К: Свят | Фон дер Лайен: Трябва да обсъдим задължителна ваксинация; Инфлацията направи Тел Авив най-скъпия град за живеене

И още: НАТО и Русия в словесна престрелка заради Украйна; Бучковски ще е македонски специален представител за България поне още година

Тел Авив оглави класацията за най-скъп в света, отнемайки титлата на миналогодишните съвместни победители Париж, Хонконг и Цюрих
Тел Авив оглави класацията за най-скъп в света, отнемайки титлата на миналогодишните съвместни победители Париж, Хонконг и Цюрих
Тел Авив оглави класацията за най-скъп в света, отнемайки титлата на миналогодишните съвместни победители Париж, Хонконг и Цюрих    ©  Shutterstock
Тел Авив оглави класацията за най-скъп в света, отнемайки титлата на миналогодишните съвместни победители Париж, Хонконг и Цюрих    ©  Shutterstock
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Фон дер Лайен: Трябва да обсъдим задължителна ваксинация за COVID-19

Какво се случи? Европейските държави трябва да подновят кампаниите за ваксиниране срещу COVID-19, като ги насочат към неваксинираните във всички възрастови групи и да полагат целенасочени усилия за намаляване на съмненията във ваксините. Това се казва в препоръка на ЕК до страните членки, приета днес. "Не знаем всичко за новия вариант, но знаем достатъчно, за да се тревожим", посочи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че ЕС трябва да започне дискусия за евентуална задължителна ваксинация за ковид предвид големия брой европейци, които още не са имунизирани.

Защо това е важно? По данни на ЕК около 150 млн. души, или около една трета от живеещите в ЕС, още не са ваксинирани срещу коронавируса, което според Фон дер Лайен "е много". Затова с уговорката, че организацията на ваксинирането е изцяло национална компетенция, тя каза, че според нея "е разбираемо и подходящо" да се започне дискусия в ЕС за задължително ваксиниране срещу Covid-19. Досега само Австрия е обявила задължителна ваксинация на населението си от 1 февруари, като други държави като Гърция и Франция въведоха глоби и ограничения за отделни възрастови групи. По данни на европейската здравна агенция ECDC България остава най-слабо ваксинираната държава в Европа с едва 25.4% напълно ваксинирано население (27% с поне една доза) при средно 66.2% за ЕС.

НАТО и Русия в словесна престрелка заради Украйна

Какво се случи? Русия ще плати "висока цена", ако използва сила срещу Украйна, а Западът е показал, че "може да наложи финансови, икономически и политически санкции" на Москва, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на външните министри на страните от алианса в латвийската столица Рига. Преди това руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността от Запада и Украйна. Руският президент Владимир Путин също се включи в словесната престрелка, като заяви, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО в Украйна е "червена линия", която той се надява, че няма да бъде прекрачена, и изрази тревога от военните учения, провеждани до руските граници.

Защо това е важно? Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна, като се позовават на засилената активност на руски войски край украинската граница. Москва отхвърля тези твърдения и заявява, че има правото да мести войските си на своя територия. Беларус заплаши да се присъедини към Русия, ако избухне война с Украйна. Минск обяви в понеделник, че ще проведе съвместни военни учения с Русия по южните граници на Беларус. Президентът на страната Александър Лукашенко каза, че Беларус може да приеме руски ядрени ракети.

Тел Авив изпревари Париж и Хонконг като най-скъп град за живеене

Какво се случи? Тел Авив се класира като най-скъпия град за живеене в света благодарение на бързото нарастване на инфлацията, което повиши цената на редица стоки и услуги в целия свят вследствие на пандемията от коронавирус. Израелският град се е изкачил с пет места за последните 12 месеца в класацията, съставена от Economist Intelligence Unit (EIU) за най-скъп град, и отне титлата от миналогодишните съвместни победители Париж, Хонконг и Цюрих. Френската столица е на второ място заедно със Сингапур, а Цюрих и Хонконг допълват първата петица. Ню Йорк е на шесто място, Женева е на седмо, а Копенхаген, Лос Анджелис и Осака завършват топ 10.

Защо това е важно? Първенството на Тел Авив се дължи отчасти на силата на националната валута спрямо долара, както и на увеличението на цените на транспорта и хранителните стоки. Градът беше класиран като втория град с най-скъпи алкохол и транспорт, пети е графата за разходи за лични грижи и шести за отдих. Тел Авив е в челната тройка във всичките 10 основни категории разходи на EIU, като индексът му се е увеличил с 5 пункта спрямо миналата година. Данните за 50 000 стоки и услуги в 173 града бяха събрани през август и септември след покачване на цените. Средно цените са се повишили с 3.5%, което е най-бързият темп на инфлация, регистриран за последните пет години.

Снимка на деня

Тленните останки на една от звездите на Франция бяха погребани в парижкия Пантеон. Така родената в щата Мисури Жозефин Бейкър - певица, героиня от френската Съпротивата и борец против расизма, става първата чернокожа сред великите личности на Френската република, приети в прочутия мавзолей.

Още важни новини от света

Бившият македонски премиер Владо Бучковски получи още един мандат като специален представител на македонското правителство за България. Бучковски пое поста през декември миналата година, след като България за пръв път официално блокира началото на преговорите на Северна Македония с ЕС заради двустранния спор. Скопие твърди, че е възможен пробив с България още тази година, а премиерът Зоран Заев - че ще остане на поста, докато не се осигури оцеляване на парламентарното мнозинство и докато не се очертае посоката в диалога със София.

Гърция даде шест седмици на неваксинираните срещу COVID-19 над половин милион жители над 60 години да си поставят поне една доза. На 16 януари 2022 г. следва глоба от 100 евро за неспазилите решението на правителството. Тя ще се налага всеки месец, докато неваксинираният отказва.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал