обяви Кацаров. Той допълни, че изискването за тестване два пъти в седмицата остава за преподавателите и училищния персонал. Час по-късно от Министерството на образованието опровергаха Кацаров, като заявиха, че за да може всички ученици от 5-и до 12-и клас да се върнат в класните стаи в понеделник, трябва да се осигурят още 150 000 щадящи теста дори при положение, че учениците се тестват веднъж седмично.

Нинова отрече, че ще е първият председател на 47-ото Народно събрание - нямало договорка

Ден преди старта на новото 47-мо Народно събрание, лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова опроверга слуховете, че ще бъде първият председател на следващия парламент. Според информации от четвъртък сутринта бъдещите коалиционни партньори са се споразумели, че в новия парламент председателят ще се сменя всяка година на ротационен принцип, а първият председател ще е Нинова въпреки очакванията, че това ще е Ива Митева от ИТН. Така при пълен парламентарен мандат всяка от четирите формации в евентуалната бъдеща управленска коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и ДБ, ще има председател за 1 година. По повод на тези публикации в четвъртък следобед Нинова свика брифинг, продължил кратко, но само за да заяви, че все още нищо не е решено, а изтеклите в медиите имена на лица от БСП за министри до едно не са верни.

КПКОНПИ обяви, че проверява и община "Красно село"

КПКОНПИ обяви, че нейни служители са започнали проверка на място в столичната община "Красно село" за корупционни практики при възлагане и изпълнение на обществени поръчки, фиктивни назначения, умишлено забавяне на издаване на разрешения с цел корупционен натиск и др. Проверката била започната по сигнали на граждани и по публикации в "24 часа" се казва в прессъобщението, като се припомня, че през август т.г. кметът на общината Росина Станиславова (издигната от ДБ, които после свалиха доверието си от нея) е с установен конфликт на интереси, задето назначила себе си за ръководител на проект и сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова обжалва решенията на КПКОНПИ, делото е висящо.

От началото на тази седмица КПКОНПИ обяви придвижването на още две проверки на общински обществени поръчки с евросредства - за купуването на електрически автобуси в община Варна и за обществения транспорт в Стара Загора.

Още от деня

Две нови наказателни процедури срещу България откри Европейската комисия. Първата е заради невъзможността за обмен на информация за издаваните в страната свидетелства за съдимост в специалната информационна система на ЕС, която действа от 2012 г. До момента България не обновява информацията в нея, не отговаря на искания за предоставяне на справки. Втората наказателна процедура е за забавяне въвеждането на правила за насърчаване употребата на енергия от възобновяеми източници, което трябваше да е станало до 30 юни. ЕС изисква от страните членки до 2030 г. делът на възобновяемата енергия да е поне 32% от произвежданата в страната, а на възобновяемите горива при превозите - до 14%.

Главна дирекция "Национална полиция" разследва общо 13 сигнала за издавани фалшиви ковид сертификати, съобщи за БНР Иван Николов, началник на сектор. "Две досъдебни производства има в СДВР, другите три са на територията на Централна и Северна България."

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал