🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | Германия въвежда ограничения за неваксинираните и планира задължителна имунизация от февруари; Ердоган назначи нов финансов министър

И още: Съдът на ЕС върви към отхвърляне на жалбите на Полша и Унгария, Омикрон намалява потребителската активност в еврозоната

Смяната на финансовия министър в Турция идва на фона на тежък срив на лирата
Смяната на финансовия министър в Турция идва на фона на тежък срив на лирата
Смяната на финансовия министър в Турция идва на фона на тежък срив на лирата    ©  Reuters
Смяната на финансовия министър в Турция идва на фона на тежък срив на лирата    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Германия въвежда ограничения за неваксинираните, планира задължителна имунизация от февруари

Какво се случи? Германия налага ограничения за хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19 или не са преболедували. Канцлерът Ангела Меркел обяви, че те няма да имат достъп до повечето обществени места, включително магазини за стоки не от първа необходимост, ресторанти, събития. "Културният живот и развлеченията ще бъдат отворени само за ваксинираните и преболедувалите. Разбираме, че ситуацията е много сериозна и искаме да вземем още мерки в допълнение към вече взетите", заяви Меркел. Канцлерът добави, че от февруари 2022 г. може да бъде въведено задължително ваксиниране, като това ще бъде решено след дебати в Бундестага

Защо е важно? Австрия беше първата държава, която обяви локдаун за неваксинираните и задължително ваксиниране от февруари догодина. Гърция направи ваксините задължителни за хората над 60-годишна възраст. Вчера председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да започне дискусия за евентуална задължителна ваксинация.

Ердоган назначи нов финансов министър, лирата не спира да поевтинява

Какво се случи? Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи нов министър на финансите, след като досегашният подаде оставка. Смяната идва в момент на тежък срив на турската лира, след като президентът пое на ръчно управление и централната банка. Ердоган настоява за намаляване на лихвите въпреки високата инфлация, надминала вече 20%.

Защо това е важно? Бившият вече финансов министър Лютфи Елван е сред последните поддръжници на по-консервативна монетарна политика и противно на президента беше застъпник на повишаване на лихвите и борба с инфлацията. Елван беше назначен през ноември миналата година, след като Берат Албайрак (зет на Ердоган) подаде оставка. Смяната на министъра доведе отново до поевтиняването на лирата, като турската валута беше най-лошо представилата се от всички на развиващите се пазари в четвъртък. Тя отстъпи с 1% спрямо долара до 13.580.

Съдът на ЕС: Жалбите на Полша и Унгария трябва да бъдат отхвърлени

Какво се случи? Жалбите на Унгария и Полша срещу обвързването на европейски средства със зачитане на върховенството на закона трябва да бъдат отхвърлени от Съда на ЕС. Това гласи заключението на генералния адвокат на съда Мануел Кампос Санчес-Бордона. Мотивът е, че този режим е съвместим с член 7 от Договора за Европейския съюз, по който се отнема правото на глас, и е съобразен с принципа на правна сигурност. Без да обвързва съда, заключението на Санчес-Бодона дава правен ориентир, защото практиката е съдът да се съобразява с мотивите на генералния адвокат.

Защо това е важно? През януари влезе в сила регламент, който въвежда обвързване на еврофондовете с върховенството на закона. Той позволява на Съвета на ЕС да приеме по искане на Европейската комисия (ЕК) мерки като спиране на плащанията от евробюджета. През ноември ЕК задвижи правната процедура, по която може да лиши Унгария и Полша от европейските фондове заради застрашаване на правния ред в ЕС. Двете държави подадоха жалби пред съда на ЕС, с които искат отмяна на регламента. Очаква се Съдът на ЕС да се произнесе в началото на 2022 г.

Снимка на деня

Протестиращи за и срещу правото на аборт се събраха пред Върховния съд на САЩ. Той започна дебати по закон, приет в щата Мисисипи, забраняващ абортите след 15-ата седмица. Решението на Върховния съд се очаква напролет

Още важни новини от света

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц, който се оттегли от поста преди шест седмици заради информация, че е плащал на медии за позитивно отразяване, напуска изцяло политиката. Това обяви самият Курц, който обясни решението си с раждането на сина си в събота. Според информация от австрийската преса той ще бъде заменен от вътрешния министър Карл Нехамер като лидер на Австрийската народна партия.

Новият вариант на коронавируса Омикрон и връщането на карантинните мерки заплашват икономическото възстановяване на еврозоната, намалявайки потребителската активност. Индикаторите, проследяващи резервациите в ресторантите, покупката на билети за кино и други дейности, зависещи от мобилността, отбелязват спад през ноември. Това забавяне създава допълнителни трудности за ЕЦБ, която също така е изправена пред инфлация от 4.9% за миналия месец.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал